Aktiivimalli muuttuu, mutta ei tarpeeksi

Raivoa herättänyt aktiivimalli muuttuu huhtikuusta alkaen, mutta ei kovin paljon. Hallituksen antama asetus niin sanotun aktiivimallin laajennuksesta mahdollistaa kuitenkin, että yhä useamman toimijan järjestämiä palveluita hyväksytään aktiivimalliin.

Laajennuksen myötä muun muassa ammattiliittojen ja kuntien järjestämät palvelut hyväksytään aktiivimalliin. Myös julkista rahoitusta saavan rekisteröidyn yhdistyksen järjestämä toiminta voi kerryttää aktiivisuutta. Niin ikään rekisteröidyt yhdistykset saavat järjestää tietyin edellytyksin aktiivisuutta kerryttäviä palveluita. Yksityisyritysten palvelut voivat tietyissä tapauksissa kelvata, ja vuoden 2019 alusta lähtien myös lyhytaikaisella opiskelulla on tietyn ehdoin voinut kerryttää aktiivimallin mukaista aktiivisuutta.

Vaikka parannuksia on tulossa, pääongelma ei ole poistunut mihinkään, muistuttavat monet keskusjärjestöt. Helsingin yliopistossa poliittisen historian tutkijatohtorina työskentelevä Sami Outinen muistutti Helsingin Sanomissa (29.12.2018), että tarjolla olevat aktiivimallit eivät yksinkertaisesti sovi nykyisille työmarkkinoille.

Työttömien velvoittaminen toimeliaisuuteen on ongelmallista, kun työvoimasta on globaalia ylitarjontaa. Aktiivimalli voi yhä leikata työttömän etuuden tasoa, vaikka henkilö olisi kuinka yrittänyt osoittaa aktiivisuutensa.

Uusimmat

Oluen tilaamisesta tullut riita johti nyrkiniskuun

Lutakossa ja Kivistön työväentalolla ovipumppu on kovilla – katso viikon keikat ja muut musiikkitapahtumat Jyväskylässä

Ensiesitys: Toivo Susi ja #74100-yhtye kuvasi musiikkivideon Euroopan syvimmässä kaivoksessa – "Kun pään päällä on lähes 1500 metriä maata, tulee todella pieni olo"

Moniin maihin tarvitaan rokotteet, jotka saattavat maksaa enemmän kuin lentoliput

Lohikosken mystiset kontit olivat lähdössä Afrikkaan – sitten loppuivat rahat

Pitäisikö olla huolissaan?

Bändi­kilpailujen nousu ja tuho – saako kisoista väärän kuvan musiikkimaailmasta?

JKL Metal Festival pisti isomman vaihteen silmään ja muutti Tanssisali Lutakkoon – luvassa monipuolisesti raakaa mäiskettä

Ostoskärryjen tai ravintolan ruoka-annoksen tarkkailu on lihaville arkipäivää

Rantapaini siirtyy Jyväskylässä historiallisesti sisätiloihin