Arktisen Upeeta -elokuvafestivaalin juhlavuonna teemana ovat naiset – "Meitä miehiä on kuunneltu jo aivan tarpeeksi"

Pohjoismaisen elokuvan festivaali Arktisen Upeeta järjestetään Ilokivessä 3.–9.11. jo kahdettakymmenettä kertaa. Juhlavuosi tarjoaa 25 elokuvaa, joista viisi esitetään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Festivaalin tuottajana toista vuotta toimiva Mikko Järvinen haluaa rakentaa kokonaisuuden vaihtuvien teemojen varaan. Viimeksi teemana oli kapina, vuonna 2019 keskitytään naisiin.

– Minulle on tärkeää, että vuosittain vaihtuvaan teemaan kytkeytyy vahva visuaalinen puoli eikä elokuvaohjelmisto ole mikään ”best of” -soittolista. Jokainen elokuva on osa tarinaa, jota ohjelmistolla pyritään kertomaan, Järvinen kuvailee.

Naistekijöiden ja -näkökulmien korostaminen ei ole uusi idea. Pikemminkin kyse on paluusta vanhaan konseptiin, sillä Arktisen Upeeta -festivaalia edeltänyt, vuosina 1997–1998 järjestetty Nordic Glory Festival keskittyi naisohjaajien töihin.

Naisohjaajien elokuvista koostuva kilpailusarja säilyi osana festivaalia aina vuoteen 2007. Tämän jälkeen liu’uttiin kuitenkin pikkuhiljaa kohti ohjelmistoa, jonka tarjontaa hallitsivat miehet.

– Naiseuden kokemuksen spektriä edustavat keskenään hyvin erilaisten ohjaajien ja käsikirjoittajien työt samoin kuin elokuvien keskeiset henkilöt. Lisäksi kaikki festivaaleilla ääneen pääsevät vieraat ovat naisia, sillä meitä miehiä on kuunneltu jo aivan tarpeeksi, Järvinen toteaa.

Pääpaino on tuttuun tapaan uudessa pohjoismaisessa elokuvassa, mutta tarjolla on myös kivikovia klassikoita: Mara Ballsin säestyksellä kuultava, Benhamin Christensenin ohjaama Häxan (1922), Carl Theodor Dreyerin Jeanne D’arcin kärsimys (1928) ja Ingmar Bergmanin Suden hetki (1968).

– Ne lähestyvät naiseutta eri kulmasta kuin selkeämmin pro-feministiset teokset. Noituuden ja pimeyden kautta naiseuden kuvaaminen tuo voimakkaan lisäsävyn kokonaisuuteen, perustelee Järvinen edesmenneiden miesohjaajien paikkaa ohjelmistossa.

Festivaalin kolmannen vuosikymmenen avaus sisältää elokuvanäytösten ohella ajankohtaisia aiheita käsitteleviä keskustelutilaisuuksia sekä tekijävieraita.

Ilokivessä keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa muun muassa kansalaistottelemattomuudesta ympäristönsuojelussa ja sukupuolen kuvauksesta elokuvassa.

Kansainvälisinä vieraina nähdään tanskalainen elokuvaohjaaja Marie Skovgaard ja Reykjavik International Film Festivalin johtaja Hrönn Marinósdóttir.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Poliisi kaipaa havaintoja viime lauantaina tapahtuneesta Puistokadun onnettomuudesta

Nyt ehtii vielä siivota linnunpöntöt kevään pesintää varten

Osmo Ikonen keikkailee maanantaina etänä

Kamara sai uusimmalle levylleen laulamaan innoittajansa Timo Rautiaisen

Onkinenkaan ei enää ongi jäällä – Pilkkikausi jäi tavanomaista lyhyemmäksi

Iso joukko lasten- ja nuortenkirjailijoita järjestää virtuaaliset kirjallisuusfestarit

Kolumni: Rahanpalvonta

Laukaassa jossain hiton haudalla

Puusaunat on kielletty, pipo syttyi palamaan ja pihalla on Harrikka – Lue, miten Surkkarin lukijoita on huijattu aprillipäivänä

Gallup: Onko sinulla tai perheelläsi jokin erityinen pääsiäisperinne? Kerro se meille!