Aviciinkin soittaminen onnistuu kanteleella – popkanteletar Ida Elina Jyväskylässä sunnuntaina 17.3.

Popkanteletar Ida Elina haluaa rikkoa pinttyneitä mielikuvia ja ennakkoluuloja kanteleensoitosta ja viedä kansallissoitinta maailmalle. Tällä hetkellä hän treenaa kanteleella Aviciita.

– Luulin, että Aviciin Wake Me Up on liian vaikea, mutta viimein keksin tavan, jolla sen voi soittaa, muusikko intoilee.

Hänen mielestään kanteleen paras puoli on juuri sen monipuolisuus: sillä voi tehdä niin paljon kuin inspiraatiota ja taitoa vain riittää.

Ida Elina toteaa, että oletukset kantelemusiikista lähtevät usein jo siitä, miltä kanteleensoittajan pitää näyttää: visuaaliseen mielikuvaan kuuluu kansallispuku ja kansallismaisema.

– Monet ajattelevat, että kantelemusiikki on tylsää. Minulle on tultu monta kertaa sanomaan keikan jälkeen, että tämähän olikin ihan toisenlaista. Kantele on upea soitin, Ida Elina sanoo.

32-vuotiaan kantelettaren keikkakalenteri näyttää täydeltä. Keväämmällä on luvassa kiertuetta paitsi Keski-Eurooppaan ja Baltiaan, myös Kanadaan.

– Keikkailen paljon myös Kiinassa, hän lisää.

Ida Elinan ja kanteleen yhteinen tarina alkoi hänen ollessa 13-vuotias. Ida Elina halusi soittaa kanteletta siskonsa kiusaksi ja yllättyi itsekin omasta innostuksestaan.

Kymmenen vuotta sitten hän näki Youtube-videon, jossa slap-kitaristi soittaa Michael Jacksonin Billie Jeanin. Ajatus siitä, mitä hän halusi kanteleella tehdä, alkoi kirkastua.

– Tein Youtubeen videoita, ja suosio alkoi kasvaa tasaisesti, Ida Elina kertoo.

Ensin muusikkoa jännitti, miten kantelepiireissä suhtaudutaan hänen lähestymistapaansa ­– kantelepoppia kun ei ollut pahemmin vastaavalla tavalla soitettuna kuultu.

Kaikki ovat kuitenkin suhtautuneet positiivisesti ja olleet samalla tyytyväisiä siihen, että myös nuoret kiinnostuvat Ida Elinan innostamana kanteleesta.

– Popmusiikkihan on tavallaan tämän ajan kansanmusiikkia. Sitä arkipäivän musiikkia, mitä nuoret kuuntelevat.

Ida Elina unelmoi, että Youtube-videot saavuttaisivat yli 50 000 katselukertaa ja hän pääsisi Yhdysvaltain-kiertueelle sekä suomalaiseen tv-gaalaan esiintymään. Nämä unelmat ovat jo toteutuneet, ja seuraavana haaveena Ida Elinalla on konserttisalikiertue ympäri maailmaa.

–  Kirjoitin unelmani ylös ja ajattelin, että ne ovat mahdottomia. Meni vuosi tai kaksi, niin ne toteutuivat. Päätin alkaa unelmoida enemmän.

Ida Elinan konsertti sunnuntaina 17.3. kauppakeskus Sepän Kipinässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Eino Grön juhlistaa 80 ikävuottaan Kaupunginteatterissa

Plus-kokoisten naisten mallitoiminta räväkästi liikkeelle Jyväskylässä

Miss Suomi -kisojen Sunneva Kantola tähdittää lauantain Jyväskylä Bridal Fair -tapahtumaa

Jyväskyläläinen Cindy Sun palasi juuri Englannista kuvausmatkalta: “Jälleen kohdalleni sattui FakeTaxi”

Onko suosikkisi enemmän Pikku G vai Pepe Willberg? – Keikkalistassa on mistä valita

Helmikuussa tanssitaan jälleen häitä – Könkkölän tila on palautumassa kaupunkilaisten käyttöön entistä ehompana

Kolumni: Maailma, joka ei vastaa ihanteitamme

Valtapelin uhreja vai ihan jotain muuta?

Tapio Suomisen elämäkerran kirjoittaminen imaisi Lasse Lindqvistin mukaansa – esikoiskirjailijalta meni oma parisuhde alta

Ruoanlaitto sytytti tulipalon – palovaroitin oli katossa, mutta paristo puuttui