Ensiesitys: Toivo Susi ja #74100-yhtye kuvasi musiikkivideon Euroopan syvimmässä kaivoksessa – "Kun pään päällä on lähes 1500 metriä maata, tulee todella pieni olo"

Vaikka jyväskyläläisen laulaja-lauluntekijä Toivo Suden ja #74100 -yhtyeensä uusi Kone-single tavoitteleekin stadionhenkisellä kitararockillaan taivaita, on sen musiikkivideo kuvattu syvällä maan uumenissa. Kuvaukset ja iso osa singlen äänityksistäkin tehtiin Euroopan syvimmässä kaivoksessa Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärvellä.

– Matka kaivoksen uumeniin kesti 45 minuuttia. Kaivoskäytävässä tie oli sorapintainen, seinä ja katot kalliota. Käytävässä ei ollut valaistusta, ainoa valo tuli auton lampuista. Kyyti oli kyllä aikamoisen kuumottava, koko ajan käännyttiin ja mentiin alaspäin, Toivo Susi muistelee.

Jos reitti oli haastava, niin sitä olivat myös olosuhteet perillä liki 1500 metriä maan pinnan alapuolella.

– Siellä on ympäri vuoden 25 astetta lämmintä ja erittäin kosteaa. Lisäksi rikki haisi koko ajan niin, että pää tuli kipeäksi.

Toivo Susi #74100 vasemmalta oikealle: Veli-Matti Riipinen, Toivo Susi, Wäinö Leinonen ja Tomi Riipinen.
 

Koneen rummut äänitettiin kaivoshissikuilun edessä. Videossakin vilahtava hissi kantaa 20 tonnia kiviainesta.

– Tukka vaan hulmusi, kun se viuhahti taustalla. Siellä kun polki bassaria, niin se kaikui kaksi minuuttia siinä tunnelissa. Tuollaista soundia ei saa mistään efektistä. Koneen alussa kuultava rumpukomppi on äänitetty juuri siellä.

Toivo Susi #74100:n maaliskuun lopussa ilmestyväksi kaavailtu albumi on nimeltään Nilviäinen. Levyn biiseihin haettiin kaivoksesta tunnelmaa – ja sitä myös saatiin.

– Koneen sanoituksessa käsitellään nykyelämän ja työn jatkuvaa kiirettä ja hektisyyttä, sen vaikutusta ihmisen päähän. Siellä maan alla on täysin pysähtynyt tunnelma. Kaiken merkitys muuttui. Tuli tosi pieni olo. Siellä tajusi, ettei itse päätä ihan kaikesta, Toivo Susi sanoo.

Katso Kone-kappaleen videon ensiesitys alta!

 

Uusimmat

Jyväskylän Harjusta halutaan aktiivinen talvimaa

Nuori mies ajeli huumeissa mönkkärillä ilman valoja kevyenliikenteenväylällä

Olympiatason kisaaja opettaa Harjulla lumilautailua viikonloppuna

Ensimmäisen keikkansa viikonloppuna soittava jyväskyläläinen punktrio Äkäne haluaa elävää musiikkia myös lähiöihin – "tällä unohtuvat höpöhöpö-hommat"

Lapset voivat kasvattaa kasvulaatikoissa nokkosia ja puuntaimia

Palkintoja rohmunnut Pyhimys räppää Paviljongissa – katso tästä viikon keikkavinkit Jyväskylään

Nukkekodit eivät ole vain lasten harrastus – Pirkko Hatnin työhuoneessa komeilee rypäs upeita rakennelmia

Suomen suosituimpiin kuuluva räppäri aikoo räväyttää Jyväskylässä: "Todella ainutkertainen parin tunnin konsertti on luvassa"

Kehuttu metalliyhtye Arion soittaa ensin Jyväskylässä, sen jälkeen lähdetään Eurooppaa valloittamaan – solistina jyväskyläläinen Lassi Vääränen

Talviyö ulkona ja muuta ohjelmaa – Lomalokkiin on koottu lapsille ja nuorille tekemistä talvilomalle