Game of Thrones ei ole vain todellisuuspakoa – suosikkisarjan juonittelut ovat kuin suoraan nykypolitiikasta

Kansainvälistä suursuosiota herättäneen fantasiadraamasarjan Game of Thronesin viimeinen eli kahdeksas kausi käynnistyi 14. huhtikuuta.

Kirjailija-tuottaja George R. R. Martinin kirjasarjaan perustuva ja yhdysvaltaisen HBO:n tuottama televisiosovitus on kasvattanut katsojakuntaansa miljoonilla vuodesta 2011 asti, ja tv-sarja on poikinut esimerkiksi lukuisia lentäviä lauseita somessa.

Jyväskylän yliopiston tutkija Tanja Välisalo näkee suosion takana useita syitä.

– Yksi selkeä syy on fantasiagenren nouseminen valtavirtaan 2000-luvulla. Taru sormusten herrasta -elokuvasarja sekä Harry Potterit ovat osa tätä samaa ilmiötä, jossa fantasia- ja scifinörtit ovat aikuistuneet, ja viihde­alan yritykset pyrkivät suuntaamaan heille kiinnostavia sisältöjä.

Toinen tärkeä syy suosiolle ovat itse sarjan sisällöt: moniulotteinen maailma ja erityisesti laaja henkilögalleria, josta kukin katsoja voi löytää suosikkinsa. Sarjaa seuraavat muutkin kuin fantasiagenren ystävät.

Sarjaan on laitettu myös paljon rahaa, mikä näkyy Välisalon mukaan hyvänä laatuna ja fantasiamaailman henkiin heräämisenä katsojille.

Välisalo on mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa selvitetään Game of Thrones -sarjan vastaanottoa sekä fantasiagenren kansainvälistä merkitystä. Välisalo on itse kiinnostunut siitä, miten katsojat tulkitsevat sarjan tapahtumia suhteessa oman maailmamme menoon.

–  Game of Thronesei todellakaan ole pelkästään todellisuuspakoa, vaan se selvästi herättää ajatuksia esimerkiksi maailmanpolitiikasta ja ilmastonmuutoksesta. Sarja innostaa kaikenlaisia ihmisiä keskustelemaan vaikeista yhteiskunnallisista teemoista.

Osa katsojista on Välisalon mukaan tulkinnut sarjan juonitteluiden ja valtataisteluiden heijastavan nykypolitiikkaa, joka nähdään likaisena ja itsekkäänä.

– Kiinnostavaa onkin, halusiko sarjan alullepanija, kirjailija Martin, alun perinkään saada tällaista keskustelua aikaiseksi. Joka tapauksessa runsas yhteiskunnallinen keskustelu on siivittänyt tv-sarjan globaalia suosiota, Välisalo pohtii.

Vielä lisäksi

Mikä on oma suhteesi Game of Thrones -tv-sarjaan?

Suhteeni on ristiriitainen. Olen lukenut kirjat, joihin tv-sarja perustuu, ja pidin niistä todella paljon. En ole aina ollut tyytyväinen HBO:n tv-sovitukseen kirjoista. Esimerkiksi väkivaltaa on ollut omaan makuuni turhan paljon.

Kuka on lempihahmosi sarjassa?

Tämä on stereotyyppinen vastaus, mutta pidän Tyrionista, niin kuin moni muukin. Tyrion on sympaattinen altavastaajahahmo, joka selviytyy tilanteesta kuin tilanteesta ja heittää vielä herjan matkalla.

Mikä on lempi-tv-sarjasi?

Tähän on vaikea vastata. Ehkä pidän eniten Battlestar Galacticasta, joka uudisti scifigenreä tuomalla mukaan realistisia, jopa dokumentoivia tyylikeinoja. Sarjassa on kuvattu kohtauksia esimerkiksi käsivarakameralla. Sarjan juonenkaari on myös upeasti toteutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Helmikuussa tanssitaan jälleen häitä – Könkkölän tila on palautumassa kaupunkilaisten käyttöön entistä ehompana

Kolumni: Maailma, joka ei vastaa ihanteitamme

Valtapelin uhreja vai ihan jotain muuta?

Tapio Suomisen elämäkerran kirjoittaminen imaisi Lasse Lindqvistin mukaansa – esikoiskirjailijalta meni oma parisuhde alta

Ruoanlaitto sytytti tulipalon – palovaroitin oli katossa, mutta paristo puuttui

Nuori asunnoton yöpyy kaverin sohvalla – Asunnottomien yössä torstaina tarjolla hernekeittoa, makkaranpaistoa ja yökirkko

Nea Maininki on ratababe – Radalle.com hakee “kauniita tyttöjä upeiden autojen seuraan”

Riihivuoreen tulee uusi sompahissi – rinteet on jo niitetty ja laskettelukautta valmistellaan hyvää vauhtia

Seiska: Jyväskyläläismissi Erika Helin viihtyy nakuna – Katso tuoreet rantakuvat!

Semmarit lähtee marraskuussa 30-vuotisjuhlakiertueelle, uutta levyäkin pukkaa