Haluatko prässätä livemaalaria? – Mika Pekkanen maalaa pääkirjastossa yleisön keskellä seuraavan kerran torstaina

Mika Pekkanen on kuvataiteilija, joka tykkää mennä maalaamaan ihmisten joukkoon. Kesäisin hän on työskennellyt muun muassa Jyväskylän kirkkopuistossa ja yliopiston kampuksella.

Hänellä on 29.2. asti dokumentaarinen akvarellinäyttely Jyväskylän pääkirjaston ala-aulassa, ja torstaina 20.2. hän maalaa yleisön edessä kello 17.30–19.30.

– Kun maalaan ihmisten joukossa, siinä on aluksi pieni prässi, mutta viiden minuutin päästä unohdan heidät. Näyttelyn yhteydessä maalasin viimeksi helmikuun alussa. Aloitin työn ihan alusta eli märälle paperille, ja maalaus kesti kaksi tuntia. Maalaamistani kävi katsomassa alan harrastajia ja samaan aikaan kansalaisopistolla olleen maalauskurssin osallistujia, Pekkanen kertoo.

Hän sanoo vastaavansa kysymyksiin ja juttelevansa mielellään, kun tekee livetilanteessa työtään. Viimeksi häneltä kysyttiin muun muassa tekniikasta ja materiaaleista.

Pekkanen toteaa, että kirjasto on nykyään paljon muutakin kuin kirjojen lainaamispaikka, joten esimerkiksi maalaushetki sopii sinne hänen mielestään hyvin.

– Minua kiinnostaa eniten livemaalaus kaduilla ja puistoissa. Ulkomailla taiteilijat maalaavat paljon ihmisten keskellä. Olen miettinyt sitä, eivätkö suomalaiset taiteilijat voisi olla vähän enemmän esillä. Siinä on oma viehätys maalata akvarellitöitä ulkona. On mielenkiintoista, kun töissä näkyy esimerkiksi tuuli sekä varjot ja valo muuttuvat.

Mika Pekkanen on maalannut yli 30 vuotta. Hän aloitti lyijykynällä ja öljyväreillä, ja viimeiset seitsemän vuotta hän on maalannut pääasiassa akvarelliväreillä.

– Akvarellitekniikka on haasteellinen, koska siinä pitäisi tulla valmista kerta­rysäyksellä, eikä työtä voi kovin paljon korjailla jälkikäteen. Toki teen ja viimeistelen töitä myös työhuoneella.

Pääkirjaston näyttelyssä on esillä 34 maalausta.

– Minulle on tullut palautetta, että työt ovat positiivisia ja hyvän olon maalauksia. Maalaan sellaista, missä on valoa, eikä niin elämän harmautta. Tykkään maalata laaja-alaisesti. Töissäni voi olla ihmisiä ja eläimiä osana maisemaa. Tykkään, että työhön tulee tarinaa ja samalla enemmän sisältöä, Pekkanen sanoo.

Vielä lisäksi

Miten asut?

Asun Vesangassa satavuotiaassa hirsitalossa perheeni ja kissan kanssa.

Minkä elokuvan katsoit viimeksi?

Katsoin viimeksi Helenen. Taiteilijan elämä on samanlaista tänäänkin eli pitkälinjaista työntekoa. Elokuvassa oli kivoja miljöitä, ja ehkä oli vähän liiankin paljon dramaattista maisemaa. Elokuvassa oli hienoja näkymiä, ja niistä löytyisi teoksen aiheita.

Ketä taiteilijaa ihailet?

Yhdysvaltalaista Edward Hopperia ja suomalaista Mika Töröstä.

Millä tavoin rentoudut?

Tykkään kestävyysurheilusta, esimerkiksi pitkistä hiihtolenkeistä. Olen käynyt hiihtämässä Ladun Majan suunnalla. Kesällä pyöräilen ja käyn joskus lavatansseissa. Tykkään liikkua myös metsässä.

Kuinka usein käyt kirjastossa?

Käyn viikoittain kansalaisopiston kursseilla ja ohimennen lainaan kirjoja itselleni ja lapsille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumni: Rahanpalvonta

Laukaassa jossain hiton haudalla

Puusaunat on kielletty, pipo syttyi palamaan ja pihalla on Harrikka – Lue, miten Surkkarin lukijoita on huijattu aprillipäivänä

Gallup: Onko sinulla tai perheelläsi jokin erityinen pääsiäisperinne? Kerro se meille!

Jyväskylä voi menettää parissa kuukaudessa 20 miljoonaa euroa

Kerro, miten sinua on juksattu aprillipäivänä

Kun se on nyt hän

Kun ohjattu liikunta ja kuntosalit ovat tauolla, on syytä suunnata ulos – katso vinkit kuvasarjasta

63 vuotta keilojen kolinaa: jyväskyläläinen Seppo Paukku, 85, keilaa 177 pisteen keskiarvolla

Litku Klemetti: ”Jotain tässä pitää tehdä" – Paikalliset muusikot miettivät, miten selviävät taloudellisesti lähikuukausina