Ilokivessä esitetään kehuttuja ja rajusti lytättyjä leffoja – kevään aikana nähdään yli kolmekymmentä elokuvaa

Ilokiven elokuvanäytösten kevätkausi käynnistyi viime viikolla Martin Scorsesen The Irishmanilla. Yhteensä elokuvia on kuluvan kevään aikana luvassa Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäellä sijaitsevan monitoimitilan hämärässä yli kolmekymmentä.

Ilokiven elokuvanäytöksiä tuottavat yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskus, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin aluesarja.

– Hyvissä ajoin ennen kauden suunnittelua kysymme myös opiskelijoiden toiveita JYY:n kulttuurivaliokunnan kautta ja otamme ne huomioon mahdollisuuksiemme mukaan, kertoo JYY:n tapahtumatuottaja Laura Partamies.

Tällä hetkellä ohjelmistosta on julkaistu tammi–helmikuussa esitettävät elokuvat, ja maalis–huhtikuun valinnatkin ovat jo pitkällä.

– Pyrimme aina tekemään monipuolisen ohjelmiston, jossa olisi leffoja eri puolilta maailmaa ja eri genreistä. Nimikkeiden valintaan vaikuttavat levitysteknisten seikkojen ohella muun muassa elokuvien trailerit, synopsikset ja arvostelut.

Mukana on myös kriitikoiden poikkeuksellisen rajusti lyttäämä Cats (27.1.), jonka arvosteluita Partamies kertoo lukeneensa pikemmin huvittuneena kuin tyrmistyneenä.

– Trailereiden perusteella leffa näytti juuri meille sopivalta musikaali-ilottelulta. Catsin esityksiä on vedetty pois teattereista huonojen arvosteluiden takia, mutta minusta on hyvä, että se näytetään meillä. Jokainen katsoja voi muodostaa siitä oman mielipiteensä.

Pääosin Ilokivessä nähdään kuitenkin elokuvia, jotka ovat keränneet kehuvia kritiikkejä sekä palkintoja ja ehdokkuuksia. Sellainen on esimerkiksi Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun voittanut ja muun muassa parhaan elokuvan Oscar-ehdokas eteläkorealainen Parasite (4.2.).

Aasialaista osaamista, joskin ranskalaisilla mausteilla, edustaa myös Fabiennen muistelmat (18.2.). Kore-Eda Hirokazun ensimmäisen Japanin ulkopuolella kuvatun elokuvan pääosissa nähdään ranskalaiset tähdet Catherine Deneuve ja Juliette Binoche.

Vaikka Ilokivi sijaitsee yliopistokampuksella, JYY on vahvasti mukana toiminnassa ja esityskaudet noudattavat lukukausien sykliä, eivät Ilokiven elokuvat ole suunnattu pelkästään opiskelijoille.

– Opiskelijoiden osuus kaikista kävijöistä on ehkä hieman yli puolet. Kaikki elokuvien ystävät ovat meille tervetulleita, ja olemme valmiita kuuntelemaan myös muiden kuin opiskelijoiden toiveita ohjelmiston suhteen, Partamies sanoo.

Ilokiven elokuvia esitetään maanantai- ja tiistai-iltaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tikkakosken keskustassa on aina herkkulauantai – viimeksi kokeiltiin valkosuklaa-karpalokonvehtien toimivuutta

Muuan Mies laulaa yhtä lailla ruoanlaitosta kuin liikakalastuksesta – keikka lauantaina Mustassa Kynnyksessä

Puistojuhlien esiintyjiin täydennystä: Yhteisalbumin julkaisijat ja tuore kahden Emman voittaja

Egotripin Knipi selasi Spotifya eikä löytänyt nimellään juuri mitään – sooloalbumin julkaissut biisinikkari on Jyväskylässä keikalla perjantaina

Popparissa koetaan Nujakka ja Lutakossa nähdään Nyrkkitappelu – katso lista elävän musiikin keikoista

Haluatko prässätä livemaalaria? – Mika Pekkanen maalaa pääkirjastossa yleisön keskellä seuraavan kerran torstaina

Kolumni: Muistomme muiden käsissä?

Lomaviikko tietää suunnittelua

Koiramossa koirat saavat tassuhierontaa ja trimmausta sekä pääsevät rauhoittumaan "sviitteihin" – yrityksen taustalla on JYPin ex-toimitusjohtaja

Anna kertoo yhä siskonsa kuolleen tapaturmassa – todellisuus on aivan toinen