Jäänpaksuudessa isot erot – Jyväsjärvellä sataman lähellä 10 senttiä, Tuomiojärvellä jo 33 senttiä

Ympäristökeskus varoitti viime viikolla heikoista jäistä koko maassa, ja Keski-Suomen ely-keskuksen vesistötarkastajan Petteri Kempin mittaukset Jyväskylässä kuvaavat hyvin vaihtelevaa jäätilannetta. Kemppi mittasi viime perjantaina jäänpaksuuden kolmessa paikassa: Jyväsjärvellä sekä sataman lähellä että kauempana keskustasta lähempänä Rauhalahden voimalaa ja Tuomiojärven rannassa.

– Jyväsjärvellä sataman lähellä jäätä oli vain 10 senttiä, ja sen päällä oli 18 senttiä lunta. Kun jään päällä on paljon lunta, siihen ei tule kovin helposti ainakaan teräsjäätä.

Kempin mukaan jää tuli aika myöhään sataman kieppeille. Jyväsjärven toinen osa jäätyi aiemmin, ja siellä jäätä oli hänen mittauksessaan 19 senttiä.

Tuomiojärven rannassa oli jäätä 33 senttiä, mutta siellä jään päällä ollut lumi oli sekoittunut veden kanssa ja jäätynyt kohvajääksi.

– Kohvajään kantavuus on vain puolet teräsjäästä. Se ei ole varsinaista kunnon jäätä vaan jääsohjoa, Kemppi sanoo.

Keski-Suomen ely-keskus ylläpitää karttaa vaarallisista jääalueista Jyväskylän seudulla, ja päivitetty kartta löytyy ely-keskuksen Facebook-sivuilta.

– Jyväsjärvellä kannattaa vältellä ainakin Tourujoen suistoa, kun joesta tulee sinne vettä. Samoin Äijälänsalmeen ei kannata koskaan lähteä, vaikka siellä nytkin näytti jäätä olevan, mutta se on varmasti tosi ohutta, Kemppi kertoo.

Jäätalvesta tulee Kempin mukaan todennäköisesti keskimääräistä huonompi, jos alkuun ei ehdi muodostua kunnon teräsjäätä. Hän kertoo, että viime viikon runsaat lumisateet eivät olisi olleet jäänpaksuuden kannalta niin huono asia, jos jäätä olisi ollut alla paksumpi kerros, sillä silloin lumi ei painaisi jäätä yhtä herkästi alaspäin. Nyt näin tapahtuu, ja jostain raosta vettä pääsee pintaan.

Kempin mukaan 2000-luvulla jäätalvet ovat olleet usein pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna poikkeuksellisia.

– Entisaikaan jäät tulivat aikaisemmin ja säilyivät pikkaisen myöhempään. Lisäksi jää voi jäädä nykyään pitkäksi aikaa heikoksi. Hyviä pakkasia tulee harvoin alkutalvesta, jotta jää vahvistuisi kunnolla.

Tällä hetkellä lähes jokaisessa ely-keskuksen virallisessa mittauspaikassa ympäri Suomen jäänpaksuus on alle pitkän ajan keskiarvon, mutta yksi poikkeus löytyy Jyväskylän lähistöltä. Hankasalmen Kuuhankavedellä teräsjäätä oli vuodenvaihteessa 27 senttiä, mikä on sentin enemmän kuin vuosien 1961–2018 keskiarvo.

Retkiluistelurata vaatisi pakkasia

Jyväsjärven retkiluisteluradan kannalta tilanne ei näytä erityisen hyvältä, kun jään ja lumen väliin on noussut vettä, liikuntapaikkavastaava Jarmo Korhonen Jyväskylän kaupungilta kertoo. Kaupunki ei ole vielä tehnyt omia jäänpaksuusmittauksia, mutta Korhosen mukaan ensi viikolla on tarkoitus käydä katsomassa tilannetta.

– Ei retkiluistelurataa haudattu tietenkään ole. Jos viikonkin verran tulisi kunnon pakkasia ja pohja kuivuisi, niin se yritetään saada tehtyä.

Korhonen muistuttaa, että viime talveen verrattuna aikataulu ei ole vielä myöhässä, sillä silloin retkiluistelurata saatiin auki vasta helmikuun alussa.

Jyväskylän Energia ei ole päässyt mittaamaan jäätä Keljonlahdella

Jyväskylän Energia varoitti viime viikolla petollisen heikosta jäästä Keljonlahden voimalaitoksen lähellä. Siellä ei ole vielä päästy mittaamaan jäänpaksuutta tänä talvena. Viime talvena tilanne oli samankaltainen, ja silloin mittaukset aloitettiin tammikuun lopussa.

Jyväskylän Energia muistuttaa, että myös Rauhalahden voimalaitoksen edessä Jyväsjärvellä on heikomman jään paikka ja Tuomiojärvellä on kaksi vedentuotantoon liittyvää vaaranpaikkaa. Tuomiojärven hapettimet sijaitsevat Lehtisaaresta vanhan uimarannan ja Priimuksen suuntiin.

Uusimmat

Neljät messut kerralla Jyväskylässä 27.–28. huhtikuuta

Jonna Mäkinen kisaa pääsiäisenä Miss Hot Rod 2019 -tittelistä – Jyväskyläläiskaunotar aikoo hurmata tuomariston olemalla "näyttävä ja seksikäs"

Kun kenestäkään ei enää tehdä luuseria – koulukiusattu tuo oman kokemuksensa nuorille

Riemun kiljahduksia ja karvaita pettymyksiä

Kolumni: Vakava pila

Juopunut mies ei päässyt ravintolaan, kävi kiinni järjestyksenvalvojaan

"Miehiltä kehuja, naiset ovat hiljaa"

Jyväskyläläisen rytmimusiikin veteraanibändi muistelee kahta viime vuonna poisnukkunutta perustajajäsentään kiirastorstaina – ovella ei kannata vilauttaa OAJ:n jäsenkorttia

Nautiskelijoiden messut tekevät paluun Jyväskylään

Jyväskyläläisen kaunottaren kroppa älyttömän kovalla koetuksella – tuloksena Fitness Cover Girl -kisan voitto