Johanna Tupamäki pääsee sairastelun jälkeen taas kisaamaan leuanvedossa

Jyväskylässä vedetään lauantaina 30.11. tosissaan leukoja, kun 86 urheilijaa kisaa toistoleuanvedon paremmuudesta. Valorinteen salilla taistellaan SM-mitaleista naisten ja miesten yleisissä sarjoissa ja joukkuekilpailussa. Suomen Cup-paremmuuksista kisaavat veteraanit ja juniorit.

Paluun kilpalavalle tekee Keljon Viestiä edustava moninkertainen Suomen mestari Johanna Tupamäki. 29-vuotias Tupamäki kisasi edellisen kerran reilu kaksi vuotta sitten lisäpainoleuanvedossa ja kolme vuotta sitten toistoleuanvedossa. Syynä taukoon ovat hänen sairastamansa mykoplasma ja keuhkoklamydia. Niiden lisäksi hän herkistyi samaan aikaan lopullisesti huonolle sisäilmalle, kun hänen asumassaan kerrostalossa tapahtui laaja vesivahinko.

– Pääsin jatkamaan saliharjoittelua vasta viime syyskuussa. Olen käynyt salilla keskimäärin noin pari kertaa viikossa ja leukoja olen vetänyt 2-3 kertaa viikossa. Ennen sairastumista kävin huomattavasti useammin treenaamassa, noin 5-6 kertaa viikossa. Henkisesti viime vuodet ovat olleet raskaita. Nyt on tosi kiva mennä moikkaamaan tuttuja ja kisaamaan, vaikka tulos tuskin on kummoinen, Tupamäki kertoo.

Leuanveto on siinä mielessä helppo laji hänen mielestään, että sitä voi harjoitella melkein missä tahansa, koska tanko on helppo laittaa moneen paikkaan.

– Olen jo sen verran vanha, etten pysty harrastamaan kovin sitovaa urheilulajia. Tämä ei ole niin totista kuin moni muu laji. Ensimmäisissä leuanvetokisoissa olin vuonna 2014. Olen aina ollut hyvä vetämään ja iskän työkaveri kannusti tulemaan kisoihin. Siitä se lähti.

Tupamäki on tehnyt yhteensä seitsemän Suomen ennätystä lisäpaino- että toistoleuanvedossa useammassa eri painoluokassa: naiset 70kg ja naiset yli 70kg. Hänen ennätyksensä toistoleuanvedossa on 30 leukaa ja lisäpainoleuanvedossa 46 kiloa.

Lajin MM-kisat on tulossa ensi kesänä, ja Johanna Tupamäki yrittää saada lauantaina aikaan tuloksen, jolla pääsee mukaan kisoihin.

– Jos toipumiseni jatkuu hyvin, niin ehkä pystyn tulevaisuudessa kilpailemaan kunnolla ja parantamaan vanhoja tuloksiani.

Vielä lisäksi

Missä vedit ensimmäisen kerran leukoja?

Asuimme lapsuudessani Palokassa omakotitalossa ja pihassa oli keinu, jossa tuli roikuttua ja kiipeiltyä joka päivä. Siinä sivussa varmaan tuli vedettyä leukojakin. Puissa kiipeily oli minulle lempipuuhaa ja naapurista tuli sanomista, kun kiipesin pihapuihin, joihin ei olisi saanut kiivetä.

Miten vietät itsenäisyyspäivää?

Katson varmaankin kavereiden tai vanhempien kanssa Linnan juhlia.

Miten hyödynnät lajissa saamaasi voimaa?

Vaikka olen vahva omassa lajissa, niin välillä en tahdo jaksaa kantaa edes kauppakasseja. Se on niin erilaista kuin leuanveto. Leuanvedosta tulee hyvä ja vetreä olo ja olen varmaan osittain sen ansiosta säästynyt selkävaivoilta. Pystyn fysioterapeutin työssäni hyödyntämään lajissa saamaa tietoa ja harjoitteita.

Mistä ilahduit viimeksi?

Kaverini oli lähettänyt minulle Veikkauksen joulukalenterin ja kävin hakemassa sen postista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Juhani Lillberg tuo taiteella iloa naapureille ja ohikulkijoille

Oletko kaivannut postiluukkuun Linkkien aikatauluvihkoa? Kesäaikataulu jatkuu poikkeuksellisesti elokuun loppuun asti

Rantavalvoja aloittaa työt Tuomiojärven uimarannalla ensi tiistaina

West Side Story käynnistää kaupunginteatterin syyskauden, 1,5 vuodella siirtynyt Sydänmaa saa ensi-iltansa

Suvivirsi-video vie tuttuihin maisemiin – katso kaupungin, seurakunnan ja Jyväskylä Sinfonian yhteinen kesätervehdys

Kolme kertaa borrelioosi – punkki on muuttanut Elias Suhosen, 22, suunnitelmia monta kertaa

Jyväskylän ravintoloissa valmistaudutaan kesään ja rajoituksiin – Sohwi kaavailee satamaan keidasta

Ensimmäiset suunnitelmavaihtoehdot ratapihan kannesta valmiina

Koulujen päättäjäisiä voi viettää lauantaina verkossa; tarjolla esimerkiksi neljä keikkaa

Maataloustyön matalapalkkaisuudesta