Juha Puura on työskennellyt kirjastomaailmassa liki neljä­kymmentä vuotta

Elokuussa vuonna 1981 Juha Puura tarttui ensimmäistä kertaa kirjastoauton rattiin. Kilometrejä kuljettajan paikalla kertyi useamman vuoden ajalta, mutta vaihtelunhalu kuljetti miehen lopulta uusiin haasteisiin Jyväskylän kaupunginkirjastolle.

Vahtimestarin töissä on vierähtänyt reilut kolme vuosikymmentä, mutta vaihtelua on tosiaankin riittänyt.

‒ Työnkuvaani on koetettu saada joskus paperille, mutta tehtäviä on aivan laidasta laitaan, järjestyksen valvonnasta kaluston korjaamiseen ja salien tekniikasta huolehtimiseen. Luultavasti paras kuvaus onkin, että olen täällä kirjastossa jonkin sortin yleismies, Puura toteaa.

Vaikka varsinainen työ tapahtuu usein kulisseissa, on Puurasta itsestään tullut tuttu hahmo monille kirjaston kävijöille. Sisääntuloaulassa sijaitseva vahtimestarien koppi on usein ensimmäinen paikka, josta apua lähdetään etsimään.

‒ Jo kirjastoautoajoiltani jäi mieleen vakioasiakkaita, ja vuosien varrella heitä on kertynyt lisää. Kaupungilla törmätessä en kuitenkaan välttämättä osaa yhdistää miksi kasvot näyttävät tutuilta, Puura hymyilee.

Lähes neljänkymmenen vuoden kirjastouran aikana kohtaamisia onkin varmasti riittänyt. Myös Puuran työpaikka ja -tehtävät ovat muuttuneet sitten 1980-luvun, erityisesti tietotekniikan yleistymisen myötä.

Toiminta saman katon allakin on lisääntynyt: Lainauspalveluiden lisäksi kirjasto tarjoaa tiloja niin kokoustamiseen kuin vaikka bänditreeneihin ja karaoken laulamiseen. Kirjastomiljöö onkin selvästi vilkastunut eikä kukaan enää hyssyttele ja vaadi täydellistä hiljaisuutta.

‒ Täällä on nykyään paljon musiikkiesityksiä, runonlausuntaa ja lukupiirejä. Tietysti hiljaisen työskentelyn tiloja löytyy edelleen, mutta ihmiset tuntuvat tottuneen siihen että kirjastossa on elämää, ja eloisasta tunnelmasta on tullut paljon kiitosta.

Varsinaisessa käyttäjäkunnassa Puura ei suurempia muutoksia ole huomannut, vaan asiakkaita riittää tasaiseen tahtiin sekä seinien sisälle että pyörien päälle. Erityisesti kirjasto houkuttelee yhä lapsia ja vanhempaa väkeä, ja opiskelijat täyttävät lisääntyneet työskentelytilat.

Kirjastoelämän konkari uskookin, että instituutiolle ja sen tarjoamille palveluille on tilausta myös tulevaisuudessa.

‒ Pääkirjaston kohtalo on toki hieman avoin. Rakennus on odottanut peruskorjausta jo pitkään, joten kustannuskysymysten näkökulmasta Jyväskylän sydän ja kulttuuripalveluiden keskittäminen voisivat olla hyviä ideoita.

Puuran työhön mahdolliset muutokset eivät enää tule kuitenkaan vaikuttamaan, sillä hän jää hyvin ansaitulle eläkkeelle maaliskuun puolella. Vaikka uusi ajanjakso tuntuukin tervetulleelta, Puura myöntää jäävänsä jotain kirjastoelämässä kaipaamaan.

‒ Enimmäkseen täältä on hyviä muistoja. Aiemmin kiersin paljon myös lähikirjastoissa ja tuurasin vielä vahtimestariksi siirryttyänikin kirjastoautoissa, joten henkilökunta kaikkialla on käynyt tutuksi. Varmasti kirjastossa tuleekin piipahdettua säännöllisesti myös jatkossa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lompakolta odotetaan tänä päivänä erityisesti turvallisuutta

Lauantaina tarjolla marssiseuraa 10, 15, 25 ja 32 kilometrille

"Kalastuslaki ei ole selkeä" – ahvenen kalastaja voi syyllistyä rikokseen

Nuorten taiteilijoiden näyttely käsittelee ilmastonmuutosta, mutta mukana on myös toivoa tulevasta

Rantaraitin pinnoitetta uusitaan – järveä ei pääse hetkeen kiertämään rullaluistimilla tai skeittilaudalla

Deeverissa saa suomalaista kotiruokaa eli vaikkapa makkarakastiketta ja makaronilaatikkoa

Rock in the City -festari jytisee Lutakonaukiolla 14.–15.8. – katso esiintyjäkattaus aikatauluineen

Suosittu Ursus Factory soittaa lauantaina Lutakossa – laulaja Jussi ja rumpali Aleksi ovat Batmanin ja Robinin veroinen tiimi

Lutakossa tapahtuu, Popparin Musaklubit jatkuvat ja Oliver-yhtye soittaa Jyväskylässä – katso myös muut lähipäivien keikat

Lounaispuistossa tapahtuu elokuussa: kantritanssia, leffapiknik ja muita kulttuuritapahtumia