Jyväskylän Kesän tekijät ottivat entistä enemmän luovuuden käyttöön

Jyväskylän Kesän ohjelmistoa oltiin keväällä viimeistelemässä, kun yhtäkkiä tuli koronan vuoksi täyspysähdys. Kesän tuottaja Anniina Hartikainen kertoo, että Kesän tekijät päättivät, etteivät he tee liian nopeita ratkaisuja tapahtuman järjestämisestä ja pysähtyvät ”hengittämään”.

Anniina Hartikainen aloitti tuottajana 2017 syksyllä Kyösti Ylikuljun siirryttyä samasta tehtävästä Kesän toiminnanjohtajaksi.

– Ehdimme tehdä Kyöstin kanssa kaksi normaalia festivaalia, ja nyt oli tuotannollisesti todella erilainen kevät. Se oli uudelleen organisoitumisen aikaa. Meille oli ehtinyt muodostua jo rutiineja, ja aika paljon kaikkea sitä piti lähteä purkamaan. Nyt kun ohjeistukset ovat alkaneet purkautua, jouduimme miettimään taas uudelleen, miten toimitaan.

Hän jatkaa, että erikoinen ja haastava kevät toi mukanaan omanlaista näkökulmaa ja stressinsietokykyä.

– Tilanne pisti meidät kaikki miettimään ja ruokki luovuutta. Olemme pystyneet muuttamaan tai siirtämään suunniteltuja asioita, mutta missään vaiheessa ei oltu valmiita luopumaan Kesästä. Meillä on ollut kova tekemisen halu, sillä Jyväskylän Kesä venyy monenlaisiin toteutuksiin.

Jyväskylän Kesä alkaa tänään 1.7. ja jatkuu 7.7. asti. Ohjelmisto on tarkkaan harkittu turvallisuusnäkökohdat huomioiden, ja mukana on myös uusia elementtejä.

Jyväskylän Kesän 65-­ vuotistapahtuman avaa radio-ohjelmisto Radio Keskisuomalaisen taajuudella 95,9. Kolmena arki-iltana 1.–3.7. perehdytään festivaalin historiaan, kuullaan artistihaastatteluja ja keskustellaan ympäristöaiheista asiantuntijoiden kanssa.

Radio-ohjelmiston päätoimittajana toimii palkittu jyväskyläläinen teatteriryhmä Puskakollektiivi. Vieraaksi saapuvat ainakin näyttelijä Ritva Oksanen, säveltäjä Kaj Chydenius ja Räjäyttäjien Jukka Nou­siainen. Radiossa kaivellaan myös skandaaleja Kesän historian varrelta.

Ympäristöohjelman asiantuntijavieraita ovat muun muassa ympäristöahdistusta tutkinut Helsingin yliopiston dosentti Panu Pihkala ja Sitran hiilineutraali kiertotalous -teema-alueen johtaja Mari Pantsar. Ympäristöahdistuksen lisäksi ohjelmassa etsitään ratkaisuja ekologisen jälleenrakentamisen ja kompensaation kysymyksiin.

– Olemme tosi ylpeitä siitä, että saimme asioita järjestymään. Olemme luoneet uusia toimintamalleja, kuten esimerkiksi tämän festivaaliradion, joka saattaa jäädä toimivaksi tavaksi tuottaa ohjelmaa tulevinakin vuosina. Kaikki eivät halua tai uskalla tulla tapahtumiin epidemian vuoksi, ja radio mahdollistaa puheohjelman seuraamisen. Lisäksi haluamme tarjota yleisölle mahdollisimman paljon myös ilmaista ohjelmaa, Anniina Hartikainen sanoo.

Hän jatkaa, että kulttuurista nauttiminen on edelleen sallittua monin tavoin.

Jyväskylän Kesän konserteissa esiintyy pianisti Olli Mustonen, joka esittää Beethovenin pianosonaatit 1.7. ja 2.7. Taulumäen kirkossa.

Iiro Rantala on tuttu esiintyjä Kesässä, ja tänä kesänä hän musisoi Taulumäen ja Korpilahden kirkossa. Taulumäen konsertissa hän esittää 3.7. vaimonsa Lotta Kuusiston kanssa Sävel ja Sanat -teoksen, joka sai alkunsa taiteilijaparin koronakaranteenin aikana tekemistä Facebook Live -lähetyksistä.

Puistojuhlat on tänä kesänä yhtenä iltana 4.7. Lavalle astuvat Jesse Markin, Räjäyttäjät ja The Hearing.

– Lipunmyynti on lähtenyt liikkeelle hyvin. Pitää toimia nopeasti, jos haluaa varmistaa pääsynsä esimerkiksi konsertteihin. Lähiaikoina tulee vielä jotain pientä lisäystä ohjelmistoon, joten sitä kannattaa seurata, Anniina Hartikainen vinkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Endurosta apua ralli-ikävään – Muuramessa ajetaan lauantaina SM-sarjan toinen osakilpailu

Poppia, metallia ja vanhoja suomalaisia sävelmiä – viikon keikkatarjonnassa on jokaiselle jotakin

Jälleen kerran uuden edessä

Salaliittoteoriat kukoistavat – nyt myös lähipiirissäsi!

Kivivuoren perheen kaikki lapset on palkittu hymypatsaalla

Kortetmaa kohti korkeinta koroketta

Lompakolta odotetaan tänä päivänä erityisesti turvallisuutta

Lauantaina tarjolla marssiseuraa 10, 15, 25 ja 32 kilometrille

"Kalastuslaki ei ole selkeä" – ahvenen kalastaja voi syyllistyä rikokseen

Nuorten taiteilijoiden näyttely käsittelee ilmastonmuutosta, mutta mukana on myös toivoa tulevasta