Jyväskylän lentoaseman uusi päällikkö ei itse juuri lennä: "Minulla ei ole sukurasitetta ilmailualalla"

Pakko sitä on kysyä, kun haastateltavana on Jyväskylän lentoaseman uusi päällikkö: oletko lentäjän poika?

– Aiheellinen kysymys, mutta minulla ei ole ollut sukurasitetta ilmailualalla. Lentokoneet ovat olleet ihan oma juttuni pienestä pitäen, toteaa Mika Järvinen, joka aloitti aseman päällikön työt 1. elokuuta nykyisen päällikön Esa Kainulaisen jäädessä eläkkeelle.

Jo lapsena Järvinen bongaili taivaalta lentokoneita ja osasi sanoa, minkä merkkinen ja mallinen kone oli ja minkä lentoyhtiön nimissä se lensi. Pelkästään Helsinki-Vantaan lentoaseman kylttien näkeminen Kehä kolmosen varrella herätti innostusta nuorena.

– Jossain vaiheessa haaveilin lentäjän ammatista, mutta en lähtenyt toteuttamaan sitä koskaan. Enemmän olen tehnyt näitä ilmailuhommia työskentelemällä lentokentillä.

Päällikön pesti on Järviselle paluu vanhoille kotikonnuille. Hän asui lapsuutensa ja nuoruutensa Jyväskylässä, ja hänen vanhempansa asuvat edelleen kaupungissa.

Logistiikkainsinöörin tutkinnon Järvinen sai Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2008, ja hän opiskeli sen päälle ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon 2010-luvun alussa. Työt veivät miehen muualle Suomeen yli 10 vuodeksi.

– Tuntuu tosi mahtavalta tulla takaisin Jyväskylään. Sijainti oli yksi tärkeimpiä syitä, miksi hain päällikön paikkaa, Järvinen kertoo.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla hän ehti työskennellä noin 12 vuotta. Viimeisimpänä pestinään hän hoiti operatiivista johtamista eli ohjasi ja johti käytännön työtä lentokentällä, jotta kaikki sujuisi niin kuin piti.

– Tänä keväänä näin sitten ilmoituksen Jyväskylän pestistä. Laitoin heti vaimolleni Katariinalle viestin ja kysyin, haenko paikkaa. Hän vastasi, että hae, ja se oli sillä selvä.

Järvinen valittiin pestiin yli 30 hakijan joukosta. Oma talo Tuusulassa laitettiin myyntiin, ja hän muutti vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Jyväskylään heinäkuun puolivälissä. Lopullinen asunto on vielä etsinnässä.

Aseman päällikkönä Järvinen pääsee aloittamaan kohtalaisen mukavassa tilanteessa. Matkustajamäärät ovat kuluvan vuoden alusta kasvaneet neljä prosenttia, ja viime vuosina asemalla on mennyt kohtalaisen hyvin 2000-luvun alkuun verrattuna.

Matkustajamäärän kasvulle on Järvisen mukaan monta syytä. Yksi on lentovuorojen lisääminen.

– Jyväskylästä pääsee toki hyviin ulkomaan kohteisiin, mutta suurin osa matkustajista lentää Helsinki-Vantaan kentälle ja jatkaa siitä eteenpäin. Keski-Suomesta on olennaista päästä lentokoneella Helsinki-Vantaalta lähtevään aamulentoon, ettei tarvitse keskellä yötä reissata esimerkiksi bussilla pääkaupunkiseudulle.

Järvinen kuitenkin painottaa, että tulevaisuudessa on tärkeää saada lisää myös Jyväskylään suuntaavia matkustajia. Hän kokee, ettei ole vastuussa pelkästään Jyväskylän lentoaseman toimivuudesta, vaan myös Keski-Suomen elinvoimaisuudesta.

– Tavoitteenani on saada kehittää maakuntamatkailua ja verkostoitua muun muassa matkailuyrittäjien kanssa. Ihmisten pitää pystyä liikkumaan sujuvasti paikasta toiseen, käyttivät he sitten lentokonetta, junaa tai bussia.

Kuinka paljon Järvinen itse käyttää lentokonetta vuodessa?

Uutta lentoaseman päällikköä alkaa naurattaa.

– Lennän tosi vähän, vain muutamia matkoja vuodessa, ja nekin ovat usein työmatkoja. Vietän aikaa lentokentällä paljon enemmän töiden kuin vapaa-ajan merkeissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mies yritti varastaa keskustan kaupasta vaatteita – tehnyt omaisuusrikoksen vuoden aikana jo 13 kertaa

"Miksei saa jotain homoalennusta, koska olemme muka niin erikoisia" – Jyväskylän Priden kulkue ja pääjuhla järjestetään lauantaina 24.8.

”Näen ihmisissä kauneutta, jota he eivät itse näe” – Aistillisilla boudoir-kuvilla voi kehittää armollisempaa asennetta

Etsintäkuulutus: Bongaa koralliorakas ja auta tutkijoita – oma rakas sienipaikka ei paljastu

Lampaat tekivät Jyväskylässä kesällä sen, mihin ihmiset eivät ole pystyneet

Kolumni: Kaapissa elämistä

Keski-Suomen kasvu hyytyi alkuvuodesta

Asmalammen kioskin tulipalosta kaivataan vihjeitä

Riihi-iltamat alkavat jälleen – kansanmusiikkia tarjolla neljänä keskiviikkona

Hemingway'sin klubi-illat saavat jatkoa – Maustetytöt aloittaa, Miljoonasade-tribuutti lopettaa