Käärmeet avuksi – Lokkitaistelussa on monet keinot käytössä, vaikka ruokavarkaita onkin todella hankala häätää pois

Haukan muotoinen pelätin lentelee kevyesti tuulen mukana puolelta toiselle. Torikahvilan pitäjä Marko Laitinen vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Kun pelätin päivystää, ei lokkeja juuri näy. Aiemmin niitä lenteli joskus ihan älyttömästi ruoan perässä.

Asiakkaat eivät valitelleet pöydillä pyörähtelevistä lokeista, mutta Jyväskylän torin kahvilayrittäjää ne ärsyttivät. Siksi tänä kesänä hän päätti hankkia karkottimen, joka on ajanut asiansa.

– Tiedän, että jotkut ovat ostaneet pelättimen esimerkiksi mökille, jotta lokit eivät kävisi sontimassa laiturille, Laitinen kertoo.

Lokit ja muut linnut ilmestyvät kaupunkikuvaan yleensä alkukesästä pesiytymään sekä etsimään ruokaa kaduilta ja terasseilta. Osa ravintoloista saa osakseen lentäviä ruokailijoita useammin kuin toiset.

Esimerkiksi Jyväskylän Kauppakadulla sijaitsevan ravintolan Bella Roman terassilla lokit yrittävät vierailla lähes päivittäin. Rohkeat linnut etsivät ruokajämiä suoraan pöydiltä tai maasta.

Täksi kesäksi ravintolapäällikkö Taru Viinikainen kävi ostamassa muovikäärmeitä terassipöydille.

– Kyllä ne ovat jonkin verran karkottaneet lokkeja, Viinikainen arvelee.

Paras tapa ehkäistä lokkien vierailut on Viinikaisen mukaan siivota pöydät ja katukiveykset ruokajämistä mahdollisimman pian.

Rivakkaan siivoukseen luotetaan myös Konttiravintola Mortonissa, joka sijaitsee lokeille mieluisalla Jyväskylän sataman alueella.

– Meillä asiakkaat palauttavat itse astiat syömisen jälkeen. Kun pitää paikat siistinä, linnut pysyvät poissa, toteaa ravintolan tarjoilija Reetta Veckman.

Vaikka terassien läheisyydessä päivystävät linnut saattavat ärsyttää, mitään sairausepidemioita ne eivät yleensä aiheuta.

– Lähtökohtaisesti terveys­riskit ovat vähäisiä, mutta yksittäiset ihmiset voivat saada lintujen ulosteesta esimerkiksi salmonellatartunnan. Siksi ravintoloissa on oltava hygienian kanssa todella tarkkana, linjaa Jyväskylän ympäristöterveystarkastaja Vesa Ilmola.

Ihmisten ja etenkin ravintola-alan yrittäjien tuskastumisen Ilmola ymmärtää, jos lintuja pyörii ruokien äärellä enemmänkin.

Luonnonsuojelulaki kuitenkin linjaa, ettei rauhoitettuja lintuja saa tahallaan häiritä etenkään pesimäkaudella. Kaikki lintulajit ovat rauhoitettuja Suomessa.

– Lainsäädäntö onkin tasapainoilua elinkeinotoiminnan etujen, ihmisten terveyden ja lintujen lainsuojan välillä. Rauhoitetun linnun pesän tuhoaja tai aikuisen linnun tappaja joutuu maksamaan valtiolle jopa tuhansien eurojen korvauksen, Ilmola kertoo.

Linnunpelättimillä ei saisi häiritä lintujen pesintää tai muuttolennon aikaista lepoa. Sen vuoksi Ilmola kehottaa, että pelättimet asennetaan ennen kuin linnut aloittavat pesinnän.

Myös linnuille olisi hyväksi, jos ne eivät pääsisi syömään rasvaisia ja suolaisia ruokia. Epäsopiva ravinto voi aiheuttaa esimerkiksi linnunpoikasille siipien luuston kehitysvaurioita, jotka estävät lentämisen.

– Lintuja ei tarvitse ruokkia kesäaikaan, sillä ne löytävät luonnosta ravintonsa, Ilmola muistuttaa.

Jos linnuista on haittaa kansanterveydelle tai elinkeinolle, ely-keskukselta ja riistakeskukselta voi hakea poikkeuslupaa lintujen häätämiseksi. Lupaprosessi saattaa kuitenkin viedä kuukausia.

– Jos luvan saaminen kestää koko kesän, yrittäjälle se on pitkä aika, Ilmola myöntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tikkakosken keskustassa on aina herkkulauantai – viimeksi kokeiltiin valkosuklaa-karpalokonvehtien toimivuutta

Muuan Mies laulaa yhtä lailla ruoanlaitosta kuin liikakalastuksesta – keikka lauantaina Mustassa Kynnyksessä

Puistojuhlien esiintyjiin täydennystä: Yhteisalbumin julkaisijat ja tuore kahden Emman voittaja

Egotripin Knipi selasi Spotifya eikä löytänyt nimellään juuri mitään – sooloalbumin julkaissut biisinikkari on Jyväskylässä keikalla perjantaina

Popparissa koetaan Nujakka ja Lutakossa nähdään Nyrkkitappelu – katso lista elävän musiikin keikoista

Haluatko prässätä livemaalaria? – Mika Pekkanen maalaa pääkirjastossa yleisön keskellä seuraavan kerran torstaina

Kolumni: Muistomme muiden käsissä?

Lomaviikko tietää suunnittelua

Koiramossa koirat saavat tassuhierontaa ja trimmausta sekä pääsevät rauhoittumaan "sviitteihin" – yrityksen taustalla on JYPin ex-toimitusjohtaja

Anna kertoo yhä siskonsa kuolleen tapaturmassa – todellisuus on aivan toinen