Kahdeksan nuorta naista näyttää, miten maailma näyttäytyy heidän silmin

Kahdeksan aktiivista teatterinharrastajaa perusti pari vuotta sitten Puskakollektiivin, jossa naiset tekevät omanlaistaan teatteria. He eivät halunneet ryhmän nimeen sanaa teatteri, sillä se olisi sitonut jo valmiiksi ryhmän toimintaa.

– Ryhmän perustaminen lähti halusta tehdä omannäköistä teatteria. Olemme tehneet paljon näyttelijän työtä tahoillamme, ja teemme sitä tämän lisäksi edelleen paikallisissa harrastajateattereissa. Meitä kiehtoi ajatus siitä, että voi käsikirjoittaa ja ohjata itse. Voimme tehdä teatteria täysin omista lähtökohdistamme sekä meitä kiinnostavaa teatteritaidetta, Mette Seppälä sanoo.

Petra Luukkainen jatkaa, että yleensä harrastajateattereissa menee niin, että yhtä produktiota tekee yksi ryhmä, minkä jälkeen se hajoaa. Kovin monella teatterilla ei ole yhtä tiivistä ryhmää kuin Puskakollektiivi.

– Meitä kiinnosti se, miltä tuntuisi tehdä työtä pitkään samojen ihmisten kanssa. Siinä syntyy luottamus ja toisenlainen varmuus tekemiseen. Halusimme, että kaikki ovat naisia. Emme perustaneet feminististä teatteriryhmää, mutta totta kai naisnäkökulma korostuu, kun kahdeksan naista tekee teatteria, Luukkainen sanoo.

Maija Lehtoranta toteaa, että kun he tekevät teatteria omasta näkökulmastaan, se on heidän näköistään teatteria.

– Eikös ole rikkaus, että olemme tämän ikäisiä, naisia ja näytämme, miltä maailma näyttää meidän silmin. Lavalle ei ole viety liikaa 25-vuotiaiden naisten ajatuksia ja tuntemuksia. Ylipäänsä naisten maailmaa ei ole paljon näyttämöllä heidän itsensä kertomana, Lehtoranta sanoo.

Puskakollektiivi esittää perjantaina 8.3., kansainvälisenä naistenpäivänä Huoneteatterissa näytelmänsä Toinen näytelmä. Lisäksi Mikko Maasola tuo lavalle stand upia. Kahviossa yleisö voi osallistua Lyseon lukiolaisten Uganda-projektiin, jolla tuetaan ugandalaisia naisia.

Toinen näytelmä sai kantaesityksensä viime keväänä Yläkaupungin yössä. Lyhytnäytelmä osallistui tammikuussa Mikkelin Työväen Näyttämöpäiville ja sai yleisöäänestyksessä toisen palkinnon.

– Näytelmässä käsitellään muun muassa termiä taiteilija, taiteilijuutta, sitä kuka saa sanoa itseään taiteilijaksi ja kuka saa antaa vahvaa kritiikkiä. Suomalaiset esimerkiksi vähättelevät omaa osaamistaan ja miettivät, milloin saa sanoa itseään taiteilijaksi, Seppälä sanoo.

Oman ryhmän vahvuus on hänen mielestään siinäkin, että heidän ei tarvitse päättää, millaista teatteria he voivat tehdä.

– Olemme nimenomaan kiinnostuneet siitä, että kaikkea voidaan tehdä. Ryhmän alkuperäinen ajatus oli, että voidaan vapaasti tehdä, mitä halutaan eikä itse luoda itselle turhia raameja. Muodon kannalta esitykset ovat olleet lyhyitä, 25–30 minuuttia. Seuraavakin tulee olemaan lyhyt, Luukkainen sanoo.

Tällä hetkellä Puskakollektiivissa käsitellään karaoke-teemaa. Aihe on kiinnostanut ryhmäläisiä jo pitkään. Näytelmä tulee ensi-iltaan Yläkaupungin yössä.

Lue lisää näköislehdestä, mitä Puskakollektiivin naiset ovat mieltä Jyväskylän teatterimaailmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumni: Verkko muuttaa kauppaa

Nuoria autetaan pian uusin eväin

"Työtehtävät jaettiin niin, että mahdollisuutta näyttää omaa osaamista ei tullut" – työpaikkakiusaamista ratkotaan nykyään rikosasioista tutulla sovittelulla

Paa-pa-pa-paa-pa paap-paap-pa-paa-paa, Benny Törnroos ei kyllästy muumimusiikkiin – konsertti sunnuntaina Paviljongissa

Mopoilija kaatoi pyöräilijän suojatiellä Palokassa maanantaina iltapäivällä

Eino Grön juhlistaa 80 ikävuottaan Kaupunginteatterissa

Plus-kokoisten naisten mallitoiminta räväkästi liikkeelle Jyväskylässä

Miss Suomi -kisojen Sunneva Kantola tähdittää lauantain Jyväskylä Bridal Fair -tapahtumaa

Jyväskyläläinen Cindy Sun palasi juuri Englannista kuvausmatkalta: “Jälleen kohdalleni sattui FakeTaxi”

Onko suosikkisi enemmän Pikku G vai Pepe Willberg? – Keikkalistassa on mistä valita