Kaisa Härkönen korostaa maastopyöräilyn monipuolisuutta ja elämyksellisyyttä

Kysyin pyöräilyä harrastavalta tuttavalta, tietäisikö hän ketään sopivaa haastateltavaa juttuun, jossa yritettäisiin selvittää maastopyöräilyn suosion syitä. Hän sanoi tietävänsä yhden Kaisan.

Kaisa sopi haastateltavaksi hyvin jo senkin vuoksi, että takavuosina maastopyöräilyllä on ollut miehinen maine, mutta nyt sekin on hälvennyt.

Kesäisenä iltapäivänä Kinkomaan kentän laidalla odotti Kaisa ja pyörä. Parkissa oli tila-auto ja pyörän vieressä työkalupakki. Isosta pakista löytyi pari pumppua, rengaspainemittari, työkaluja, paikkaussettejä ja paljon muuta. Kaisa mittaili ilmanpaineita ja sääti jousitusta.

Hyvin pian selvisi, että lajin pintaraapaisun sijaan uhkaa sukellus lajin syvään päähän. Maastopyöräharrastaja paljastui Kaisa Härköseksi, joka on maastopyöräenduron moninkertainen suomenmestari, myy työkseen paikallisen pyörävalmistaja Polen pyöriä ja lisäksi kouluttaa maastopyöräohjaajia.

Kaisa Härkönen on maastopyöräenduron moninkertainen suomenmestari, myy työkseen paikallisen pyörävalmistaja Polen pyöriä ja lisäksi kouluttaa maastopyöräohjaajia. Kuva: Sami Rahkonen

Härkönen aloitti maastopyöräilyn Joensuussa 1990-luvun lopulla. Vuosituhannen vaihteessa hän hakeutui Rovaniemelle ammattikorkeakouluun opiskelemaan liikunnanohjaajaksi. Siellä tapahtui varsinainen hurahdus lajiin, kun vuonna 2001 Härkönen sai alleen huippupyörän ja opastusta sen käyttöön.

Aktiivisesti pyöräilevästä opiskelijasta tuli hetkessä opettajia kokeneempi, ja pian hän alkoi pitää kursseja maastopyöräilystä.

Kun Suomessa ei saanut koulutusta maastopyöräilyn ohjaamiseen, hankki Härkönen sitä Briteistä. Sittemmin hän on ohjannut erilaisia maastopyöräilykursseja Suomessa ja kouluttanut muiden muassa Suomen Ladun maastopyöräilyohjaajiksi aikovia.

Edellinen maastopyöräilybuumi 90-luvulla alkoi välineistä. Silloin mummoja lukuun ottamatta kaikilla oli alla maastopyörä ajo-olosuhteista riippumatta.

– Oli suosittua ostaa maastopyörä, vaikkei sillä välttämättä maastossa juuri ajettu. Varsinaiset lajin harrastajat olivat pääosin nuoria miehiä.

Nykyään maastopyöräilyn harrastajia on joka lähtöön sukupuolesta ja iästä riippumatta.

– Läskipyörät ovat tuoneet mukaan enemmän myös vanhemman pään harrastajia, sillä läskipyörä on helppo, turvallinen ja rauhallinen väline. Ne sopivat mainiosti Suomen oloihin, myös erityisesti lumelle, Härkönen sanoo.

Läskipyöriksi kutsutaan erittäin leveärenkaisia maastopyöriä.

– Sähköpyörät puolestaan madaltavat kuntokynnystä, Härkönen jatkaa.

Lajia voi harrastaa joko yksin tai porukassa. Porukassa pyöräily on turvallisempaa.

– Lajin turvallisuuden tai vaarallisuuden määrittelee pitkälti polkija itse. Pyöräilyssä sattuu vähän tapaturmia kontaktilajeihin verrattuna, Härkönen sanoo.

Kilpataustastaan huolimatta Härkönen korostaa ennen kaikkea maastopyöräilyn elämyksellisyyttä ja monipuolisuutta.

– Tämä on vähän kuin aikuisen leikkiä. Hetkessä voi syöksyä alamäkeen ja toisessa pysähtyä kuuntelemaan linnun laulua.

Lajissa yhdistyvät terveydelliset vaikutukset kunnon kautta, sosiaaliset vaikutukset porukan myötä ja ympäristö luontokokemuksen ansiosta. Yhtä lailla mukana on vauhtia, fysiikkaa ja hiljaisuutta.

Monipuolisuutta lisää tekniikka ja säätäminen.

– Tämä on myös laji, joka viehättää myös insinöörejä, Härkönen nauraa.

– Parasta on, että pyöräilemään pääsee kotiovelta ja luontoa riittää.

Jyväskylään on suunnitteilla 58 kilometrin maastopyöräilyreitti kaupungin ympärille. Reitillä hyödynnetään jo olemassa olevia polkuja, kevyen liikenteen väyliä ja latuja.

Reittiin pääsee tutustumaan osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/ulkoilu-ja-virkistys/maastopyora-ja-retkeilyreitti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Turmion Kätilöt aloitti levykiertueen neljä kuukautta myöhässä: "Kun ei ollut pitkään aikaan soittanut yleisön edessä, niin aluksi vähän jännitti"

Endurosta apua ralli-ikävään – Muuramessa ajetaan lauantaina SM-sarjan toinen osakilpailu

Poppia, metallia ja vanhoja suomalaisia sävelmiä – viikon keikkatarjonnassa on jokaiselle jotakin

Jälleen kerran uuden edessä

Salaliittoteoriat kukoistavat – nyt myös lähipiirissäsi!

Kivivuoren perheen kaikki lapset on palkittu hymypatsaalla

Kortetmaa kohti korkeinta koroketta

Lauantaina tarjolla marssiseuraa 10, 15, 25 ja 32 kilometrille

Lompakolta odotetaan tänä päivänä erityisesti turvallisuutta

"Kalastuslaki ei ole selkeä" – ahvenen kalastaja voi syyllistyä rikokseen