Kamalat äidit ovat vertaisryhmässä yhdessä kamalia

Pienten lasten äidit keskustelevat paljon hiekkalaatikon reunalla. Kun lapset kasvavat ei ole enää samanlaista paikkaa, jossa voi vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia.

Oulussa perustettiin ensimmäinen Kamalat äidit -vertaisryhmä vuonna 2003 ja Jyväskylässä vastaavanlainen ryhmä on kokoontunut kahdeksan vuoden ajan. Tänä keväänä alkaa taas uusi ryhmä ja sitä vetävät Tarja Paananen ja Anu Honka.

Kamalat äidit -vertaisryhmässä käsitellään vanhemmuuteen ja naisen elämään liittyviä teemoja sekä jaetaan murrosikään liittyvää tietoa.

– Eri vuosina aloittaneissa ryhmissä nousee esiin hieman erilaisia aiheita. Puhelimen käyttö on klassinen aihe, sillä lapsi voi olla riippuvainen puhelimesta. Lisäksi keskustellaan kotiintuloajoista, kotitöistä ja koulun käynnistä. Nykyisin on myös aiheena pelaaminen ja sen myötä tulevat kaverisuhteet, Tarja Paananen sanoo.

Myös somemaailma hämmentää ja huolestuttaa äitejä.

– Ryhmä on hyvä kanava jakaa vinkkejä mitä nuorten maailmassa tapahtuu. Nuoret ovat taitavia vedättämään vanhempiaan joissakin asioissa tyyliin kaikki muut saavat tehdä jotain. Äidit saavat ryhmässä rohkaisua ja tukea toisiltaan erilaisiin asioihin.

Tarja Paananen jatkaa, että jokainen äiti on murrosikäisen mielestä kamala jossain vaiheessa. Ryhmä voi olla tukena, kun tuntuu, ettei mikään onnistu ja tuntee epäonnistuneensa.

– Kamalat äidit -ryhmä on paikka kertoa asioistaan luottamuksellisesi. Ryhmässä kukaan ei tuomitse ja siellä moni muukin sanoo olevansa kamala äiti.

Tarja Paananen kannustaa äitejä tulemaan rohkeasti mukaan ryhmään.

– Joskus äidit miettivät, että pitääkö olla isoja ongelmia nuoren kanssa ennen kuin voi tulla mukaan ryhmään. Riittää, jos kokee, että haluaa tuulettaa ajatuksiaan, ja tuntuu siltä, että teinistä tarvitsee olla huolissaan. Ryhmään voi tulla juttelemaan ja ottaa hetken omaa aikaa.

Vertaisryhmässä murrosikäisen ikäkin on venyvä. Jonkun äidin 11-vuotias tuntuu jo murrosikäiseltä ja toisella 18-vuotias alkaa kapinoida ja kokeilla rajojaan.

Uusi ryhmä aloittaa 11. maaliskuuta, kesäkuukaudet ovat taukoa ja syksyllä on viimeiset kokoontumiset. Ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa joka toinen keskiviikko Jyväskylän NNKY:N tiloissa.

Ryhmään voi ilmoittautua osoitteessa jyvaskylankamalat@gmail.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kerro, miten sinua on juksattu aprillipäivänä

Kun se on nyt hän

63 vuotta keilojen kolinaa: jyväskyläläinen Seppo Paukku, 85, keilaa 177 pisteen keskiarvolla

Kun ohjattu liikunta ja kuntosalit ovat tauolla, on syytä suunnata ulos – katso vinkit kuvasarjasta

Litku Klemetti: ”Jotain tässä pitää tehdä" – Paikalliset muusikot miettivät, miten selviävät taloudellisesti lähikuukausina

Jyväskyläläinen Eveliina, 27, sai vertaistuesta voimaa endometrioosin kanssa kipuiluun

Monipolvinen työhistoria – niin voinee kaiketi sanoa

Yrittäjät tarvitsevat apua

Poliisi kaipaa havaintoja kahdesta Palokan autopalosta

Miten haluaisit edistää pyöräilyä Jyväskylässä?