Kiertueen jälkeen rokkaria odottavat kotona lumityöt ja lapsiperheen kiireet – Sonata Arctica Peurungassa perjantaina

Sonata Arcticalla riittää keikkaa. Metallibändi on vastikään palannut USA:n kiertueelta, jossa yhtye esiintyi Kamelotin lämmittelijänä.

– Lämppärinä jää enemmän aikaa käydä paikoissa ja olla turistina, vaikka yhtä lailla olisimme voineet tehdä omia keikkoja. Kelitkin olivat tosi hyvät, vaikka heti alussa Floridassa pelättiin hurrikaania, yhtyeen laulaja Tony Kakko kertoo kuulumisia.

Keikkataukoa ei kuitenkaan ole juuri luvassa: tulevien neljän Suomen-keikan jälkeen on vuorossa muu Eurooppa. Pikku pyrähdys kotomaassa kattaa Peurungan perjantaisen esiintymisen lisäksi keikat Tampereella, Helsingissä ja Kuopiossa. Pidempi Suomen-kiertue on luvassa alkuvuodesta. Kiertueelle lähtevät Sonata Arcticaa lämmittelemään Arion ja Temple Balls.

– Lähdetään kotimaan keikoilta suoraan Skandinavian keikkapaikoille käväisemättä välissä kotona, Kakko sanoo.

Hän kertoo, että vaikka kiertue-elämä tarkoittaa pitkiäkin poissaoloja kotoa, normaali arki alkaa melkeinpä automaattisesti kotiin palatessa. Lapset palauttavat arkeen, ja lumityöt on tehtävä.

– Lapset ottavat tilanteen heti haltuun, kun palaan kotiin. Kiertueen jälkeen voi mennä muutama päivä vähän väsyksissä aikaerojen takia, mutta normaali arki onnistuu väkisinkin, kun on jälkikasvua.

Uuden Talviyö-levyn vastaanotto kritiikeissä on ollut moninaista, mutta Kakon mukaan fanit ovat ottaneet levyn vastaan lämpimästi.

– Keikoillakin jengi laulaa jo biisejä mukana. Jotkut tietenkin toivovat sitä power metallia – siis että olisimme edelleen samanlaisia kuin bändin alkuaikoina. Talviyöstä tuli vähän vahingossakin melko hidas levy, ja biisejä on tehty aika leveällä pensselillä, eli sieltä löytynee biisejä monenlaiselle kuulijakunnalle, hän pohtii.

Laulaja uskoo, että erityisesti uuden levyn lyriikat puhuttelevat kuulijoita. Kakko kertoo, ettei mielellään selittele omia lyriikoitaan, jotta jokainen voisi löytää niistä oman tulkintansa.

– Tässä levyssä on ehkä lyyrisesti enemmän tarttumapintaa kuin aiemmissa. Lyriikoissa olen tarttunut entistä enemmän yleismaailmallisesti tärkeämpiin asioihin. Iän karttuessa omat vanhatkin biisit ovat avautuneet ihan uudella tavalla, Kakko toteaa.

Keikkaseteissä veivataan toki eniten uuden albumin kappaleita, mutta Kakko toteaa, että myös vanhemmilla hiteillä on keikoilla paikkansa.

Jyväskylän seutu on yhtyeelle tuttua keikoilta, mutta Kakolla on alueeseen myös henkilökohtaisempi vinkkeli.

– Jyväskylä on yksi niistä paikoista, jossa voisin asustaa mielelläni, jos en asuisi siellä, missä nyt asun. Se on upeaa, topografisesti kiinnostavaa aluetta.

– Olemme myös bändin kanssa olleet Lutakossa monesti keikoilla. Eräs kerta jäi hyvin mieleen. Se keikka oli kosketinsoittajamme Henkan ensimmäisiä keikkoja. Minulta lähti kesken keikan ääni ihan täysin ja yritin siinä saada Henkkaa laulamaan. Tilanne oli aikamoinen sekä minulle että Henkalle, Kakko muistelee naurahtaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mies ajoi humalassa kaksi alaikäistä lasta kyydissä

Arttu Wiskarin elämänmakuiset hitit soivat Himoksella

Antti Ketonen Jyväskylässä joulukiertueella: "Mahtavaa päästä esiintymään NollaKakkosten kanssa"

Jyväskylän yläkaupunki sai kioskin, joka nostaa alakulttuuria ylös – esille pääsevät vähemmän tunnetut artistit

Suomipunkin legenda Maukka Perusjätkä ja kuuluisa Partner-moottorisaha esiintyvät Jyväskylässä

Nyt se on varmaa: Rock In The City -festivaali tulee Jyväskylään myös ensi vuonna

”Saatoin ajaa yölläkin taksilla huoltoasemien väliä ja pelasin” – Joonas Tenkanen pelasi kaikki rahansa ja melkein elämänsäkin

Poliisi valvoo tehostetusti viikonloppujen pikkujoululiikennettä

Livemusiikissa on tarjolla uudempia tulokkaita ja tutumpia valintoja – katso lista lähipäivien keikoista

Jyväskyläläismalli Erika Helin sai käteensä Portugalin Playboyn kuvineen: ”Niin jännitti, että mahanpohjasta otti”