Kirjastojen poistokirjamyynnistä halvalla kassillinen tavaraa – torstaina ja perjantaina on tarjolla uudehkoja kirjoja ja hyväkuntoisia vinyylilevyjä

Poistokirjamyynnin odotellaan houkuttelevan satoja ihmisiä ostoksille Palokan kirjastoon ja Jyväskylän pääkirjastoon torstain ja perjantain aikana. Tarjontaa on kertynyt, sillä keväällä myyntiä ei järjestetty remontin vuoksi.

Osastosihteeri Lea Hassinen kertoo, että nykyään kirjoja poistuu nopeammassa tahdissa kuin ennen. Tarjolla voi olla pari vuotta sitten julkaistua kaunokirjallisuutta.

– Suosittuja kirjoja hankitaan monta kappaletta, ja kun suurin lainausinto menee ohi, tulee hyväkuntoisia niteitä poistokirjamyyntiin, Hassinen sanoo.

Kaunokirjallisuuden lisäksi harrastekirjat ovat poistokirjamyynnin kestosuosikkeja. Asiakkaita kiinnostavat puutarhanhoito, keittokirjat ja elämäntaito-oppaat.

Tietokirjallisuutta päätyy poistoon sisällön vanhentuessa ja uusien painosten tullessa markkinoille.

– Ennen ajateltiin, että tärkeintä on laaja kokoelma, mutta nyt kirjojen kierto on nopeutunut. Kirjasto ei ole enää samalla tavalla säilyttävä organisaatio, vaan ajassa mukana, Hassinen toteaa.

Ihmisten käyttäytymisen muutos näkyy kirjastossa. Lainaaminen on vähentynyt, ja kirjasto on yhä useammalle rauhallinen työ- tai opiskelutila.

Musiikin suoratoistopalveluiden suosion nousu näkyy levyosastolla. Poistoon menee suuri määrä vinyylilevyjä, joita kuunneltiin vielä 15 vuotta sitten runsaasti.

– Ne ovat siistikuntoisia, koska niitä ei ole lainattu ulos, vaan levyjä on voinut kuunnella musiikkiosastolla. Nykyään harva tulee kirjastoon kuuntelemaan musiikkia, Hassinen sanoo.

– Lainattavia levyjä ei niin paljoa myydä, koska ne ovat usein huonokuntoisia, hän lisää.

Pääkirjaston toisen kerroksen pienellä torilla myydään poistettua aineistoa torstaista perjantaihin 10.–11.10. kello 9–20.

Ostoksille tulijoita kehotetaan ottamaan mukaan oma kassi ja täyttämään se oman maun mukaan. Kassillisella ostoksia on kiinteä hinta riippumatta kassin koosta, joten isompi on parempi.

Pääkirjastolla myytävässä aineistossa on perinteiseen tapaan mukana muun muassa aikuisten ja lasten kirjoja, sarjakuvalehtiä, LP-levyjä, käsityö- ja aikakauslehtiä sekä musiikkilehtien vanhoja vuosikertoja. Valtaosa kirjoista on aikuisten kauno- ja tietokirjallisuutta.

Palokan aluekirjaston (Koivutie 5) poistokirjamyynti on avoinna samoina päivinä kello 10–19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Miss Suomi -kisojen Sunneva Kantola tähdittää lauantain Bridal Fair -tapahtumaa Jyväskylässä

Jyväskyläläinen Cindy Sun palasi juuri Englannista kuvausmatkalta: “Jälleen kohdalleni sattui FakeTaxi”

Onko suosikkisi enemmän Pikku G vai Pepe Willberg? – Keikkalistassa on mistä valita

Helmikuussa tanssitaan jälleen häitä – Könkkölän tila on palautumassa kaupunkilaisten käyttöön entistä ehompana

Kolumni: Maailma, joka ei vastaa ihanteitamme

Valtapelin uhreja vai ihan jotain muuta?

Tapio Suomisen elämäkerran kirjoittaminen imaisi Lasse Lindqvistin mukaansa – esikoiskirjailijalta meni oma parisuhde alta

Ruoanlaitto sytytti tulipalon – palovaroitin oli katossa, mutta paristo puuttui

Nuori asunnoton yöpyy kaverin sohvalla – Asunnottomien yössä torstaina tarjolla hernekeittoa, makkaranpaistoa ja yökirkko

Nea Maininki on ratababe – Radalle.com hakee “kauniita tyttöjä upeiden autojen seuraan”