Kirjastojen poistokirjamyynnistä halvalla kassillinen tavaraa – torstaina ja perjantaina on tarjolla uudehkoja kirjoja ja hyväkuntoisia vinyylilevyjä

Poistokirjamyynnin odotellaan houkuttelevan satoja ihmisiä ostoksille Palokan kirjastoon ja Jyväskylän pääkirjastoon torstain ja perjantain aikana. Tarjontaa on kertynyt, sillä keväällä myyntiä ei järjestetty remontin vuoksi.

Osastosihteeri Lea Hassinen kertoo, että nykyään kirjoja poistuu nopeammassa tahdissa kuin ennen. Tarjolla voi olla pari vuotta sitten julkaistua kaunokirjallisuutta.

– Suosittuja kirjoja hankitaan monta kappaletta, ja kun suurin lainausinto menee ohi, tulee hyväkuntoisia niteitä poistokirjamyyntiin, Hassinen sanoo.

Kaunokirjallisuuden lisäksi harrastekirjat ovat poistokirjamyynnin kestosuosikkeja. Asiakkaita kiinnostavat puutarhanhoito, keittokirjat ja elämäntaito-oppaat.

Tietokirjallisuutta päätyy poistoon sisällön vanhentuessa ja uusien painosten tullessa markkinoille.

– Ennen ajateltiin, että tärkeintä on laaja kokoelma, mutta nyt kirjojen kierto on nopeutunut. Kirjasto ei ole enää samalla tavalla säilyttävä organisaatio, vaan ajassa mukana, Hassinen toteaa.

Ihmisten käyttäytymisen muutos näkyy kirjastossa. Lainaaminen on vähentynyt, ja kirjasto on yhä useammalle rauhallinen työ- tai opiskelutila.

Musiikin suoratoistopalveluiden suosion nousu näkyy levyosastolla. Poistoon menee suuri määrä vinyylilevyjä, joita kuunneltiin vielä 15 vuotta sitten runsaasti.

– Ne ovat siistikuntoisia, koska niitä ei ole lainattu ulos, vaan levyjä on voinut kuunnella musiikkiosastolla. Nykyään harva tulee kirjastoon kuuntelemaan musiikkia, Hassinen sanoo.

– Lainattavia levyjä ei niin paljoa myydä, koska ne ovat usein huonokuntoisia, hän lisää.

Pääkirjaston toisen kerroksen pienellä torilla myydään poistettua aineistoa torstaista perjantaihin 10.–11.10. kello 9–20.

Ostoksille tulijoita kehotetaan ottamaan mukaan oma kassi ja täyttämään se oman maun mukaan. Kassillisella ostoksia on kiinteä hinta riippumatta kassin koosta, joten isompi on parempi.

Pääkirjastolla myytävässä aineistossa on perinteiseen tapaan mukana muun muassa aikuisten ja lasten kirjoja, sarjakuvalehtiä, LP-levyjä, käsityö- ja aikakauslehtiä sekä musiikkilehtien vanhoja vuosikertoja. Valtaosa kirjoista on aikuisten kauno- ja tietokirjallisuutta.

Palokan aluekirjaston (Koivutie 5) poistokirjamyynti on avoinna samoina päivinä kello 10–19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Juhani Lillberg tuo taiteella iloa naapureille ja ohikulkijoille

Oletko kaivannut postiluukkuun Linkkien aikatauluvihkoa? Kesäaikataulu jatkuu poikkeuksellisesti elokuun loppuun asti

Rantavalvoja aloittaa työt Tuomiojärven uimarannalla ensi tiistaina

West Side Story käynnistää kaupunginteatterin syyskauden, 1,5 vuodella siirtynyt Sydänmaa saa ensi-iltansa

Suvivirsi-video vie tuttuihin maisemiin – katso kaupungin, seurakunnan ja Jyväskylä Sinfonian yhteinen kesätervehdys

Kolme kertaa borrelioosi – punkki on muuttanut Elias Suhosen, 22, suunnitelmia monta kertaa

Jyväskylän ravintoloissa valmistaudutaan kesään ja rajoituksiin – Sohwi kaavailee satamaan keidasta

Ensimmäiset suunnitelmavaihtoehdot ratapihan kannesta valmiina

Koulujen päättäjäisiä voi viettää lauantaina verkossa; tarjolla esimerkiksi neljä keikkaa

Maataloustyön matalapalkkaisuudesta