Kun ammuntapelistä tuli ammatti – 5-vuotiaana pelaamisen aloittanut esports-ammattilainen harjoittelee päivittäin "tuntitolkulla"

Jyväskyläläinen Joonas Forss vastailee kärsivällisesti, kun häneltä kysyy, mitä kaikkea elektronisen urheilijan työhön kuuluu.

– Kuten missä tahansa muussa ammattitason urheilussa, myös e-urheilussa täytyy harjoitella tuntitolkulla ja välineiden tulee olla kunnossa, Forss painottaa.

Yllätyksiä ei saisi tulla vastaan pelipaikoilla. Esimerkiksi kesäkuun alussa Oulun jäähallissa järjestetyssä SM-karsintaturnauksessa lämpötila kohosi yli 30 asteeseen helteiden vuoksi.

– Se oli tuskaista. Myös e-urheilussa olosuhteiden pitäisi olla kunnossa, mitä ei aina Suomessa muisteta.

Forss pelaa ammatikseen Counter-Strikea, tuttavallisemmin CS:ää, joka on taktinen ammuntapeli. Maailmalla CS-kilpasarjojen voittajille on maksettu jopa miljoonia.

Forss pelaa e-urheilujoukkueessa nimeltä KOVA Esports, jonka pääyhteistyökumppanina on Mediatalo Keskisuomalainen. Joukkue on ollut koossa vasta pari kuukautta, mikä on lyhyt aika myös e-urheilussa.

KOVA Esports on kuitenkin pärjännyt varsin hyvin. Esimerkiksi pari viikkoa sitten tuli pronssia Counter-Strike: Global Offensive -kisassa Telia Esports Series -sarjassa. Siitä joukkue tienasi 4 500 euroa.

Forss itse keräsi joukkueen kasaan. Jonkun ulkopuolisen olisi sitä ollut käytännössä mahdotonta tehdä.

– E-urheilussa on erityisen paljon väliä sillä, miten pelaajat tulevat keskenään toimeen pelitilanteissa. Pelaajien on tiedettävä etukäteen, miten kukin pelaa myös paineen alla.

E-urheilun suosion ja näkyvyyden Forss uskoo edelleen kasvavan myös Suomessa.

– Jonkin kyselytutkimuksen mukaan e-urheilu on nuorten keskuudessa suositumpaa kuin jääkiekko.

Pelaamisen Forss aloitti 5-vuotiaana. Ensimmäisten pelien joukossa oli CS, jossa Forssia miellytti muun muassa reaktionopeus. Tällä hetkellä hän ei pelaa oikeastaan muuta.

– Pyrin pelaamaan noin kahdeksan tuntia päivässä, joskus menee pidempäänkin. Ei tällä alalla pärjää, jos ei harjoittele paljon, CS-ammattilainen muistuttaa.

23-vuotias Forss sai tänä keväänä paperit Jyväskylän aikuislukiosta ja aikoo keskittyä täysillä pelaamiseen ainakin vuoden ajaksi. Tulevaisuudessa hän saattaa hakea opiskelemaan psykologiaa.

– Myös e-urheilijat tarvitsevat henkistä tukea. Esports-psykologille luulisi olevan kysyntää lähivuosina, Forss miettii.

Vielä lisäksi

Mikä oli lempipelisi lapsena?

Kyllä se oli Counter-Strike. Se on haastava peli, jossa voi aina oppia jotain uutta ja kehittyä pelaajana.

Mitä harrastat?

Pelasin jalkapalloa junnuna, ja olen kokeillut myös muita urheilulajeja. Yhdessä vaiheessa soittelin bassoa, mutta nykyään keskityn pelaamiseen.

Mikä on kallein ostoksesi pelaamiseen liittyen?

Tietokone, koska sen täytyy olla tehokas. Sen kanssa ei kannata kitsastella. Maksoin tietokoneestani noin 1 500 euroa. Se on ollut käytössä kuusi vuotta ja maksanut itsensä hyvin takaisin.

Pitääkö mielestäsi lasten pelaamiselle asettaa tuntimäärälliset rajat?

Pelaamisesta on hyötyä lasten kehitykselle, mutta jonkinlaiset aikarajat ovat hyväksi, ettei esimerkiksi koulunkäynti ala takkuilla pelaamisen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tikkakosken keskustassa on aina herkkulauantai – viimeksi kokeiltiin valkosuklaa-karpalokonvehtien toimivuutta

Muuan Mies laulaa yhtä lailla ruoanlaitosta kuin liikakalastuksesta – keikka lauantaina Mustassa Kynnyksessä

Puistojuhlien esiintyjiin täydennystä: Yhteisalbumin julkaisijat ja tuore kahden Emman voittaja

Egotripin Knipi selasi Spotifya eikä löytänyt nimellään juuri mitään – sooloalbumin julkaissut biisinikkari on Jyväskylässä keikalla perjantaina

Popparissa koetaan Nujakka ja Lutakossa nähdään Nyrkkitappelu – katso lista elävän musiikin keikoista

Haluatko prässätä livemaalaria? – Mika Pekkanen maalaa pääkirjastossa yleisön keskellä seuraavan kerran torstaina

Kolumni: Muistomme muiden käsissä?

Lomaviikko tietää suunnittelua

Koiramossa koirat saavat tassuhierontaa ja trimmausta sekä pääsevät rauhoittumaan "sviitteihin" – yrityksen taustalla on JYPin ex-toimitusjohtaja

Anna kertoo yhä siskonsa kuolleen tapaturmassa – todellisuus on aivan toinen