Laukaassa kisaillaan kesällä saunanlämmittämisen maailmanmestaruudesta, mukana joukkueita Japanista asti – nopeus ratkaisee

Laukaan Peurungassa järjestetään heinäkuussa jo neljättä kertaa saunanlämmityksen MM-kisat.

Saunomisen, tuon ikiaikaisen suomalaisen rentoutumisrituaalin häpäisseet saunomisen MM-kisat päättyivät Lahdessa vuonna 2010 traagisesti yhden osallistujan kuolemaan ja toisen vakavaan loukkaantumiseen.

Laukaan kisoissa ei lauteilla istuta. Lauantaina 6. heinäkuuta pidettävään kilpailuun osallistuvat kolmen hengen tiimit pyrkivät lämmittämään telttasaunan mahdollisimman nopeasti. Alkukarsinnoissa sauna pitää lämmittää 70-asteiseksi. Loppukilpailussa neljä parasta joukkuetta kisaa lämmittämisen lisäksi myös telttasaunan kasaamisesta. Finaalissa saunan lämpötilan pitää kivuta 80 celsiusasteeseen.

Doping esimerkiksi sytytysnesteitä käyttämällä ei onnistu.

– Sauna lämmitetään järjestäjän toimittamilla puilla ja tulitikuilla, omia ei saa tuoda. Yleisö näkee koko ajan näyttötauluilta, kuinka lämpötila teltoissa nousee, kilpailun organisoivan laukaalaisen tapahtumayhtiö Ext Venturesin Jussi Rekonen kertoo.

Nopein Peurungassa aikaisemmin pidetyissä lämmitysmittelöissä mitattu aika on ollut vuonna 2016 noin 16 minuuttia.

Suomalaisten saunaosaajien lisäksi kilpailuun on jo nyt ilmoittautunut osallistujia Japanista.

– Meillä oli Japanissa karsintakisa, Japanin saunanlämmityksen cup, jossa ylituomarina oli laukaalaisen Varjolan tilan isäntä Markus Kallio. Voittajajoukkue sai palkinnoksi kisaliput ja matkan tänne MM-kisoihin. Sieltä on tulossa muitakin joukkueita. Odotamme vielä vahvistusta, mutta maksimissaan Japanista saapuu kymmenen tiimiä, minimissään kolme, Rekonen sanoo.

Mukaan ehtii vielä

Muista maista ilmoittautuneita ei vielä ole tullut. Jotta maailmanmestaruuskisat eivät menisi silkaksi Suomi–Japani-maaotteluksi, on järjestäjillä Rekosen mukaan kampanjointi käynnissä muun muassa Saksassa ja Virossa. Aikaisempina vuosina kiukaankuumentamisesta on kisaillut myös ruotsalaisia joukkueita.

– Ilmoittaumisaikaa on vielä ja mukaan mahtuu kyllä. Voimme ottaa 28 joukkuetta kilpailuun, Rekonen rohkaisee.

Nopeimmin saunan lämmittäneen joukkueen lisäksi järjestäjät lupaavat palkita myös kaksi muuta tiimiä. Palkinnot saavat joukkue, joka tuo esiin parhaiten suomalaista saunakulttuuria ja kisan teemaa sekä joukkue, joka on "muuten vain hauskimmin ja kekseliäimmin pukeutunut".

Pääpalkinto on luonnollisestikin telttasauna. Lisätietoja osallistumisesta löytyy tapahtuman verkkosivuilta.

Alueella on samaan aikaan koko perheelle tarkoitetut saunamessut sekä Saunapark, jossa pääsee sisäänpääsymaksua vastaan kokeilemaan erilaisia saunoja ja paljuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Uusimmat

Erotiikka- ja aikuisviihdebisnes voi Suomessa hyvin: uusia kasvoja tulee alalle koko ajan myös Jyväskylässä

Kesä pesiskentällä – löytyiköhän nyt uusi kesäharrastus?

Juontajakaunotar teki paluun keikoille – ennen kameran edessä, nyt sekä edessä että takana

Kun ammuntapelistä tuli ammatti – 5-vuotiaana pelaamisen aloittanut esports-ammattilainen harjoittelee päivittäin "tuntitolkulla"

Huumekuski kaahaili pitkin jalkakäytävää

Ruuhka kertoo liikkumisen suosiosta

Kolumni: Moraaliverkko

Pilke silmäkulmassa tehty parisuhdebiisi sai nimen Likapyykki – Tommi Soidinmäki ei hengähdä edes juhannuksena

Paljonko lasten harrastukset saavat maksaa? – Hinta­lappu hiertää monissa perheissä

30-vuotias The 69 Eyes julkaisee lepakkojenginä albumin ja tykittää kevään Euroopassa – Jyväskylässä bändiä kuullaan lokakuussa