Liito-oraville hyppypuita Rautpohjan risteyksen rakennustöiden ajaksi

Rautpohjankadun ja Keskussairaalantien risteykseen rakennetaan kevyen liikenteen alikulkukäytävä. Rakennustyöt aloitetaan Rautpohjankadun työnaikaisen kiertotien rakentamisella ja ajoneuvoliikenne siirretään kiertotielle. Myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille tulee kiertotiejärjestelyjä.

Alueen liito-orava liikenteen sujuvuuden takaamiseksi kaupunki pystyttää työmaa-alueelle liito-oraville tarkoitettuja hyppypuita, joita siirretään töiden etenemisen mukaan.

Hyppypuina käytetään katualueelta työmaa-aikaisen kiertotien alta kaadettavia puunrunkoja, jotka tarjoavat liito-oravalle yleisemmin käytettyä valaisinpylvästä paremman pidon. Toimenpiteet eivät ulotu suojelualueelle.

Hyppypuut tulevat säilymään alueella vielä rakennustyömaan valmistuttua niin pitkään, kunnes uusi istutettu puusto on kasvanut tarpeeksi isoksi liito-oravaliikenteen tarpeisiin.

Hyppypuiksi sijoitetaan kolme puunrunkoa ja niitä siirretään työmaan edetessä liito-orava liikenteen näkökulmasta oleellisiin paikkoihin. Tällä tavoin liito-oravien liitomatka pysyy kohtuullisena. Lähtökohtana on, että nämäkin liikennejärjestelyt hoidetaan hyvin.

Liito-oravat liikkuvat yleensä hämärän aikaan. Ne voivat liitää ilmassa pitkiäkin matkoja. Kahden puun välinen liito voi olla hyvinkin pituudeltaan 20–40 metriä, ja vielä tätäkin pidempiä liitoja on havaittu.

Alikulkukäytävän työmaa-alue katkaisee liito-oravan tunnistetun puustoisen kulkuyhteyden Hippoksen ja Sairaalanmäen välillä. Liito-oravan kulkuyhteyksien turvaaminen mahdollistaa esimerkiksi myöhemmin kesällä omaa elinpiiriään etsivien poikasten liikkumisen alueelta toiselle. Liito-oravat liikkuvat alueelta toiselle myös etsiessään ravintoa, uutta pesää tai keväistä parittelukumppania. Lajin kulkuyhteyksien säilyttäminen on elinympäristöjen säästämisen ohella tärkeä osa liito-oravan suojelua kaupunkialueilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Surkkari kokosi viisi katutyökohdetta, joihin todennäköisimmin törmää kesäisessä Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki loi roskaamisen estämiseksi somekampanjan

Jyväskylän Kesän tekijät ottivat entistä enemmän luovuuden käyttöön

Paha, pahempi, some

Luovia ratkaisuja

Jyväskylän liikennepuistossa normaali meno heinäkuussa

Neljäsataa puutarhaporttia odottaa vierailijoita, Jyväskylässäkin pääsee monien kotipihaan

Laukaan satamassa on veneilijöille tarjolla entistä paremmat palvelut

Jyväskylän Kankaan viljelypihalla voi ladata kännykän aurinkoenergialla

Sepänaukion kirpputorille pääsee taas