Mystiset kontit olivat lähdössä Afrikkaan – sitten loppuivat rahat

Lohikoskella ihmetellään mystisiä teräskontteja, jotka ovat hallinneet Lohikosken suljetun kirkon pihaa jo vuoden päivät. Polku konttien ohi kirkon pääovelle on koskemattoman nietoksen peittämä. Ilmoitustaulu kertoo, että seurakunnan tapahtumat järjestetään Lahjaharjun hautausmaan kappelissa.

Kolme riippulukoilla lukittua, 12-metristä teräskonttia sisältää Jyväskylän seurakunnan kerran jo myytyä irtaimistoa, joka monien mutkien kautta on palautunut seurakunnan omistukseen; osittain puretun keskusseurakuntatalon kalusteita sekä purkutuomion saaneen Lohikosken kirkon kalusteita.

Osa kirkon kalusteista, muun muassa urut ovat edelleen suljetun kirkon sisällä. Monilla seurakuntalaisilla, jopa seurakunnan päättäjillä on käsitys, että kalusteet palvelisivat herraansa jo uudessa osoitteessa, Afrikassa.

Konttien ja kalusteiden taival kaavailtuun uuteen sijoituspaikkaan alkoi runsas vuosi sitten, kun kirkkoneuvosto joulukuussa 2017 päätti hakea Lohikosken kirkon purkulupaa ja vahvisti kalusteiden myynnin vietäväksi ghanalaisen The Apostolic Church -kirkon käyttöön.

Irtaimiston siirtoa puuhannut jyväskyläläinen agentuuriyritys sitoutui maksamaan Lohikosken kalusteista ja uruista 28 000 euroa. Keskusseurakuntatalon kalusteista hinnaksi oli aiemmin sovittu 8 000 euroa.

Yksin Matti Vainion suunnittelemien, Kangasalan urkutehtaan valmistamien 17-äänikertaisten urkujen arvo on kauppasummaan nähden moninkertainen, mutta seurakunta ei selvityksensä perusteella tarvitsisi urkuja muissakaan tiloissaan.

Päätösten jälkeen asia on mutkistunut. Lohikosken kirkko on Keski-Suomen museon suojeltavien rakennusten listalla ja purkuluvan saaminen kiinteistölle takkuaa.

Muun muassa lohikoskelainen kansalaisaktiivi Ahti Vielma tekikin alkuvuonna 2018 kirkkoneuvostolle kyselyn, miten seurakunta aikoo kalustaa museokirkon, kun alkuperäiset kalusteet on viety Afrikkaan.

Tässä suhteessa asia ratkesi itsestään. Kalusteet ostanut yritys jätti laskunsa maksamatta. Seurakunta haki ja sai 36 000 euron perittävälleen käräjäoikeuden velkomustuomion syksyllä 2018.

– Kauppahintaa ei koskaan maksettu, ja myöhemmin kauppa on yrittäjän kanssa yhteisymmärryksessä purettu. Sekä konteissa että kirkon sisällä oleva irtaimisto on siten kokonaan seurakunnan omaisuutta, talouspäällikkö Markku Laitinen vahvistaa.

Kaupan kohteena olleiden kalusteiden tulevaisuus on Laitisen mukaan seurakunnan kiinteistötoimen asia.

Kirkon pihassa olevat jättimäiset teräskontit lienevät vuokrakontteja, niiden kylkeen kiinnitettyjen kilpien mukaan kalifornialaisen yrityksen omaisuutta.

Omistajakilven lisäkilvessä merkintä helmikuu 2019 merkinnee jonkin määräajan umpeutumista, olisiko vuokrasopimuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tommi Läntinen esiintyy ravintola Muurmannissa – kiertueella mukana myös konserttisaleja

Kolumni: Julkaistu vanhemmuus

Kaupunkien kasvujuhlat ohi

Sanni aloittaa kevätkiertueensa Jyväskylästä, päivämäärä tuottanee tuskaa taikauskoisille

”Nuo ovat niitä hyviä ihmisiä” – Nuoret tuntevat hyvin katupäivystys Synkkiksen eivätkä lähde karkuun

Isän ja pojan riitely päättyi Kuokkalassa järjestysmiehen pahoinpitelyyn

Suomalaismalli Miia Nikusen ura: Jyväskylän MM-rallista kansainvälisille areenoille

Suomalaisen hip hopin suurmies Asa tekee akustisen kiertueen, Jyväskylässäkin tullaan iholle

Blues Live! -festivaalin pääesiintyjänä blueskonkari Duke Robillard

Verso Urban bar & kitchenistä ei tehty Pöllöwaarin kopiota – suurin osa syöjistä on muita kuin hotellin asukkaita