Matkakeskus saa uutta ilmettä Niina Vehmaan valokuvataiteesta

Koronakevät on vienyt jyväskyläläistä valokuvataiteilijaa Niina Vehmaata, 36, vauhdilla kohti uutta.

Vehmaa suunnitteli suomalaiselle Vimma-vaatemerkille printin korona-aikaa piristämään tarkoitettuun HUGS-halipaitaan. Paita on tehty halipulaan; kaipuuseen, kun rutistamaan ei pääse.

– Kuvan viesti on se, että voitetaan tämä korona asenteellisesti yhdessä, sitten voi taas olla lähekkäin, Vehmaa kertoo innoissaan.

Vehmaa päätti kevään kuvauskeikkojen peruunnuttua panostaa entistä enemmän digiart-puoleensa ja alkoi myydä valokuvista tehtyjä taideteoksiaan printteinä.

– Myinkin niitä jonkin verran, mutta sain paljon kyselyitä t-paidoista. Tästä innostuneena tarjosin Vimmalle luonnosta, ja he pitivät siitä.

Ensimmäinen vaateprintti johti jatkoon: Vehmaa kertoo tehneensä Vimmalle uusia suunnitelmia syksyksi.

– Mutta enempää niistä ei voi vielä kertoa. Olen aina miettinyt, että olisi kiva suunnitella printtejä vaatteisiin. Ihan mahtavaa, että tämä lähti nyt käyntiin. Arvostan Vimmaa yrityksenä todella paljon. Taiteilijalle on paras mahdollinen optio päästä mukaan tekemään suomalaista designia.

Vehmaan valokuvataidetta nähdään kesän aikana paitsi halipaidoissa, myös Jyväskylän kaupunkikuvassa.

Seinämaalauksia tekevä Iikka Hackman maalaa Jyväskylän matkakeskukselle Vehmaan valokuvien pohjalta ison taideteoksen, Nytkumuuri2020.

Vehmaa paljastaa, että matkakeskuksen liukuportaiden viereiselle seinälle ja toiseen kerrokseen muodostuu tarinallinen maalauskokonaisuus, joka sisältää iloa, onnea, kohtaamisia ja Jyväskylä-meininkiä.

– Siitä tulee ilahduttava valopilkku, jossa käydään tämän hetken asioita läpi: myös korona-aikaa ja ennen kaikkea sitä, miten tästä mennään eteenpäin. Maalaamisen on tarkoitus alkaa kesäkuun aikana, ja tekemistä saa tulla seuraamaan, Vehmaa kertoo.

Kyseessä on Vehmaan valokuvataiteen opintoihin liittyvä työ.

– Olen pitkään ihaillut Hackmanin työtä, ja uskaltauduin pyytämään häntä yhteistyöhön. Ajatus teoksesta tuli Iikalta. Ehdotimme Jyväskylän kaupungille toteutusta, ja matkakeskukselta löytyi sopiva paikka.

Niina Vehmaa on ehtinyt toteuttaa useita näyttelyitä. Lapsia ja heidän mielikuvitustaan kuvaava Silkohapset on kesällä esillä Tampereen Galleria Nykyajassa. Viime kesänä samaista taidesarjaa ihasteltiin Jyväskylän Galleria Ratamossa.

Vehmaan valokuvataiteilijuus sai alkunsa nimenomaan lasten kuvaamisesta. Ensin omien, sitten muiden.

Tuore äiti innostui perhevapaallaan kahdeksan vuotta sitten kuvaamisesta niin paljon, että päätti opiskella valokuvaajan ammattitutkinnon.

Tällä hetkellä hän opiskelee Gradialla valokuvaajan erikoisammattitutkintoa ja haaveilee tekevänsä lapsikuvistaan kirjan.

– Lasten kuvaamisessa kiehtoo heidän aitoutensa. Vältän heidän ohjailuaan kuvaustilanteessa. Tykkään kuvata lapset ajattomasti tässä ajassa, se on se taika. Eikä lasten tarvitse hymyillä kuvissa, jos heitä ei hymyilytä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Satamakadun ja Rantaväylän risteys kannattaa kiertää muuta kautta torstai-iltana

Vielä ehtii äänestää suosikkiterassia

Tragediasta taidetta – Galleria Hopan uusi näyttely käsittelee tulipalosta selviytymistä

Harjulla voi nyt suunnistaa kartan tai mobiilisovelluksen avulla

Sähköpotkulaudat tulivat Jyväskylään – ajelemaan pääsi jo eilen illalla

Nyt voit saada oman kuvasi Matkakeskuksen Nytkumuuriin – teoksen maalaaminen jatkuu heinäkuun lopulla

Lisää kirjastoja avataan ensi viikolla; kirjastoautotkin lähtevät liikenteeseen

Jääkiekkoa, signeerauksia ja abstrakteja muotoja – katso millaisia teoksia lapset taiteilivat Oikokatuun tänä vuonna

"Tältähän kesällä pitää kuulostaa" – lauantain Puistojuhlat helpotti yleisön, esiintyjien sekä järjestäjien festari-ikävää

Harjulla halutaan kovia tuloksia – Jarkko Finni kertoo, miten Jyväskylään tuodaan kovatasoinen yleisurheilukilpailu