Mentorit, teitä tarvitaan Jyväskylässä – äideille etsitään uraneuvojia, jotka auttavat etsimään uutta suuntaa

Helsingissä ja Turussa se on jo koettu: äidit kaipaavat henkilökohtaista neuvontaa ja tukea uuden työpaikan tai uuden uran löytämisessä.

Siksi myös Jyväskylässä on tänä kesänä haettu ensimmäistä kertaa äitejä mentorointiohjelmaan, joka pyörähtää käyntiin syksyllä.

Jyväskylän mentorointiohjelman taustalla vaikuttaa urasuuntautuneiden äitien valtakunnallisen Mothers in Business ry:n paikallisjaosto. Ensimmäinen haku päättyi kesäkuun lopussa.

Ohjelman organisoijat Eveliina Vähä-Ruka ja Katja Asikainen vaikuttavat tyytyväisiltä. Hakemuksia aktoreilta eli niiltä, jotka haluavat saada mentorointia, tuli parisenkymmentä.

– Hakijoita tuli enemmän kuin voimme ottaa ohjelmaan mukaan. Saimme hakukirjeitä todella motivoituneilta naisilta, Vähä-Ruka kehuu.

Hakijoiden joukossa oli sekä pienten että vanhempien lasten äitejä. Osa etsii uutta työpaikkaa ja osa uutta ammattia, ja jotkut pohtivat esimerkiksi opintojen aloittamista.

– On hyvä merkki, että ohjelmaan haki työhistorialtaan ja perhetilanteeltaan erilaisia äitejä. Tarkoituksena on löytää kaikille sopiva mentori, Vähä-Ruka lupaa.

Mentorien hakua jatketaan elokuun alkuun saakka. Mentoriksi etsitään työelämässä jo pidemmän aikaa asiantuntija- tai esimiespuolella työskennelleitä, joilla on halu jakaa omaa työkokemustaan toisten hyväksi.

– Mentorointia ei tarvitse etukäteen osata, vaan annamme apua ja työkaluja siihen. Voi olla mies tai nainen, perheetön tai perheellinen. Tärkeintä on jakaa Mothers in Business -verkoston ydinarvo eli ajatus siitä, että perhe-elämä ja työelämä ovat samaa pakettia, Asikainen kertoo.

Mentorointiohjelmassa äidit saavat yhdeksän kuukauden ajan tukea paitsi omalta mentoriltaan myös Jyväskylän Mothers in Business -verkostolta.

Yhteisiä tapaamisia koko porukalle tulee olemaan kolme, mentorien ja aktorien välisiä tapaamisia vähintään kuusi.

– Mentorit ja aktorit saavat tietenkin tavata useamminkin. Alkupuolella annamme ohjeistukset tapaamisille, mutta muutoin ne saa järjestää aika vapaamuotoisesti, Asikainen sanoo.

Asikainen on itse toiminut aikoinaan mentorina ja kokee sen hyvänä oppimisen tapana paitsi aktorille myös mentorille itselleen.

– Siinä on paljon kyse myös henkilökemiasta ja luottamuksesta. Jos henkilökemiat eivät osukaan yhteen, on aina muita keinoja auttaa aktoreita ohjelman aikana, Asikainen muistuttaa ja antaa esimerkkinä yhteiset tapaamiset.

Asikaisella on kaksi alle kouluikäistä lasta ja Vähä-Rukalla yksi viisivuotias poika. Miten naiset ovat onnistuneet luovimaan työ- ja perhe-elämän välissä?

– Oma puoliso ja laadukas päivähoitojärjestelmä ovat auttaneet paljon, molemmat vastaavat.

Apua on tullut myös työnantajilta, jotka ovat suostuneet joustoihin työssä. Asikainen ja Vähä-Ruka tekevät itsenäistä tieto- ja viestintätyötä, jota voi tehdä etänä ja tätä kautta tuoda joustoa arkeen.

– Erilaisia mahdollisuuksia, kuten etä- ja osa-aikatöitä, perhearjen ja työelämän yhdistämiseen kyllä löytyy, mutta jokaisen perheen tilanne on toki yksilöllinen. Parempaan suuntaan ollaan joka tapauksessa menossa, Vähä-Ruka arvelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Egotripin Knipi selasi Spotifya eikä löytänyt nimellään juuri mitään – sooloalbumin julkaissut biisinikkari on Jyväskylässä keikalla perjantaina

Popparissa koetaan Nujakka ja Lutakossa nähdään Nyrkkitappelu – katso lista elävän musiikin keikoista

Haluatko prässätä livemaalaria? – Mika Pekkanen maalaa pääkirjastossa yleisön keskellä seuraavan kerran torstaina

Kolumni: Muistomme muiden käsissä?

Lomaviikko tietää suunnittelua

Koiramossa koirat saavat tassuhierontaa ja trimmausta sekä pääsevät rauhoittumaan "sviitteihin" – yrityksen taustalla on JYPin ex-toimitusjohtaja

Anna kertoo yhä siskonsa kuolleen tapaturmassa – todellisuus on aivan toinen

Laura Huttunen koki kunnon yllätyksen musikaaliharvinaisuuden pääsykokeiden jälkeen – ensi-ilta odottaa lauantaina

”Soitamme paremmin kuin ennen” – Miljoonasade tekee perjantaina harvinaisen konsertin yhdessä Jyväskylä Sinfonian kanssa

Viikonloppuna on lavalla ykköskategorian tähtiä ja vähän pienempiäkin nimiä – katso lista elävän musiikin keikoista