Näin meitä huijataan netissä ja elävässä elämässä – "hyvinkin valistuneita ihmisiä menee lankaan"

Petosrikoksien määrä on kymmenen viime vuoden aikana noussut internethuijauksien takia, rikoskomisario Sakari Tuominen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

– Internet mahdollistaa työkaluna niin paljon, että rikosten määrä on lisääntynyt huomattavasti.

Tuomisen arvion mukaan petosrikoksista yli puolet tapahtuu internetissä, ja huijauksia tehdään paljon myös puhelimessa. Elävässä elämässä kasvokkain tapahtuvia huijauksia on Tuomisen mukaan enää yksittäisiä.

Viime vuosina petosrikosten määrä ei ole enää valtakunnallisesti noussut, mutta niitä tapahtuu yhä paljon. Vuonna 2017 poliisille ilmoitettiin yli 30 000 petosrikosta. Eivätkö ihmiset vieläkään osaa varoa nettihuijauksia vai kehittävätkö rikolliset koko ajan ovelampia huijauksia?

– Tämä on hyvä kysymys, jota mekin olemme paljon pohtineet. Kun rikosilmoituksia katsoo, niin hyvinkin valistuneita ihmisiä menee lankaan. Se on herkkä ja vaikea paikka, kun ammattilaiset ovat asialla. Siinä osataan manipuloida ihminen hätätilaan, jossa tekee harkitsemattomia ratkaisuja. Rikolliset ovat taitavia siinä lajissa, ennaltaehkäisevästä toiminnasta vastaava Tuominen sanoo.

Netissä rikoksen uhrit valikoituvat eri tavalla kuin elävässä maailmassa, eikä oma käytös välttämättä vaikuta siihen, joutuuko huijausyrityksen kohteeksi. Osa hui­jauksista kohdistuu kuitenkin iäkkäisiin ihmisiin, joille internetin käyttäminen ei ole välttämättä niin tuttua.

– Valepoliisirikokset ovat selkeästi kohdistuneet vanhempiin ihmisiin.

Epäilyttävissä tilanteissa Tuominen neuvoo ihmisiä pohtimaan, voiko asia olla oikeasti niin kuin joku yrittää väittää ja voiko jostain tarkistaa, pitääkö asia paikkaansa. Esimerkiksi puhelimen voi sulkea, ja poliisille voi soittaa itse takaisin varmistaakseen, onko häntä todella yritetty tavoitella.

Tuominen muistuttaa myös muista perusasioista.

– Siinä kohtaa, kun raha on lähdössä omalta tililtä, on hyvä kerran vielä pysähtyä ja miettiä, mihin tämä raha oikeasti menee ja mitä tapahtuu, jos en kuitenkaan maksa tätä.

– Kukaan viranomainen, joka on laillisella asialla, ei koskaan kysy netissä tai puhelimessa henkilön pankkitunnuksia.

Huijareita on Tuomisen mukaan netissä laidasta laitaan: nuoria ja kokeneita eri etnisistä taustoista. Tuominen myöntää, että ulkomaille menevissä rikoksissa poliisilla on aika vähän tehtävissä, mutta kotimaassa nettihuijareita saadaan kiinni.

– Kotimaisissa tapauksissa pyritään löytämään tekijöitä eri keinoilla ja on aika hyvin löydettykin. Ketjuja on saatu pudoteltua ja operaatioiden johtajia alas.

Huijaukset

Epävirallinen top 10

Sisä-Suomen poliisilaitos kokosi esimerkkejä huijauksista, joita on viime aikoina tapahtunut internetissä ja ”elävässä elämässä”.

1.  Internetissä liikkuu lipeviä henkilöitä, jotka etsivät sopivia henkilöitä viestinvaihtoon. Kohde voi viestittelyn lomassa ihastua ja rakastua, mutta tapaamisen esteenä on raha. Kohdehenkilön pitäisi lähettää sitä ihastukselleen, jotta tapaaminen onnistuisi. Rahaa pyydetään esimerkiksi viisumi- ja matkakuluihin. Jos pyytäjä onnistuu saamaan rahaa, luvassa on seuraavaksi yllättävä este. Ja rahaa tarvittaisiin lisää. Tosiasiassa ainoa asia, mikä liikkuu maasta toiseen, on vain raha, ei rakkaus.

2.  Nuoria houkutellaan lähettämään paljastavia kuvia tuoreelle nettituttavuudelle, onhan se kutkuttavaa. Jos tämä tuttavuus saa sellaisia, keskustelun sävy voi muuttua nopeasti ja tuttavuus uhkaa levittää kuvia eteenpäin, jos kuvien lähettäjä ei suostu maksamaan esimerkiksi sataa euroa.

3.  Oletko törmännyt sähköpostiin, että suuri arpajaisvoitto on osunut juuri sinun kohdalle? Klikkaa vain tätä linkkiä ja anna pankkikortin tietosi tai maksa voiton verot, niin koko potti on sinun.

4.  Erilaisia sijoituspetoksia yritetään myös tehdä netissä ahkerasti, erityisesti uusiin kryptovaluuttoihin liittyen. Niissä on huimia voittolupauksia, jotka eivät koskaan toteudu.

5.  Netissä voi huomata yksityisellä myyntipalstalla myynnissä harvinaisen edullisen kännykän. Viidensadan luurin saisi just nyt satasella! Otat myyjään yhteyttä, okei olit eka, mutta kyselyjä on tullut paljon. Myyjä pyytää maksamaan 50 euroa ”varausmaksua”, niin luuri on sinun. Ja sinä maksat. Sitten viestittelet myyjälle lisää kauppojen hoitamisesta loppuun, mutta hän ei vastaa. Ei hän ehdi, hän tekee samanmoisia kauppoja kymmenen muun kanssa.

6.  Olet pankkiautomaatilla ja huomaat maassa setelin. Kumarrut nostamaan sitä, ja lähellä ollut henkilö vaihtaa pankkiautomaatissa olleen korttisi toiseen korttiin. Toki hän on onnistunut seuraamaan, mikä on pin-koodisi, ja kohta tiliäsi yritetään tyhjätä toisaalla.

7.  Kotisi oveen koputetaan ja sinulta pyydetään vettä, joko itselle tai vaikka auton pissapoikaan. Kysyjä tulee sisälle, kun ystävällisesti menet hakemaan vettä – ja hän häipyy yhtä nopeasti kuin tulikin, mukanaan esimerkiksi lompakkosi tai käsilaukkusi.

8.  Ystävälliseltä vaikuttava tuntematon henkilö tulee halailemaan sinua. Kenties parikin. Et pysty vapautumaan heti. Hetken päästä huomaat korusi/lompakkosi/kännykkäsi kadonneen.

9.  Kadulla voi tulla vastaan myös ”turisteja”, jotka kysyvät esimerkiksi tietä ja levittäytyvät ympärillesi tai tulevat ravintolapöytään ja levittävät kartan pöydälle tietä kysyäkseen. Kun kartta kerätään pois, samalla voi lähteä arvoesineet pöydästä.

10.  Ja sitten on vielä valepoliisit. Soittaja esittäytyy poliisiksi ja kertoo, että on saanut selville, että rikolliset ovat juuri tyhjentämässä uhrin tiliä. Jos uhri antaisi verkkopankkitunnuksensa, teko voitaisiin vielä estää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Helmikuussa tanssitaan jälleen häitä – Könkkölän tila on palautumassa kaupunkilaisten käyttöön entistä ehompana

Kolumni: Maailma, joka ei vastaa ihanteitamme

Valtapelin uhreja vai ihan jotain muuta?

Tapio Suomisen elämäkerran kirjoittaminen imaisi Lasse Lindqvistin mukaansa – esikoiskirjailijalta meni oma parisuhde alta

Ruoanlaitto sytytti tulipalon – palovaroitin oli katossa, mutta paristo puuttui

Nuori asunnoton yöpyy kaverin sohvalla – Asunnottomien yössä torstaina tarjolla hernekeittoa, makkaranpaistoa ja yökirkko

Nea Maininki on ratababe – Radalle.com hakee “kauniita tyttöjä upeiden autojen seuraan”

Riihivuoreen tulee uusi sompahissi – rinteet on jo niitetty ja laskettelukautta valmistellaan hyvää vauhtia

Seiska: Jyväskyläläismissi Erika Helin viihtyy nakuna – Katso tuoreet rantakuvat!

Semmarit lähtee marraskuussa 30-vuotisjuhlakiertueelle, uutta levyäkin pukkaa