Nyt ovat houkuttimet kohdillaan – puihin ripustetaan kesällä oluttuoppeja

Välillä tutkijan työ voi olla sitä, että ripustetaan oluella täytettyjä tuoppeja puiden oksille omakotitalojen pihoille. Ne toimivat ampiaispyydyksinä, joiden avulla kerätään tietoa ampiaislajistosta Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitoksen tutkijoille.

Kolmivuotista Ampase-hanketta johtava dosentti Atte Komonen sanoo, että ensimmäisenä kesänä ampiaishoukuttimia laitetaan Jyväskylässä lähinnä henkilökunnan jäsenten pihoille ja tutkimuksesta on puhuttu hymyssä suin.

Kartoitusta tehdään ympäri Suomen, ja olutta Seililtä Kilpisjärvelle lähetellessä Komonen pohdiskeli, olisiko olutta pitänyt lähteä hakemaan pakettiautolla Virosta.

– Ampiaishoukuttimia voi tehdä monella tavalla. Muovituopin päälle tulee petrimalja ja kylkeen tehdään reikä, josta ampiaiset pääsevät sisään. Sisälle laitetaan muutama desi olutta, hiivaa ja fariinisokeria, jotta se alkaa pikkaisen käymään. Sinne voisi laittaa mitä tahansa sokeripitoista. Muun muassa perhossyöteissä käytetään viiniä, Komonen sanoo ja naureskelee, että sitäkin voisi testata, olisiko eri rypäleillä vaikutusta tuloksiin.

Ampiaislajistoa tutkittaessa Jyväskylässä selvitetään muun muassa sitä, joko Etelä-Suomeen ilmastonmuutoksen myötä levinnyttä saksanampiaista tavataan täälläkin. Siitä on tehty havaintoja jo eteläisessä Keski-Suomessa. Eri ampiaislajit viihtyvät eri paikoissa, joten ihmisten ja ampiaisten kohtaamisten kannalta lajistolla on merkitystä.

Saksanampiaisten yleistyminen voi tuoda enemmän kohtaamisia, sillä laji viihtyy urbaaneilla alueilla, joilla se on Turussa jo yleisin ampiaislaji, Komonen kertoo.

Perustietojen keräämisen jälkeen hankkeessa on tarkoitus tutkia juuri ampiaisten ja ihmisten kohtaamista ja edistää yhteiseloa, koska ampiaisilla on tärkeä paikka ekosysteemissä.

– Puutarhaympäristössä ne ovat merkittäviä petoja ja syövät kasveja mutustelevia tuhohyönteisiä, Komonen sanoo.

Lisäksi ne ovat mahdollisesti merkittäviä pölyttäjiä. Ampiaiset käyvät kukilla ja ovat aika karvaisia, eli niihin voi tarttua siitepölyä, mutta Komosen mukaan pölytyspuolesta tiedetään silti aika vähän ja sitäkin yritetään tutkia, vaikka se ei ole ihan helppoa.

Kun ampiaislajeista ja niiden käytöksestä tiedetään enemmän, voidaan yrittää vaikuttaa esimerkiksi siihen, minne ampiaiset tekevät pesänsä. Monet ihmiset yrittävät ohjata ampiaisia tekemällä valepesiä, ja Komosen mukaan tähän voitaisiin saada tieteellistä pohjaa ja selvittää, mitkä keinot oikeasti toimivat.

Hankkeessa on mukana myös yhteiskuntatieteilijä, eikä se ole puhtaasti biologinen, vaan siinä selvitetään myös sitä, miten yleensä negatiivisiksi mielletyistä ampiaisista puhutaan ja kirjoitetaan.

Vielä lisäksi

Oletko oluen ystävä?

Enemmän kuin siiderin.

Altistutko työssäsi ampiaisten pistoille?

En ole aiemmin varsinaisesti tutkinut ampiaisia, mutta olen sekä harrastuksien että työn myötä haalinut ja keräillyt niitä. Suunnistaessa edellinen suunnistaja on myös joskus vetänyt ampiaisten maapesän läpi, ja niitä on pölähtänyt ilmaan. Muistaakseni ampiainen on silti viimeksi pistänyt minua joskus lapsuudessa.

Mikä on parasta tutkijan työssä?

Omien ajatuksien keksiminen ja niiden testaaminen – sekä raportointi, mitä lopulta tuli ja toimiko ajatus. Eli tietyllä tavalla koko ajatusketju.

Uusimmat

Humalainen mies yritti kääntää autoa, mutta päätyi ojaan

Keskisuomalainen CatCat-duo tekee uutta tulemista – Bye Bye Baby -kappaleesta mahdollinen kesähitti

Onko hän seuraava jyväskyläläinen missikaunotar?

Usko tai älä: Tämä pian 70-vuotias laulaja tekee syksyllä ensimmäisen konserttikiertueensa, Jyväskylässä lokakuussa

Venäläismies ajoi rekka-autolla humalassa keskellä päivää

Veikkaus tarjoaa maanantaina Jyväskylässä kakkukahvit tuoreen lottomiljonäärin kunniaksi

Yläkaupungin Yössä tänä vuonna aiempaa kovempi kattaus – Katso tästä paikkakohtaiset tapahtumat

Yläkaupungin Yö ”rokkivuosi-iässä” – Festivaali täyttää 27 vuotta, mistä tuli tapahtuman tämän vuoden teema

Bikini fitnessissä seksikäs lavalook on vain kovalla työllä tehdyn kakun kuorrutus

Jaksatko vielä innostua tämän miehen esiintymisestä, 12 vuotta ensimmäisen jäähyväiskiertueen jälkeen? Hitit soivat joulukuussa Jyväskylässä