Oletko koskaan saunonut autossa? – Lauantaina starttaavalla Saunamaakuntaviikolla pääsee kokemaan paljon muutakin kuin perinteisen saunan

Oleellinen kysymys ei ole, kuinka monta ihmistä mahtuu vanhaan Ford Taunukseen. Nyt on olennaisempaa se, kuinka monta saunojaa mahtuu miellyttävästi Saunukseen.

Jyväskylässä Könkkölän tilalla pääsee kokemaan keskiviikkona 3.7., millaista on saunoa autossa. Farmari-Taunus on muutettu saunaksi, jossa ainakin neljä aikuista mahtuu hyvin ottamaan kipakat löylyt.

Samaisena keskiviikkona Köhniöjärven rannalla lämpiää kaikille kävijöille myös Könkkölän tilan kaksi kiinteää saunaa ja yksi telttasauna. Tilan elämyssaunat ovat yksi tapahtumapaikka lauantaina 29.6. starttaavalla Saunamaakuntaviikolla.

– Olimme viime vuonnakin mukana Saunamaakuntaviikolla, ja kävijöitä oli paljon. Tämä on erityisesti lapsiperheille suunnattu päihteetön tapahtuma. Saunominen ja tilalla käyskentely ovat niitä juttuja, jotka vetävät ihmisiä tänne, Könkkölän tilan emäntä Mervi Puupponen sanoo.

Aivan virallisesti Puupponen on Könkkölän tilaa hallinnoivan Green Care -keskus Könkkölä ry:n toiminnanjohtaja.

Puupponen sanoo, että Könkkölässä halutaan tarjota leppoisa ja sympaattinen tapahtuma, jossa kenelläkään ei ole kiire minnekään. Luonnollisesti Saunuksesta odotetaan viime vuoden tapaan omanlaista vetonaulaa.

– Könkkölän tila on ollut perinteinen jyväskyläläisten saunapaikka, ja sitä perinnettä haluamme pitää yllä. Kaupungin entisillä työntekijöillä on tänne nostalginen suhde, sillä tämä oli aikoinaan kaupungin työntekijöiden virkistyskäytössä, Puupponen muistuttaa.

Heinäkuun alun tapahtumassa Könkkölän saunat ovat lämpiminä kello 13–17 viiden euron hintaan. Tilalla ovat päivän aikana auki myös kesäkahvila ja Jyväskylän kunnallistekniikan museo. Lisäksi Könkkölässä pääsee näkemään kanoja ja lampaita.

Saunamaakuntaviikkoa vietetään tänä vuonna 29.6.–7.7.

Isompia ja pienempiä tapahtumia järjestetään viikon aikana ympäri Keski-Suomea yli 70 kappaletta saunamaratonista saunanlämmityksen MM-kisoihin.

Saunamaakuntaviikon tavoitteena on tarjota sekä paikallisille että matkailijoille saunaelämyksiä eri puolella maakuntaa.

Vielä lisäksi

Mitä haluaisit muuttaa suomalaisesta saunakulttuurista?

Suomalaisessa saunassa on jo paljon hyvää. Saunominen on perinteisesti ollut perhejuttu, mutta lisäisin enemmän saunomista ja illanviettoa ystävien kesken. Alkoholi on paikoin liian isossa roolissa. Aina ei tarvita edes sitä yhtä saunaolutta.

Milloin sauna on liian kuuma?

80-asteinen sauna alkaa olla liian kuuma. Sen kuumemmassa ei ole enää kivaa olla. Tykkään, kun saunassa on noin 70 astetta ja kosteaa, siihen päälle vähän eukalyptushöyryä ja koivuvasta.

Entä milloin sauna on turhan kylmä?

Saunaan kannattaa periaatteessa mennä aina, mutta 50-asteiseen saunaan en kyllä menisi. Kiukaan pitää sihistä.

Mikä on saunoista paras?

Oma pihasaunani on paras. Se lämmitetään puulla, ja padassa on lämmin vesi. Erityisesti talvella se on herkullinen sauna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kauppakeskuksilta valituskirje feissarilaumoista ydinkeskustassa – Feissarikin myöntää, ettei toiminta saa kääntyä itseään vastaan

Perjantain jazzklubilla ollaan swing-aikakauden tunnelmissa

Yksi lakimuutos ei riitä lopettamaan pikavippien haittoja

Kolumni: Omituisia asioita

Stand up -koomikko Anders Helenius poistui Levillä keikalta haulikkomiestä peläten

Lompakkoaan etsinyt mies sai nyrkistä kasvoihinsa

Mentorit, teitä tarvitaan Jyväskylässä – äideille etsitään uraneuvojia, jotka auttavat etsimään uutta suuntaa

Jyväskylään avattiin Suomen toinen Barot's-pikaruokaravintola

Suomipop-festareilla esiintyvä Kolmas Nainen: "Teemme tätä kuin viimeistä päivää"

Miten ajattelit viettää seitsemänkymppisiäsi? Ystävykset suuntaavat Suomipop-festivaaliin, jos se vain järjestetään 2050-luvulla