Painovirheessä tekijät saavat itse päättää, mistä kirjoittavat – verkkolehteen haetaan uusia tekijöitä

20-vuotias nuorten verkkolehti Painovirhe etsii joukkoonsa uusia tekijöitä. Kuusi vuotta toiminnassa mukana ollut päätoimittaja Lassi Peltonen, 22, vinkkaa, että lehti sopii nuorille, jotka haluavat tutustua journalistiseen työhön ja kehittyä kirjoittajana.

Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden ylläpitämä Painovirhe perustettiin vuonna 2000 nuorten vaikuttamiskanavaksi.

– Se on edelleen vaikuttamiskanava, mutta ei ehkä samalla tavalla. Silloin, kun Painovirhe perustettiin, kirjoitettiin esimerkiksi paljon mielipidekirjoituksia nuoria koskevista asioista. Vähitellen se muuttui. Nyt teemme enemmänkin kulttuuri- ja viihdejuttuja, Peltonen to­teaa.

Tekemisen lähtökohta on kuitenkin sama kuin 20 vuotta sitten: tekijät saavat itse päättää, mistä he kirjoittavat.

– Jos tekijät vaan itse haluavat, edelleen voi kirjoittaa vaikkapa kolumneja tai muita kantaaottavia tekstejä.

Peltonen kertoo, että tällä hetkellä lehti etsii joukkoonsa yli 17-vuotiaita tekijöitä. Kirjoitustaidolla ei ole kriteereitä, pääasia on kiinnostus tekemiseen.

– Tämä on kuitenkin nuorisotyön toteuttamaa toimintaa, jonka ajatuksena on, että kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan ja oppimaan. Minä ja toiminnasta vastaava nuorisotyöntekijä Esa Linna autamme kirjoittamisprosessissa.

Vaikka julkaisun aiheet eivät ole aina paikallisia, tekijöitä etsitään nimenomaan Jyväskylästä ja lähiseudulta. Peltosen mukaan toimintaan ei ole pakko sitoutua pitkäksi aikaa, vaan myös yksittäisten juttujen kirjoittaminen on mahdollista.

Peltonen opiskelee tällä hetkellä viestintää Jyväskylän yliopistossa. Painovirheen toiminnassa hän on ollut mukana yläkouluiästä saakka. Hänet veti mukaan innostus päästä kokeilemaan jotain ihan uutta.

– Pääsin keikoille tekemään musiikkijuttuja, ja se oli teinipojalle tosi siistiä. Painovirheen tekemisestä ja kirjoittamisesta on ollut monessa asiassa hyötyä. Olen kehittynyt tekstin tekijänä ja tullut tekstin kanssa sinuksi.

Peltonen toteaa, että median muutos näkyy myös Painovirheessä.

– Ehkä vlogaaminen tai muu vastaava on noussut nuorten keskuudessa enemmänkin vaikuttamisen kanavaksi kuin tällainen perinteisempi verkkojulkaisu. Tähän mennessä olemme tehneet videoita esimerkiksi festareilta. Sellaisia teemme jatkossa varmasti enemmänkin.

Vielä lisäksi

Millaisia tekstejä luet eniten?

Luen jonkin verran lyhyitä, nopeita uutisjuttuja. Eniten tykkään lukea arvosteluita, koska kirjoitan niitä mielelläni myös itse. Käyn vähän niin kuin keskustelua tekstin kanssa siitä, mitä mieltä itse olen.

Olet muusikko, kerro siitä lisää.

Mulla on Kuopiossa rock-bändi nimeltä Luna Kills, soitan siinä bassoa. Meillä on ruotsalainen manageri ja levylafka, ja teemme nyt toista levyä. Olemme helmikuun alussa Ruotsissa muutamalla keikalla.

Mistä kuuntelet itse musiikkia ja mitä kuuntelit viimeksi?

Käytän eniten Spotifya. Himassa on kyllä hirveä kasa levyjä, mutta ei oikeastaan enää kunnon soitinta. Se on tavallaan harmi, että Spotifysta on paljon helpompi kuunnella. Viimeisimmäksi taisin kuunnella sellaista artistia kuin Euringer. Kuuntelen laidasta laitaan musiikkia, ihan popista rankkaan heavyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Viikonloppuna on taas tarjolla musiikkia jokaiseen makuun

Kortepohjan koulu muuttaa Voionmaankadulle

Juha Puura on työskennellyt kirjastomaailmassa liki neljä­kymmentä vuotta

Meno- ja kaasujalkaa vipattaa

Tikkakosken keskustassa on aina herkkulauantai – viimeksi kokeiltiin valkosuklaa-karpalokonvehtien toimivuutta

Muuan Mies laulaa yhtä lailla ruoanlaitosta kuin liikakalastuksesta – keikka lauantaina Mustassa Kynnyksessä

Puistojuhlien esiintyjiin täydennystä: Yhteisalbumin julkaisijat ja tuore kahden Emman voittaja

Egotripin Knipi selasi Spotifya eikä löytänyt nimellään juuri mitään – sooloalbumin julkaissut biisinikkari on Jyväskylässä keikalla perjantaina

Popparissa koetaan Nujakka ja Lutakossa nähdään Nyrkkitappelu – katso lista elävän musiikin keikoista

Haluatko prässätä livemaalaria? – Mika Pekkanen maalaa pääkirjastossa yleisön keskellä seuraavan kerran torstaina