Paljonko lasten harrastukset saavat maksaa? – Hinta­lappu hiertää monissa perheissä

Lähitapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan suurimmalla osalla suomalaisista perheistä kuluu lasten harrastuksiin enintään 75 euroa kuukaudessa ja joka neljännellä perheellä yli 100 euroa.

Enemmistö vastaajista pitää enintään sataa euroa riittävänä kuukausittaisena kustannuksena lasten harrastuksista. Summa kuitenkin ylittyy esimerkiksi suosituissa urheiluharrastuksissa, kuten jääkiekossa ja ratsastuksessa.

Vuoden takaisessa kyselyssä iso osa vanhemmista piti nykykustannuksia liian korkeina.

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Jouni Vatanen Keski-Suomen Liikunta ry:stä ymmärtää, että osalla perheistä rahat ovat tiukassa. Hän kuitenkin muistuttaa, että harrastusten hintalappu pitää sisällään paljon sellaista toimintaa, jota ei heti tulisi ajatelleeksi.

– Kun ottaa huomioon esimerkiksi harjoitusten, kilpailumatkojen ja leirien määrän, harrastuksen hinta ei välttämättä ole kauhean korkea yksittäistä tapahtumaa tai matkaa kohden.

Harrastusten hinnan nousulle on Vatasen mukaan useita syitä. Yksi isoimpia selittäviä tekijöitä on harrastustoiminnan ammattimaistuminen.

– Toisinaan vanhemmat väsyvät pyörittämään lasten ja nuorten harrastuksia talkoovoimin, ja siksi urheiluseurat saattavat palkata työntekijän. Tällöin harrastustoiminnan hinta on luonnollisesti kalliimpaa.

Vatanen huomauttaa, että yleinen kustannustaso on noussut Suomessa. Esimerkiksi tilausajojen hinnat ovat nousseet, mikä vaikuttaa pelimatkojen hintaan.

Usein lasten ja nuorten harrastusten hinta kasvaa myös siksi, että taitojen ja tavoitteiden kasvaessa myös välineiden ja harrastusmatkojen määrät kasvavat. Lisäksi valmennus muuttuu vaativammaksi ja on sen vuoksi kalliimpaa.

Ihannetilanteena Vatanen näkisi sen, että jokaisella lapsella olisi vähintään yksi mielekäs harrastus, eikä perheiden tulotaso olisi sen esteenä.

– Pitäisi löytää sellaisia ratkaisuja, jotka kohdentuvat fiksusti mutta eivät leimaa yksilöä. Julkista tukea kannattaisi suunnata esimerkiksi urheiluseurojen työntekijöiden palkkaamiseen, jotta kaikki maksut eivät kaatuisi lasten vanhem­pien niskaan.

Vatanen kehuu Jyväskylän kaupungin ratkaisua, jossa liikuntapaikkamaksut on poistettu alle 18-vuotiailta. Myös urheiluseurojen yhteistyöverkostot yritysten kanssa voivat olla yksi ratkaisu.

– Esimerkiksi Lauri Markkasen koripallokoulun taustalla olevat ihmiset ovat aktiivisesti etsineet sponsoreita, jotta koripallokoulua on pystytty pyörittämään ilmaiseksi 500 lapselle, Vatanen kertoo.

Helpotusta saattaa olla tulossa myös valtion puolelta. Tuoreeseen hallitus­ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

"Pikavippien kohdalla voidaan puhua jopa koronkiskonnasta"

Kauppakeskuksilta valituskirje feissarilaumoista ydinkeskustassa – Feissarikin myöntää, ettei toiminta saa kääntyä itseään vastaan

Perjantain jazzklubilla ollaan swing-aikakauden tunnelmissa

Yksi lakimuutos ei riitä lopettamaan pikavippien haittoja

Kolumni: Omituisia asioita

Stand up -koomikko Anders Helenius poistui Levillä keikalta haulikkomiestä peläten

Lompakkoaan etsinyt mies sai nyrkistä kasvoihinsa

Mentorit, teitä tarvitaan Jyväskylässä – äideille etsitään uraneuvojia, jotka auttavat etsimään uutta suuntaa

Jyväskylään avattiin Suomen toinen Barot's-pikaruokaravintola

Suomipop-festareilla esiintyvä Kolmas Nainen: "Teemme tätä kuin viimeistä päivää"