Pelimannimestaruuden voittaneen Vilma Wirénin soitin painaa yli kymmenen kiloa

15-vuotias Vilma Wirén valitsi soittimekseen 5-vuotiaana harmonikan, koska soitin kiinnosti häntä. Toki valintaan vaikutti, että hänen isänsä, jyväskyläläinen Visa Wirén soittaa harmonikkaa ja opettaa sen soittoa.

Ensimmäisellä luokalla Vilma aloitti Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Sari Viinikaisen oppilaana, ja nyt opettajana on Raimo Vertainen. Vilma asuu tällä hetkellä Kokkolassa, mutta viettää paljon aikaa myös isänsä luona Jyväskylässä.

– Haitari ollut aina se soitin, jota olen halunnut soittaa. Harmonikalla voi soittaa monipuolisesti kaikkea musiikkia.

Vilma Wirèn on myös kilpaillut harmonikkakilpailuissa. Vuonna 2014 hän voitti Hopeinen Harmonikka kilpailun ikäistensä sarjassa, ja tänä kesänä hän soitti voiton Pelimannimestaruuskilpailussa. Jo paria vuotta aikaisemmin hän otti hopeaa alle 15-vuotiaiden sarjassa.

– Pelimannimestaruuskisassa on pakollisena polkka, ja lisäksi valitaan vapaavalintaisesti jenkka, valssi tai masurkka, ja valitsin masurkan. Joskus tulevaisuudessa aion kilpailla Kultainen Harmonikka -kilpailussa.

Vilma Wirén harjoittelee päivittäin alle tunnista kahteen tuntiin. Hän sanoo, että soittaminen on hänelle niin iso osa elämää, ettei hän ajattele sitä treenaamisena.

Hänellä on kaksi soitinta, toisella hän soittaa klassista musiikkia ja toisella perinteistä harmonikkamusiikkia.

– Soitin painaa vähän yli kymmenen kiloa. Treenin jälkeen pitää jumpata ja huolehtia siitä, että on ergonomisesti hyvä soittoasento.

Vilma Wirén kertoo saaneensa soittamisen kautta paljon kavereita. Hän on mukana valtakunnallisessa nuorten orkesterissa, jossa on saman ikäisiä soittajia eri puolilta Suomea.

Isä ja tytär tekevät kolmen konsertin kiertueen Pertunmaalle, Laukaaseen ja Saarijärvelle. Laukaan Kesäillan kaikuja -konsertti on Taidekeskus Järvilinnassa perjantaina 9.8.

– Ensimmäisellä puoliajalla soitamme klassisempaa musiikkia ja toisella perinteisempiä harmonikkakappaleita. Osan soitamme duona ja meillä on myös soolokappaleita. Olemme valinneet kappaleet isän kanssa yhdessä. Mietimme mitä haluamme soittaa ja mitkä sopivat konserttiin. Soitamme esimerkiksi Kesäillan valssin, Rantakoivun alla ja Mantsurian kukkuloilla, Vilma Wirén toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mies yritti varastaa keskustan kaupasta vaatteita – tehnyt omaisuusrikoksen vuoden aikana jo 13 kertaa

"Miksei saa jotain homoalennusta, koska olemme muka niin erikoisia" – Jyväskylän Priden kulkue ja pääjuhla järjestetään lauantaina 24.8.

”Näen ihmisissä kauneutta, jota he eivät itse näe” – Aistillisilla boudoir-kuvilla voi kehittää armollisempaa asennetta

Etsintäkuulutus: Bongaa koralliorakas ja auta tutkijoita – oma rakas sienipaikka ei paljastu

Lampaat tekivät Jyväskylässä kesällä sen, mihin ihmiset eivät ole pystyneet

Kolumni: Kaapissa elämistä

Keski-Suomen kasvu hyytyi alkuvuodesta

Asmalammen kioskin tulipalosta kaivataan vihjeitä

Riihi-iltamat alkavat jälleen – kansanmusiikkia tarjolla neljänä keskiviikkona

Hemingway'sin klubi-illat saavat jatkoa – Maustetytöt aloittaa, Miljoonasade-tribuutti lopettaa