Pelimannimestaruuden voittaneen Vilma Wirénin soitin painaa yli kymmenen kiloa

15-vuotias Vilma Wirén valitsi soittimekseen 5-vuotiaana harmonikan, koska soitin kiinnosti häntä. Toki valintaan vaikutti, että hänen isänsä, jyväskyläläinen Visa Wirén soittaa harmonikkaa ja opettaa sen soittoa.

Ensimmäisellä luokalla Vilma aloitti Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Sari Viinikaisen oppilaana, ja nyt opettajana on Raimo Vertainen. Vilma asuu tällä hetkellä Kokkolassa, mutta viettää paljon aikaa myös isänsä luona Jyväskylässä.

– Haitari ollut aina se soitin, jota olen halunnut soittaa. Harmonikalla voi soittaa monipuolisesti kaikkea musiikkia.

Vilma Wirèn on myös kilpaillut harmonikkakilpailuissa. Vuonna 2014 hän voitti Hopeinen Harmonikka kilpailun ikäistensä sarjassa, ja tänä kesänä hän soitti voiton Pelimannimestaruuskilpailussa. Jo paria vuotta aikaisemmin hän otti hopeaa alle 15-vuotiaiden sarjassa.

– Pelimannimestaruuskisassa on pakollisena polkka, ja lisäksi valitaan vapaavalintaisesti jenkka, valssi tai masurkka, ja valitsin masurkan. Joskus tulevaisuudessa aion kilpailla Kultainen Harmonikka -kilpailussa.

Vilma Wirén harjoittelee päivittäin alle tunnista kahteen tuntiin. Hän sanoo, että soittaminen on hänelle niin iso osa elämää, ettei hän ajattele sitä treenaamisena.

Hänellä on kaksi soitinta, toisella hän soittaa klassista musiikkia ja toisella perinteistä harmonikkamusiikkia.

– Soitin painaa vähän yli kymmenen kiloa. Treenin jälkeen pitää jumpata ja huolehtia siitä, että on ergonomisesti hyvä soittoasento.

Vilma Wirén kertoo saaneensa soittamisen kautta paljon kavereita. Hän on mukana valtakunnallisessa nuorten orkesterissa, jossa on saman ikäisiä soittajia eri puolilta Suomea.

Isä ja tytär tekevät kolmen konsertin kiertueen Pertunmaalle, Laukaaseen ja Saarijärvelle. Laukaan Kesäillan kaikuja -konsertti on Taidekeskus Järvilinnassa perjantaina 9.8.

– Ensimmäisellä puoliajalla soitamme klassisempaa musiikkia ja toisella perinteisempiä harmonikkakappaleita. Osan soitamme duona ja meillä on myös soolokappaleita. Olemme valinneet kappaleet isän kanssa yhdessä. Mietimme mitä haluamme soittaa ja mitkä sopivat konserttiin. Soitamme esimerkiksi Kesäillan valssin, Rantakoivun alla ja Mantsurian kukkuloilla, Vilma Wirén toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Egotripin Knipi selasi Spotifya eikä löytänyt nimellään juuri mitään – sooloalbumin julkaissut biisinikkari on Jyväskylässä keikalla perjantaina

Popparissa koetaan Nujakka ja Lutakossa nähdään Nyrkkitappelu – katso lista elävän musiikin keikoista

Haluatko prässätä livemaalaria? – Mika Pekkanen maalaa pääkirjastossa yleisön keskellä seuraavan kerran torstaina

Kolumni: Muistomme muiden käsissä?

Lomaviikko tietää suunnittelua

Koiramossa koirat saavat tassuhierontaa ja trimmausta sekä pääsevät rauhoittumaan "sviitteihin" – yrityksen taustalla on JYPin ex-toimitusjohtaja

Anna kertoo yhä siskonsa kuolleen tapaturmassa – todellisuus on aivan toinen

Laura Huttunen koki kunnon yllätyksen musikaaliharvinaisuuden pääsykokeiden jälkeen – ensi-ilta odottaa lauantaina

”Soitamme paremmin kuin ennen” – Miljoonasade tekee perjantaina harvinaisen konsertin yhdessä Jyväskylä Sinfonian kanssa

Viikonloppuna on lavalla ykköskategorian tähtiä ja vähän pienempiäkin nimiä – katso lista elävän musiikin keikoista