Raskas luvitus siirsi saunahaaveita – lupaprosessi maksoi kaikkineen lähes puolet ulkosaunan hinnasta

Rakennusluvan hankkimisen mutkikkuus yllätti pihasaunasta haaveilevan jyväskyläläismiehen.

Lupaprosessi venytti saunahaaveita lopulta pari vuotta. Viivästys ei johtunut yksin lupapalveluiden aikatauluista, vaan ennen kaikkea menettelyn raskaudesta.

Keskeneräisen projektin vuoksi mies ei halua esiintyä jutussa nimellään. Hän ei halua riskeerata pääsyä joulusaunaan.

Ajatus ulkosaunasta oli pyörinyt takaraivossa parin vuoden ajan, kun jyväskyläläismies tilasi toissa vuonna valmissaunan ja ryhtyi hakemaan lupaa sille.

Nopeasti kävi ilmi, ettei alueelle sallita pitkänurkkaista saunarakennusta. Pitkänurkkaisessa rakennuksessa nurkkahirret jatkuvat toistensa ohi. Saunatilaus oli peruttava ja luvan hakemiseen perehdyttävä paremmin.

Ensimmäiseksi vanha tila täytyi muuttaa kiinteistöksi, jotta tontilla olevan rakennusoikeuden sai käyttöön. Muutos onnistui internetissä. Hän teki sen itse ja sai siitä 350 euron laskun.

– Mietin edelleen, mistä oikein maksoin, kun kaikki hoitui itsepalveluna.

Rakennuslupaa varten tarvittiin seuraavaksi pääsuunnittelija ja piirustukset.

Pinoon kertyi asemapiirustus, julkisivupiirustus joka suunnasta, pohjapiirustus, värityssuunnitelma ja leikkaus sekä kuva hormin poikkileikkauksesta. Lisäksi tarvittiin perustamistapaselvitys, maaperätutkimus ja rakennusaikainen kosteudenhallintasuunnitelma.

– Käytännössä siis toteamus, että aiomme käyttää maalaisjärkeä ja huolehtia, etteivät rakennusmateriaalit pääse kastumaan.

Piirustuksille ja selvityksille tuli muutosten jälkeen hintaa yli 700 euroa. Yhdessä kiinteistömuutoksen kanssa paperitöiden kustannukset nousivat jo yli tuhanteen euroon.

Selvitysten jälkeen rakennuslupa myönnettiin ehdollisena. Ehtona oli, että urakalle tarvitaan vastaava työnjohtaja sekä kvv-vastaavan eli kiinteistön vesi- ja viemärivastaava. Saunaan ei ole tulossa vesijohtoa, ja jätevedet aiotaan ohjata talon viemäriin.

Lisäksi lausunto tarvittiin museolta, sillä tontti sijaitsee kulttuurihistoriallisesti suojellulla alueella.

Museo puolsi ja tarvittavat työnjohtajat löytyivät. Perustusten rakentaminen on voitu aloittaa ja saunahaaveet ovat elossa.

– Tämä on ollut ennen kaikkea henkinen riesa. Kun viime juhannuksen tienoilla aloitin lupaprosessin, sain vasta syyskuussa listan asioista, joita hakemukseen on korjattava. Siltä vuodelta saunahaaveet oli haudattu, mies harmittelee.

Uudelleen luvan hankinta käynnistyi kuluvan vuoden tammikuussa. Aikaa kului paljon rakennusvalvonnan chat-palvelussa, joka saa kiitosta nopeudestaan.

– Mutta sitä ihmettelen, miksi ensin täytyy roiskaista jonkinlainen lupahakemus sisään, että saa apua ja tiedot, mitä pitää tehdä. Eikö neuvoa kannattaisi antaa jo ennen hakemista, hän pohtii.

Rakennusprojekti on ollut opettavainen.

– Lupia kannattaa hakea hyvissä ajoin ja sellaiseen aikaan, ettei ole ruuhkaa. Jos meinaa kesällä rakentaa, edellisenä syksynä tai viimeistään tammikuussa kannattaa laittaa lupa vireille.

Lupavaatimusten kanssa paininut ihmettelee myös sitä, kuinka kirjavaa rakentamista näkyy ympärillä tiukoista vaatimuksista huolimatta.

– Tyhmät täällä taitavat luvista maksaa. Tämä oli minullekin ensimmäinen ja viimeinen lupa, jonka kaupungilta haen.

Piirustusten, lupien ja valvojien kulut uhkaavat nousta 2 000 euroon. Summa on iso, kun itse saunarakennuksen budjetti on reilut 4 000 euroa.

Korona pidensi lupajonoa

Kevät ja kesä ovat kiireisintä aikaa Jyväskylän rakennusvalvonnassa. Tänä vuonna lupia on tullut käsittelyyn poikkeuksellisen paljon.

– Korona on saanut ihmiset innostumaan piharakentamisesta. Lupia on haettu esimerkiksi terassien lasituksille ja talousrakennuksille, kertoo johtava rakennustarkastaja Raimo Ström.

Jos nyt jättää lupahakemuksen, kestää sen käsittely ainakin reilun kuukauden.

Rakentajia Ström neuvookin olemaan hyvissä ajoin liikkeellä.

– Jos aikoo rakentaa jotain kesällä, kannattaa suunnittelu ja lupien hakeminen aloittaa jo edellisenä syksynä.

Yleisohjeena hän neuvoo aina juttelemaan naapureiden kanssa ja varmistamaan, etteivät projektit uhkaa naapurisopua. Rakennuslupaa varten naapureita on velvollisuuskin kuulla.

Toimenpidelupa vaaditaan kaikkiin yli 10 neliön ja rakennuslupa yli 20 neliön rakennuksiin. Tulisijallinen rakennus on aina rakennusluvanvarainen.

Terassin voi tehdä ilman lupaa, mutta katettu terassi vaatii jo luvan. Alle 10 neliön rakennelmiin riittää ilmoitusmenettely.

Voiko mitään tehdä ilman lupaa?

– Alle viiden neliön leikkimökit ja koirankopit lasketaan pihakalusteiksi, niille ei edellytetä lupaa, Ström toteaa.

Strömin mukaan rakennusvalvonta pyrkii neuvomaan rakentajia mahdollisimman paljon ennakkoon.

– On meidänkin etu, että hakemukset on tehty kerralla mahdollisimman hyvin, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Toivolassa neulotaan yhdessä perjantaina

Surkkari kokosi viisi katutyökohdetta, joihin todennäköisimmin törmää kesäisessä Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki loi roskaamisen estämiseksi somekampanjan

Jyväskylän Kesän tekijät ottivat entistä enemmän luovuuden käyttöön

Paha, pahempi, some

Luovia ratkaisuja

Jyväskylän liikennepuistossa normaali meno heinäkuussa

Neljäsataa puutarhaporttia odottaa vierailijoita, Jyväskylässäkin pääsee monien kotipihaan

Laukaan satamassa on veneilijöille tarjolla entistä paremmat palvelut

Jyväskylän Kankaan viljelypihalla voi ladata kännykän aurinkoenergialla