Sensuurin kourissa ollut Jääkärin morsian Palokan Pelimannitalolla

Kannaksen pojat palauttaa mieliin Saksan ja Suomen sotilashistorian musiikkinäytelmän keinoin.

Kannaksen poikien muotoilema Jääkärin morsian -musiikkinäytelmä nähdään ja kuullaan Jyväskylässä Palokan Pelimannitalolla sunnuntaina 17. maaliskuuta.

Jääkärin morsian on kertomus Saksan sotakoulun suomalaisryhmästä, heidän arkipäivästään ja illanvietoistaan ravintola Kultaisessa Ankkurissa Liettuan Libavassa.

Laulunäytelmän on kirjoittanut suomalainen Sam Sihvo, joka oli yksi neljästä Sihvon jääkäriveljeksestä. Hän työskenteli muusikkona ennen liittymistään vapaaehtoisena Saksassa sotilaskoulutusta antavaan Jääkäripataljoona 27:n 1. komppaniaan lokakuussa 1915. Palvelustehtäviensä lomassa Sihvo ehti perustaa pataljoonan orkesterin ja soittokunnan sekä toimia niiden johtajana ja soittajana.

Jääkärin morsian valmistui 1921. Sihvo menehtyi 1927.

Kannaksen pojat on tiiminä tehnyt Sihvon koskettavaa musiikkia sisältävästä laulunäytelmästä version, jossa juontaja kertoo tapahtumien kulun. Juha Repo (laulu, kitara, puhaltimet ja tanssi) esittää musiikkinäytelmässä Martin ja Mikon roolit. Kokkolalainen muusikko Tuiki Latvala (laulu ja viulu) on Sabinan osassa ja Johanna Lantto toimii säestäjänä (harmonikka ja piano) ja laulajana. Lisäksi hän tanssii polkkaa ja mazurkkaa Marjushan roolissa.

Näytelmän kertojana toimii Markku Paksu.

Näytelmä, joka on maksullinen, kestää noin kaksi tuntia.

Jääkärin morsian -elokuva sekä myös eräät sodan jälkeiset näytelmäversiot tarinasta olivat pitkään Neuvostoliiton silmätikkuna, koska sitä pidettiin osin neuvostovastaisena ja agitoivana. Kotimainen elokuvatarkastamo vapautti elokuvan lopullisesti vasta elokuussa 1986.

Uusimmat

Keski-Suomen musaviikossa Pate Mustajärvi kummituksena Kaupunginteatterilla ja Kotiteollisuus Laukaanhovissa

"Vaurastumisessa on kahdeksankymmentä prosenttia psykologiaa – kaksikymmentä prosenttia sitä, miten sen tekee"

Diandra ja Teemu Roivainen esittävät rakkauslauluja Paviljongissa

Jyväskyläläiset kiekkoniilot tekivät hokiaiheisen biisin – kappale höylättiin kuntoon Kortepohjan old school -kaukalossa

E-pelaamisen buumi näkyy Jyväskylässäkin

Rattijuopot, hurjastelijat ja perässä roikkujat pelottavat liikenteessä – huumeet kasvava ongelma

Kolumni: Momo tulee ja Momo tappaa! No ei.

Töitä tarjolla jopa tuhansille

Pääkirjasto tarjoaa hyvät puitteet päivänsankarille

Nuori mies alkoi pahoinpidellä ohikävellyttä miestä