Sunnuntaina suunnistetaan erilaisille kaupunkirasteille – Kulttuurisuunnistus täyttää jo kymmenen vuotta

Jyväskylän kulttuurisuunnistus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja järjestelytiimiin kuului silloin myös Satu Jokilahti.

Sunnuntaina 8.9. kaupunkitapahtuma starttaa syyskauden jo kymmenettä kertaa, ja Jokilahti on jälleen mukana vapaaehtoisena kulttuuriluotsina.

‒ Nykyään Kulttuurisuunnistus tunnetaan, ja sitä osataan odottaa. Ensimmäisellä kerralla arvelutti, miten kulttuuri ja liikunta yhdistyvät, mutta nyt se jo tiedetään: todella hienosti.

Jokilahden mukaan Kulttuurisuunnistuksen suosion takana on yksinkertainen kaava. Kyseessä on iloinen koko perheen tapahtuma, joka saa mukavasti liikkeelle ja tarjoaa samalla matalan kynnyksen taide-elämyksiä.

Juhlavuosi käynnistyy näyttävästi kaupunginjohtaja Timo Koiviston avaamassa tilaisuudessa Jyväskylän kaupungintalolla.

Suunnistuskohteita on kaikkiaan viisitoista, ja kaikkialle on vapaa pääsy. Mukana on edellisvuosilta tuttuja rasteja museoista Jyväskylä Sinfoniaan, mutta samalla tapahtuma tarjoaa jälleen tilaisuuden tutustua uudempiin paikkoihin, kuten Kylätupaan.

‒ Kaukaisimmat ja monelle varmasti vieraimmat kohteet löytyvät Ainolasta ja Kankaan Valkoisesta talosta, Jokilahti kertoo.

Hän ja muut kulttuuriluotsit toimivat tapahtuman vertaisohjaajina, jotka vetävät esittelykierroksia ja avustavat pisteissä.

Osa rasteista on toiminnallisempia tai tarjoaa esimerkiksi harvinaisen pääsyn kulisseihin.

‒ Kulttuurisuunnistuksen perinteiseen arvontaan voi osallistua jo neljän rastin jälkeen, joten tapahtuma on kaikille helposti lähestyttävä. Suunnistaa voi vaikkapa lastenvaunujen tai kävely­sauvojen kanssa.

Varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevää Jokilahtea itseään kiinnostavat erityisesti lastenkulttuurikohteet.

‒ Sataman kuntokatsastuspiste on myös hyvä idea. Maisemat ovat siellä upeita, ja Jyväskylä-logon kanssa voi napata selfien, hän naurahtaa.

Vielä lisäksi

Mikä Jyväskylän syksyn kulttuuritarjonnassa kiinnostaa sinua erityisesti?

Odotan aina innolla teatterien uutta näytöskautta. Teen töitä lasten parissa, ja minulla on kolme omaa lastenlasta, joten tutkin tarkkaan myös Lasten Lystin ohjelman.

Mitä harrastat kulttuurin lisäksi?

Luonto ja liikunta ovat minulle tärkeitä. En omista autoa, joten kävelen ja pyöräilen kaikkialle. Toimin myös vapaaehtoisena ympäristöluotsina.

Mikä on parasta vapaaehtoistyössä?

Kulttuuriluotsina kulttuurin kirjo avautuu itsellekin eri tavalla, ja saan kokea asioita eturivin paikoilta. Meillä luotseilla on myös todella hauskaa keskenämme.

Millainen suunnistaja itse olet?

Minulla on hyvä suuntavaisto, ja nykyään navigointiin on tarjolla myös paljon apuvälineitä. En ole tainnut koskaan eksyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Suomalaisen hip hopin suurmies Asa tekee akustisen kiertueen, Jyväskylässäkin tullaan iholle

Blues Live! -festivaalin pääesiintyjänä blueskonkari Duke Robillard

Verso Urban bar & kitchenistä ei tehty Pöllöwaarin kopiota – suurin osa syöjistä on muita kuin hotellin asukkaita

Tähtiartistit esiintyvät Paviljongissa lasten ja nuorten hyväksi – Tässä tulevan viikonvaihteen livekeikat Jyväskylän seudulta

Edu Kettunen julkaisee lokakuussa Kaiho aavikolla -albumin, levynjulkaisukiertue pysähtyy Jyväskylässä marraskuussa

Timo Rautiaiselle laulamisesta on tullut selviytymisen sijaan tulkintaa – torstaina bändi nähdään Lutakossa akustisena

Maidenfest tarjoaa täyslaidallisen Iron Maidenia – Tanssisali Lutakossa kuullaan liki kolmetuntinen kattaus klassista brittiheavya

Jarkko Martikainen sooloilee sunnuntaina kaupunginteatterissa

Kolumni: Puhelin pois ilta­yhdeksältä

Talouskasvu hiipuu nopeasti