Suomalaisen rockin kuningatar tänään Jyväskylässä

Muska on ollut pinnalla viidellä eri vuosikymmenellä usean hitin voimin.

Jyväskylässä Pub Juomassa on tarjolla perjantaina 5. huhtikuuta historiaa, kun ravintolan illassa esiintyy Marija "Muska" Babitzin. Muskaa pidetään naisena, joka ensimmäisenä naisena Suomessa teki rock-levyn.

Muskan (s. 1952) aloittaessa laulajanuransa 1969, hän oli ainoa suomalainen naispuolinen rocklaulaja. Hänen ohjelmistossaan oli muun muassa Janis Joplinia (s. 1943) ja Tina Turneria, joiden biisejä löytyy Muskan keikkaohjelmistosta edelleen.

Muskan ensimmäinen single Kirjoita postikorttiin julkaistiin 1971 ja lp-levy Muska 1973. Tältä esikoisalbumilta löytyy legendaarinen Krokotiilirock sekä muita covereita muun muassa Chuck Berryltä, Nasarethilta, Suzi Quatrolta sekä Sladelta. Levyllä soitti koko joukko suomalaisia, tuon ajan huippumuusikoita, kuten Albert Järvinen, Pekka Pohjola ja Ronnie Österberg.

Tämän jälkeen on Muskalta julkaistu monia albumeja, kuten Tää se päivä on, Pienet suuret pojat, Pidä kii, Kulissit sekä tuorein Majakanvartija (2015). Kokoelmalevy Muskan hitit ylsi marraskuussa 2012 platinalevyyn.

Muska Babitzin on venäläisen emigranttiperheen tytär. Perhe on ollut ja on täynnä musiikin lahjakkuuksia, kuten Sammy (kuoli 1973 Jyväskylässä), Kirka (kuoli 2007), Ykä (s. 1955) ja Anna (s. 1960).

Uusimmat

"Tikkakosken mannekiini" kerää katseita Instassa

Tiesitkö nämä asiat opaskoirasta?

Neljät messut kerralla Jyväskylässä 27.–28. huhtikuuta

Jonna Mäkinen kisaa pääsiäisenä Miss Hot Rod 2019 -tittelistä – Jyväskyläläiskaunotar aikoo hurmata tuomariston olemalla "näyttävä ja seksikäs"

Kun kenestäkään ei enää tehdä luuseria – koulukiusattu tuo oman kokemuksensa nuorille

Riemun kiljahduksia ja karvaita pettymyksiä

Kolumni: Vakava pila

Juopunut mies ei päässyt ravintolaan, kävi kiinni järjestyksenvalvojaan

"Miehiltä kehuja, naiset ovat hiljaa"

Jyväskyläläisen rytmimusiikin veteraanibändi muistelee kahta viime vuonna poisnukkunutta perustajajäsentään kiirastorstaina – ovella ei kannata vilauttaa OAJ:n jäsenkorttia