"Tältähän kesällä pitää kuulostaa" – lauantain Puistojuhlat helpotti yleisön, esiintyjien sekä järjestäjien festari-ikävää

Kun Räjäyttäjät päätti keikkansa Jyväskylän Kesän Puistojuhlissa viime lauantaina, Lounaispuistosta alkoi purkautua iloisten kasvojen ja vettä valuvien sadetakkien ryhmittymiä.

Muutamaa tuntia aiemmin puisto odotteli yleisöään miltei kaatosateessa.

– Ihan herkistyin, kun soundcheck alkoi: tältähän kesällä pitää kuulostaa. Myös bändit, tekniikka ja ihan kaikki ovat olleet todella innoissaan, Jyväskylän Kesän toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju totesi festariporttien avauduttua.

Lounaispuiston lava oli lavastettu ja tuunattu ohjattua livestriimiä varten. Alun perin Puistojuhlat suunniteltiin tiukempien koronarajoitusten takia alle 50 henkilön liveyleisölle, ja striimaukseen haluttiin panostaa erityisesti myös siksi. Nyt puistoon olisi voinut ottaa 500 ihmistä, mutta osallistujamäärä jäi siitä noin puoleen.

– Haimme tv-tuotantotyyppistä ratkaisua. Täällä lava näyttää yleisölle vähän niin kuin kesäteatterilta, striimattuna se on omituinen tv-show, Ylikulju kuvaili.

Myös järkkäreillä oli ollut ikävä festareille. Juuso Pusa, Jerry Valtatie ja Samuli Laatu totesivat tekevänsä työtään rakkaudesta lajiin. Kuva: Riina Sydänmaanlakka
 

Lähetyksen juontamisesta huolehtivat Jaakko Laitinen ja Kalevi Suopursu.

Ylikuljun mukaan striimaus voi olla tulevinakin vuosina hyvä reitti saada enemmän yleisöä musiikin pariin, etenkin kurjan sään sattuessa.

– Tuleepahan nyt testattua. Olemme saaneet todella paljon hyvää palautetta siitä, että festareille voi osallistua mistä tahansa.

 

Jyväskylän Kesän tuottaja Anniina Hartikainen ja toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju kuvailivat olevansa erittäin hyvillä fiiliksillä. "Koko festivaalipaketti oli valmis kesäkuun alussa. Vajaa kuukausi oli aikaa markkinoida, eli puoli vuotta vähemmän kuin normaalisti. Siihen nähden kaikki on mennyt hienosti", Ylikulju kuvaili festivaalijärjestelyiden kulkua. Kuva: Riina Sydänmaanlakka

Kun Jesse Markin aloitti keikkansa, penkkirivistöillä, lavan edustalla ja festaribaarin katoksen suojissa näkyi tyytyväisiä ja onnellisia ilmeitä. Paitsi järjestäjien ja muusikoiden, myös yleisön joukossa tuntui olevan yhteinen, jaettu ajatus: tätä on kaivattu.

Elisa Hytönen, Ida Hänninen ja Miida Liminka kertoivat olevansa Puistojuhlissa ensimmäistä kertaa. Viime vuonna festareita piti seurata aidan takaa, koska he eivät olleet vielä täyttäneet 18.

Kolmikko kertoi lähes yhteen ääneen, että livemusiikkia on ollut iso ikävä.

– Ja siis sadeviitta vaan niskaan, sää on asennekysymys. Olisi pitänyt sataa puukkoja, että oltaisiin jääty kotiin!

– Hirveän monet festarit, joihin piti mennä, on peruttu. Ihanaa, että järjestetään tällaiset pienet festarit, nuoret naiset summasivat.

Kolmikon suunnitelmissa oli siirtyä Sohwiin Puistojuhlien virallisille jatkoille.

– Jos sinne asti selvitään.

 

"Teki mieli tulla jytäämään, niin tultiin jytäämään", Ida Hänninen (kuvassa keskellä) sanoi. Hänen mukanaan jytäsivät Elisa Hytönen ja Miida Liminka. Kuva: Riina Sydänmaanlakka

Jesse Markin vangitsi sekä live- että striimiyleisön läsnäolollaan. Kuva: Riina Sydänmaanlakka

Ikävä festareille oli ollut myös järkkäreillä. Jerry Valtatie, Samuli Laatu ja Juuso Pusa ovat normaalisti viettäneet ison osan kesästään musiikkitapahtumissa.

– Teemme tätä rakkaudesta lajiin. Ei tarvinnut paljoa metsästää tälle työvuorolle porukkaa, Juuso Pusa totesi.

Korona-aika näkyi alueella lähinnä pöydille aseteltuina käsidesipulloina. Järjestysmiehet olivat valmistautuneet tarkkailemaan mahdollista ruuhkautumista, mutta Puistojuhlien liveyleisö tuntui mahtuvan Lounaispuistoon varsin väljästi.

– Lähinnä neuvomme tarvittaessa ihmisiä. Vaikka tänne olisi myyty täysi määrä lippuja, tilaa turvalliseen oleiluun kyllä on.

 

Puistojuhlissa keikkaili Jesse Markinin lisäksi The Hearing ja Räjäyttäjät. Livetallenne on katsottavissa 18.7. saakka täältä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Rantaraitin pinnoitetta uusitaan – järveä ei pääse hetkeen kiertämään rullaluistimilla tai skeittilaudalla

Deeverissa saa suomalaista kotiruokaa eli vaikkapa makkarakastiketta ja makaronilaatikkoa

Rock in the City -festari jytisee Lutakonaukiolla 14.–15.8. – katso esiintyjäkattaus aikatauluineen

Suosittu Ursus Factory soittaa lauantaina Lutakossa – laulaja Jussi ja rumpali Aleksi ovat Batmanin ja Robinin veroinen tiimi

Lutakossa tapahtuu, Popparin Musaklubit jatkuvat ja Oliver-yhtye soittaa Jyväskylässä – katso myös muut lähipäivien keikat

Lounaispuistossa tapahtuu elokuussa: kantritanssia, leffapiknik ja muita kulttuuritapahtumia

Kaikilla ei ole kesälomaa – ekologi Jenni Toikkanen on töissä silloin kun pölyttäjätkin

Rallin kokoinen aukko

Avainsana: kunnioitus

Uimahallien ovet aukesivat Jyväskylässä – uimakouluihin voi ilmoittautua keskiviikosta lähtien