Tapio Suomisen elämäkerran kirjoittaminen imaisi Lasse Lindqvistin mukaansa – esikoiskirjailijalta meni oma parisuhde alta

Jyväskyläläinen esikoiskirjailija Lasse Lindqvist tiesi jo lapsena, mitä hänestä tulee isona. Viidesluokkalaisena hän kirjoitti kymmensivuisen seikkailukertomuksen, josta oli hyvin ylpeä.

Varhain imetyt vaikutteet ovat kantaneet pitkälle. Kiekko kiinnosti Tellervonpuiston ulkojään vieressä varttunutta poikaa, ja kiinnostaa yhä. Ensimmäinen vaikutuksen tehnyt kirja oli Ilmari Selänteen kirjoittama Teemu Selänteen elämäkerta.

Ei olekaan ihme, että Lindqvist aloitti kirjailijanuransa kiekkotähti Éric Perrinin elämää peraten.

Matkaan tuli kuitenkin mutkia, ja painokoneesta ehti ensin ulos urheiluselostaja Tapio Suomisen elämästä kertova Urheiluhullu. Stadioneilta suljetulle osastolle. Suomisen elämäkerta ilmestyi hiljattain Otavan julkaisemana. Perrinin vuoro on vasta ensi syksyllä.

Urheiluhullussa käsitellään paljastavasti päähenkilönsä kaksisuuntaista mielialahäiriötä, ja se on saanut paljon valtakunnallista huomiota.

– En ole perillä tarkoista myyntiluvuista, mutta toinen painos otettiin heti ekana päivänä, kun se tuli kauppoihin, Lindqvist hymyilee.

Lindqvist maalaa kirjailijan uransa alusta idyllisen kuvan. Kiekkokausi 2017–2018 oli hiljattain päättynyt. Hän vietti ensimmäistä kesäpäivää tyttöystävänsä seurassa Lappeenrannan linnoituksessa Saimaalle katsellen, kun puhelin piippasi.

Entinen JYP-tähti Perrin vastasi hänen yhteydenottoonsa.

– Perrin innostui heti elämäkerrasta. Hänen vaimonsakin oli jo puhunut hänelle, että tarina olisi todellakin kertomisen arvoinen, Lindqvist muistelee.

Oli toimittava nopeasti. TPS:ssä pelannut kanadalainen lentäisi pian kotimaahansa.

– Matkustin Turkuun, mentiin kahville ja puhuttiin neljä tuntia lätkästä. Yhtäkkiä olinkin hänen olohuoneessaan, tapasin hänen poikansa, ja siitä se lähti, Lindqvist muistelee.

Syksyksi 2018 Perrin palasi JYPin paitaan, mutta asiat mutkistuivat. Hän toipui polvivammastaan ja haki paikkaansa uuden nuoren valmentajan alaisuudessa. Aika ei ollut sopiva kirjaprojektille.

– Éric sanoi mulle, että tässä on nyt niin monta muuttujaa, siirretään pikkuisen, Lindqvist muistelee vaikeaa hetkeä.

– Mä olin kuitenkin jo heittäytynyt kirjailijaksi. Olin pistänyt kaiken sen varaan. Ajattelin, että joudunko taas miettimään, mitä teen.

Aiemmin Lindqvist oli elättänyt itsensä muun muassa kustannustoimittajana ja musiikkikriitikkona. Nyt mieli paloi kirjoittaa elämäkertaa, mutta kenestä?

Hän keksi soittaa tuttavalleen Tapio Suomiselle. Tunnetulla urheilutoimittajalla olisi laajat verkostot ja taatusti hyviä vinkkejä.

Pian kirjailijalle valkeni, että tarina onkin tässä. Suominenkin innostui, ja prosessi käynnistyi viime vuoden joulukuussa.

Edessä oli tiivis rupeama: yli kolmekymmentä pitkää haastattelua, paljon matkustamista, nauhojen purkamista ja toki myös kirjoittamista.

– Kahden vuoden työt kahdeksassa kuukaudessa, jos ihan vähän liioittelen, Lindqvist heittää.

Työ vaati veronsa. Muun muassa parisuhde päättyi, kun kirjaprojekti imaisi Lindqvistin päivät, melkein yötkin.

– Ero oli rankka, mutta en antanut sen masentaa. Kyse oli kuitenkin lapsuuden unelmasta, omasta kirjasta, Lindqvist toteaa.

Luomisprosessissa erityisen raskasta oli haastattelutallenteiden litterointi, eli purkaminen tekstiksi. Perrin-kirjaansa varten kirjailija aikoo palkata apulaisen nauhasavottaa varten.

Suomisen kanssa työskenteleminen sujui kitkatta. Kahdesti kirjan päähenkilö tosin sortui juomaan, ja putken jälkeen mieli oli maassa monta päivää. Sitten jatkettiin kirjan parissa.

– Työskentely Tapsan kanssa oli helppoa, koska hänellä on niin uskomattoman kova työmoraali. Hän osasi valmistautua haastatteluihin hyvin ja puki tarinat selkeiksi kokonaisuuksiksi. Se auttoi minua tosi paljon, Lindqvist kiittää.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on kirjailijalle henkilökohtaisesti tärkeä aihe, sillä Lindqvistillä on lähipiirissään sairaudesta kärsivä henkilö. Tautiin kuuluvat maniakaudet, jolloin henkilö saattaa kokea olevansa voittamaton lahja ihmiskunnalle.

– Tapsakin saattoi herättää tyttöystävänsä kahdelta aamuyöllä kuuntelemaan hyviä stand up -juttuja, jotka hän oli juuri keksinyt. Hän sanoo, ettei pitänyt itseään Jumalana, vaan Jumalasta seuraavana ylöspäin. Tapsa on ateisti, Lindqvist kertoo.

Aiheesta kirjoittaminen oli Lindqvistille terapeuttista, kunnes hänen läheisellään alkoi maniakausi. Se tuli liian lähelle.

– Silloin halusin vain unohtaa sairauden, mutta minun piti olla naimisissa kirjan kanssa. Kirjoitin, kuinka Tapsa hölmöilee ja samalla läheiseni oli maniassa.

– Kirjan tärkein anti on auttaa ymmärtämään sairautta. Monet tuomitsevat, koska eivät ymmärrä, Lindqvist vetoaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Antti Ketonen Jyväskylässä joulukiertueella: "Mahtavaa päästä esiintymään NollaKakkosten kanssa"

Jyväskylän yläkaupunki sai kioskin, joka nostaa alakulttuuria ylös – esille pääsevät vähemmän tunnetut artistit

Suomipunkin legenda Maukka Perusjätkä ja kuuluisa Partner-moottorisaha esiintyvät Jyväskylässä

Nyt se on varmaa: Rock In The City -festivaali tulee Jyväskylään myös ensi vuonna

”Saatoin ajaa yölläkin taksilla huoltoasemien väliä ja pelasin” – Joonas Tenkanen pelasi kaikki rahansa ja melkein elämänsäkin

Poliisi valvoo tehostetusti viikonloppujen pikkujoululiikennettä

Livemusiikissa on tarjolla uudempia tulokkaita ja tutumpia valintoja – katso lista lähipäivien keikoista

Jyväskyläläismalli Erika Helin sai käteensä Portugalin Playboyn kuvineen: ”Niin jännitti, että mahanpohjasta otti”

Lauantaina Paviljongissa tehdään häpeilemätön aikamatka 80-luvulle

Himos Areenalla esiintyy perjantaina Jumalatar Nelli Matula