Tarjolla progempaa ja atmosfäärimpää menoa – soololevyn julkaisseen Marko Hietalan nykyvirettä pääsee kuulemaan torstaina keikalle Lutakkoon

Marko Hietala on laittanut vuoden sisällä kolme albumia julkaisukuntoon. Muusikko kertookin viettävänsä tällä hetkellä henkisesti vapaampaa kautta.

– Havaitsin edellisviikolla saattaneeni omalta osaltani kolme albumia julkaisukuntoon viimeisen vuoden sisällä: omat suomen- ja englanninkieliset levyt ja Nightwishin tulevan albumin, Hietala sanoo.

Oman levyn synty ei ole ihan lyhyt tarina – jo haave siitä on kytenyt vuosikausia. Varsinainen työstäminen alkoi kaksi ja puoli vuotta sitten, kun Nightwish jäi sapattivapaalle.

Tekstit ja suurelta osin sävellykset ovat Hietalan kynästä. Sovitustyöt ja joitakin sävellyksiä on tehty yhdessä bändin kanssa.

– Levyllä on kappaleita, joista voi olla pala tekstiä tai musanpätkä pitkien aikojen takaa kytkeytyneinä uudempiin kappaleisiin. Vanhimpia rupesin kirjoittamaan pikaisella arvauksella 12–15 vuotta sitten, Hietala kertoo.

– Biisit ovat pöytälaatikkotavaraa. Jotkut kappaleet ovat tuntuneet henkilökohtaisilta, eivätkä istuneet silloisten yhtyeiden pirtaan. Joistain on heti huomannut, että tekee jotain niin henkilökohtaista, ettei edes halua tarjota niitä bändille.

Levyllä on rankempaakin menoa, mutta Hietala kuvailee sooloaan progemmaksi ja tunnelmoivammaksi. Lutakon keikalla torstaina 26.9. päästäneen erilaisiin sfääreihin.

– Siellä on tanakoita rokkipaloja, mutta paljon mietiskelevämpää, progempaa ja atmosfäärimpää menoa. Keikalla otetaan se atmos-moodi ja rytmi haltuun, turha lähteä nostattamaan mitään hevihelvettiä. Jokainen biisi on luotu rakentamaan tiettyä tunnelmaa, Hietala toteaa.

Hietalan soololevy ilmestyy myös englanniksi ensi vuoden tammikuussa. Hän kertoo, että suomeksi ja englanniksi sanoittaminen on hänelle tasa-arvoista. Myös kappaleiden kääntäminen onnistui hyvin.

Erinomaisen englannin taidon kehittymisessä on auttanut 15-kesäisenä alkanut scifiharrastus.

– Vaikka suomi on kotikieli, olen käyttänyt englantia vuosikaudet, ja kirjoituksissakin siitä napsahti aikanaan L, vaikka opettaja ei ollut minuun tyytyväinen. Olen aina kirjoittanut biisejä sekä suomeksi että englanniksi ja halunnut toteuttaa tällaisen levyn. Totesin, että haluaisin tehdä nämä kaikki biisit, mutta yhtenä levynä siitä syntyisi sekametelisoppa.

Nightwishin tauko päättyy tiettävästi ensi vuonna, kun yhtye palaa taas keikkalavoille. Sooloprojektin ja bändin yhteiselo sujuu ja tuplabuukkauksilta vältytään, kun samat henkilöt hoitavat molempien projektien managementia ja myyntiä.

Sama systeemi on toiminut myös Tarotin ja Nightwishin välillä. Kahden projektin välillä toimiminen tarkoittaa Hietalalle erilaisia rooleja.

– Nightwish on minulle tietyllä tavalla vapaampi, siinä ei tarvitse ottaa keulakuvan tai bändin vetämisen vastuuta. Voin käydä omassa roolissani keulassa, mutta olen yksi osa konetta. Soolokeikoilla toimin seremoniamestarina. Musiikki, tekstit ja kaikki muu henkilöityvät minuun, Hietala miettii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Nyt on aika äänestää Jyväskylän kauneinta näyteikkunaa

Kolumni: Myötätunnolla muutokseen

Joulusirkus on nyt aivan sekaisin

Antti Reinin mainoksiksi tarkoitetut eroottiset novellit juuttuivat sensuuriin

Jyväskylän kaupunginkirjastosta voi pian lainata myös JYPin kausikorttia

Keski-Suomi juhlii Suomen itsenäisyyttä perinteisesti – katso tapahtumien aikataulut tästä

Ratinan stadionin jo liki loppuunmyynyttä Hassisen Konetta odotellessa – Ismo Alanko Himoksessa lauantaina

Kuka on joulupukkina? Osallistu kisaan ja voit voittaa joulukinkun

Ajokiellossa oleva mies ajeli huumeissa ja valehteli poliisille henkilötietonsa

Ressu Redford sanoitti hittinsä "Älä mee" 40 asteen kuumeessa