Toimi ennen kuin alkaa paukkua

Jättipalsamin paras kitkemisaika on nyt, sillä tämän villisti siementävän vieraslajin taimet kasvavat paraikaa nopeasti joutomailla ja puronvarsilla.

Jättipalsami on haitallinen vieraskasvi, joka valtaa alaa myös Keski-Suomessa. ”Paukkupalsami” leviää tehokkaasti siemenistä, peittää helposti alleen isoja alueita ja supistaa luonnon monimuotoisuutta viemällä tilaa luonnonkasveilta.

Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke tarjoaa helpon tavan osallistua lajin torjuntaan järjestämällä jättipalsamin kitkentäiltoja kesä- ja heinäkuussa Jyväskylässä ja Laukaassa.

Palsamin kukat aukeavat kesä-heinäkuun vaihteessa. Kuukauden kuluttua kukinnasta siemenkodat kypsyvät ja paukahtelevat singoten siemeniä metrien päähän. Yksi jättipalsami voi tuottaa jopa 4 000 siementä. Yksivuotisena ja heikkojuurisena kasvina jättipalsami on suhteellisen helppo hävitettävä moniin muihin vieraskasveihin verrattuna.

Jos kitkee kasvupaikalta kaikki jättipalsamiyksilöt pois kesä-heinäkuussa ennen siementen kypsymistä, voi päästä esiintymästä eroon muutamassa vuodessa. Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoima VieKas LIFE -vieraslajihanke järjestää tänä kesänä Jyvässeudulla lukuisia kitkentätapahtumia.

– Kaikki ovat tervetulleita kitkemään, tekemään käytännön luonnonsuojelutyötä ja viihtymään luonnossa, hankkeen aluekoordinaattori Titta Makkonen sanoo.

Tiistaina 23.6. kello 17.00–20.00 kitkemään pääsee sekä Jyväskylän Vehkalammella lammaslaidunten ympäristössä sekä Laukaan sataman matonpesupaikan luona. Tämän jälkeen kitkentäiltoja järjestetään Jyväskylässä muun muassa torstaina 25.6. Ristonmaalla, tiistaina 30.6. Survo-Korpelassa ja tiistaina 14.7. Palokan Jokelanrannassa.

Viimeiset jättipalsamin kitkentäillat pidetään heinäkuun lopussa, jotta vältetään tämän jälkeen kypsyvien siementen tahatonta levittämistä.

Lisää kitkentäpäiviä löytyy VieKas LIFE -hankkeen Facebook-sivulta facebook.com/viekaslife/ sekä hankkeen nettisivuilta www.sll.fi/viekas-life.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Toivolassa neulotaan yhdessä perjantaina

Surkkari kokosi viisi katutyökohdetta, joihin todennäköisimmin törmää kesäisessä Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki loi roskaamisen estämiseksi somekampanjan

Jyväskylän Kesän tekijät ottivat entistä enemmän luovuuden käyttöön

Paha, pahempi, some

Luovia ratkaisuja

Jyväskylän liikennepuistossa normaali meno heinäkuussa

Neljäsataa puutarhaporttia odottaa vierailijoita, Jyväskylässäkin pääsee monien kotipihaan

Laukaan satamassa on veneilijöille tarjolla entistä paremmat palvelut

Jyväskylän Kankaan viljelypihalla voi ladata kännykän aurinkoenergialla