"Venäläisturistit kyselevät paljon, miten ihmiset Suomessa elävät"

Varjolan Tilalla Laukaassa kausityöntekijänä työskentelevälle Olga Ponkkoselle venäläiset matkailijat ovat tulleet monissa eri työtehtävässä tutuiksi.

Muutama vuosi sitten venäläisiä näkyi vielä paljon enemmän. Esimerkiksi maan taloustilanne näkyy nopeasti venäläisten innokkuudessa ja mahdollisuuksissa matkustaa ulkomaille.

– Kun tulin Varjolan Tilalle töihin vuonna 2013, vanhat työntekijä vitsailivat, että kun Olga tuli meille töihin, niin kaikki venäläiset katosivat. Aiemmin turisteja tuli bussilasteittain. Vuoden 2014 jälkeen venäläisturisteja on ollut vähemmän, Ponkkonen kertoo.

Ihmiset nauttivat lomastaan kotimaassa ja ulkomailla hieman eri tavoin, ja venäläinen asiakas osaa nauttia lomastaan eikä jää vain hotellihuoneeseen lepäämään.

– Pääosin venäläiset turistit ovat vaatimattomia ihmisiä, mutta he haluavat nauttia lomastaan täysillä. Pitää löytyä ruokaa, aktiviteetteja ja joulupukki. He haluavat tehdä mahdollisimman paljon loman aikana, kuten varmasti moni muukin, Ponkkonen sanoo.

Venäjällä perinteiset tavat ovat vielä kunniassa, ja erilaisten kohteliaisuuksien muistaminen auttaa myös asiakaspalvelutehtävissä.

– Asiakaspalvelussa on iso etu, jos puhuu venäjää. Aikuisia ihmisiä olisi hyvä muistaa teititellä. Ei vain vanhuksia, vaan kaikkia lapsia ja nuorisoa vanhempia.

Suomi on monille venäläisille matkailijoille tuttu lähikohde, erityisesti Pietarin ja Petroskoin alueelta saapuville. Keski-Suomeen on perinteisesti tullut venäläisturisteja monesta eri paikkaa, mutta erityisesti kauempaa tulevat varakkaammat vieraat suuntaavat usein Lapin kohteisiin.

– Sijainti ei ole kuitenkaan ainoa syy matkustaa Suomeen. Ystävällisyys, rauhallisuus, turvallisuus ja puhdas luonto ovat tärkeitä. Toki Suomeen on aina ollut läheiset suhteet jo Neuvostoliiton aikana. Jo pienenä olin tietoinen Suomesta ja siitä, että olemme suomalaisten kanssa hyvässä suhteessa, vaikka en ollut koskaan käynyt ulkomailla, Ponkkonen kommentoi.

Venäläiset ovat täällä vieraillessaan aidosti uteliaita ja kiinnostuneita Suomesta.

– He kyselevät minulta paljon, miten ihmiset Suomessa elävät, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa tai esimerkiksi kouluissa tapahtuu.

Uusimmat

Neljät messut kerralla Jyväskylässä 27.–28. huhtikuuta

Jonna Mäkinen kisaa pääsiäisenä Miss Hot Rod 2019 -tittelistä – Jyväskyläläiskaunotar aikoo hurmata tuomariston olemalla "näyttävä ja seksikäs"

Kun kenestäkään ei enää tehdä luuseria – koulukiusattu tuo oman kokemuksensa nuorille

Riemun kiljahduksia ja karvaita pettymyksiä

Kolumni: Vakava pila

Juopunut mies ei päässyt ravintolaan, kävi kiinni järjestyksenvalvojaan

"Miehiltä kehuja, naiset ovat hiljaa"

Jyväskyläläisen rytmimusiikin veteraanibändi muistelee kahta viime vuonna poisnukkunutta perustajajäsentään kiirastorstaina – ovella ei kannata vilauttaa OAJ:n jäsenkorttia

Nautiskelijoiden messut tekevät paluun Jyväskylään

Jyväskyläläisen kaunottaren kroppa älyttömän kovalla koetuksella – tuloksena Fitness Cover Girl -kisan voitto