Vielä ehtii nopeasti hakea pyöränsä pois – pyöräparkit siivotaan hylätyistä menopeleistä

Nyt on korkea aika tarkistaa, että oma polkupyörä on tallessa kotona. Jyväskylän kaupunki siivoaa keskustan yleiset pyöräparkit kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Syyssiivouksen aika on käsillä.

Siivousoperaatio etenee niin, että pyöräparkit valokuvattiin 23.10. Viikon päästä niihin pyöriin, joita ei ollut liikutettu tänä aikana, kiinnitettiin lappu, jossa kerrottiin uhkaavista poistotoimista. Laputuksen jälkeen pyörän omistajalla oli vielä viikko aikaa siirtää pyörä pois pyöräparkista.

Keskiviikosta 6.11. alkaen laputetut pyörät siirtyvät Sovatek-säätiön haltuun, josta omaa pyöräänsä voi tosin kysellä vielä parin kuukauden ajan.

– Aiemmin hylätyt pyörät päätyivät poliisin huutokauppaan, mutta nykyisin ne menevät Sovatekille, jossa ne huolletaan ja myydään, Jyväskylän kaupungin aluevastaava Erno Rekonen kertoo.

Rekonen muistuttaa, että pyöräparkit ovat yleistä aluetta, eli niitä ei ole tarkoitettu pyörän pitkäaikaiseen säilytykseen. Siksi kaupungilta toivotaankin, että ihmiset siirtäisivät itse pyöränsä ajoissa pois.

Jos pyörä on kiinni esimerkiksi vaijerilukolla, lukko joudutaan kaupungin työntekijöiden toimesta rikkomaan, jotta pyörä saadaan siivottua pois.

Parhaimmillaan siivousoperaatiossa saatetaan laputtaa jopa muutamia satoja polkupyöriä. Tänä keväänä laputetuista pyöristä noin puolet päätyi Sovatekille.

Rekosen mukaan jakauma pysyy yleensä melko samana, mutta syksyisin hylättyjä pyöriä on määrällisesti enemmän. Hylättyjen pyö­rien kunto vaihtelee romuista täysin kunnossa oleviin pyöriin.

Rekonen arvelee, että osa hyväkuntoisista pyöristä on saattanut päätyä keskustaan varastettuina.

Jyväskylä tunnetaan pyöräilykaupunkina, ja keskustan pyöräparkit ovat aktiivisessa käytössä. Rekonen sanoo, että hylätyt ja rikkoutuneet pyörät tukkivat pyöräparkkeja turhaan.

– Kaupungilla on keskustan alueella noin 2 000 pyöräparkkipaikkaa. Etenkin Asema-aukion, Kompassin ja Matkakeskuksen pyöräparkit ovat lähes aina täynnä, ja ne ovatkin keskustan suurimmat pyöräparkit. Niistä myös kerättiin keväällä eniten hylättyjä pyöriä pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mies ajoi humalassa kaksi alaikäistä lasta kyydissä

Arttu Wiskarin elämänmakuiset hitit soivat Himoksella

Antti Ketonen Jyväskylässä joulukiertueella: "Mahtavaa päästä esiintymään NollaKakkosten kanssa"

Jyväskylän yläkaupunki sai kioskin, joka nostaa alakulttuuria ylös – esille pääsevät vähemmän tunnetut artistit

Suomipunkin legenda Maukka Perusjätkä ja kuuluisa Partner-moottorisaha esiintyvät Jyväskylässä

Nyt se on varmaa: Rock In The City -festivaali tulee Jyväskylään myös ensi vuonna

”Saatoin ajaa yölläkin taksilla huoltoasemien väliä ja pelasin” – Joonas Tenkanen pelasi kaikki rahansa ja melkein elämänsäkin

Poliisi valvoo tehostetusti viikonloppujen pikkujoululiikennettä

Livemusiikissa on tarjolla uudempia tulokkaita ja tutumpia valintoja – katso lista lähipäivien keikoista

Jyväskyläläismalli Erika Helin sai käteensä Portugalin Playboyn kuvineen: ”Niin jännitti, että mahanpohjasta otti”