Yli 400 koulureppua lahjoitettiin Jyväskylään – perheiden avun tarve kasvaa

– Mahtavaltahan tämä tuntuu, nauraa hyväntekeväisyysyhdistyksen Hope ry:n Jyväskylän toinen tiiminvetäjä Tiina Luoto-Mäenpää.

Hope ry:n ja OP Ryhmän koordinoima valtakunnallinen koulureppukeräys päättyi heinäkuussa. Lahjoitettuja reppuja kertyi 405 ja penaaleja 116 Keski-Suomessa.

Hope ry:n Jyväskylän toimipiste jakaa reput ja penaalit tällä viikolla koulujen alkamisen kunniaksi vähävaraisille perheille, jotka ovat yhdistyksen avunsaajaperheiden listalla. Apua voi hakea yhdistyksen verkkosivujen kautta.

Valtakunnallinen reppukampanja on järjestykseltään kolmas. Viime vuonna Jyväskylän Hope ry jakoi lahjoitettuja reppuja tasan 370, mikä oli ennätysmäärä.

– Ainakin jyväskyläläisillä on auttamisen halua. Jos Jyväskylän yhdistyksemme kyselee somessa esimerkiksi lastenvaatteiden perään, lahjoituksia tulee nopeasti, Luoto-Mäenpää toteaa.

Myös OP Keski-Suomen pääkonttorilla iloitaan onnistuneesta reppukeräyksestä.

– Olimme jo viime vuonna onnesta mykistyneitä reppujen määrästä, mutta tänä vuonna olimme vielä ällistyneempiä. Ehkä OP Keski-Suomessa on hyödynnetty oikealla tavalla somen ihmeellistä maailmaa, pohtii viestintäpäällikkö Pia Saikkonen.

Tulevan vuoden reppukeräystä Saikkonen ei uskalla luvata OP:n puolesta. Toisaalta hän ei näe syytä sille, miksi keräystä ei järjestettäisi.

– Keräysjärjestelyt ovat menneet hyvin, ja yhteistyö Hope ry:n kanssa on toiminut erinomaisesti.

Saikkosen mukaan reppukeräys on osuuspankeissa todettu hyväksi tavaksi auttaa perheitä ympäri Suomea. Isona organisaationa OP tuo myös hyvin näkyvyyttä keräykselle.

Hope ry:n Tiina Luoto-Mäenpää pitää reppukeräystä tärkeänä kädenojennuksena vähävaraisille perheille, joiden ongelmat eivät ole lieventyneet.

– Viime vuonna autoimme reilua 600 lasta Jyväskylän alueella jakamalla esimerkiksi vaatteita. Tänä vuonna autettavien lasten määrä nousee arviolta 800–900:aan. Määrä on ollut joka vuosi kasvussa.

Luoto-Mäenpään mielestä Suomi ei ole lunastanut lupaustaan maksuttomasta koulutuksesta. Esimerkiksi sähköiset lukiokirjat voivat olla kalliita, eikä niitä pysty myymään eteenpäin.

– Onneksi tänä vuonna koulumateriaalien hankintaan tulee helpotusta.

Elokuun alussa astui voimaan oppimateriaalilisä, jota vähävaraiset perheet voivat hakea Kelalta lastensa ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta varten. Lisä on noin 47 euroa kuukaudessa.

Luoto-Mäenpään mielestä yhteiskunnan rakenteita pitäisi muuttaa laajemminkin, jotta köyhyyskierre saataisiin katkaistua perheissä.

– Lapset eivät ole ikinä vastuussa perheensä taloustilanteesta, ja siksi vähävaraisten perheiden lapsilla tulee olla samanlaiset mahdollisuudet kuin muillakin lapsilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mies yritti varastaa keskustan kaupasta vaatteita – tehnyt omaisuusrikoksen vuoden aikana jo 13 kertaa

"Miksei saa jotain homoalennusta, koska olemme muka niin erikoisia" – Jyväskylän Priden kulkue ja pääjuhla järjestetään lauantaina 24.8.

”Näen ihmisissä kauneutta, jota he eivät itse näe” – Aistillisilla boudoir-kuvilla voi kehittää armollisempaa asennetta

Etsintäkuulutus: Bongaa koralliorakas ja auta tutkijoita – oma rakas sienipaikka ei paljastu

Lampaat tekivät Jyväskylässä kesällä sen, mihin ihmiset eivät ole pystyneet

Kolumni: Kaapissa elämistä

Keski-Suomen kasvu hyytyi alkuvuodesta

Asmalammen kioskin tulipalosta kaivataan vihjeitä

Riihi-iltamat alkavat jälleen – kansanmusiikkia tarjolla neljänä keskiviikkona

Hemingway'sin klubi-illat saavat jatkoa – Maustetytöt aloittaa, Miljoonasade-tribuutti lopettaa