Ysärinostalgiaa jyväskyläläisittäin: suomirockbändi Markan Kone herää horroksesta kuuden vuoden tauon jälkeen

Jyväskylän Popparissa tarjoillaan perjantaina 10. toukokuuta ysärinostalgiaa jyväskyläläisittäin, kun lavalle nousee pitkästä aikaa Markan Kone.

Alunperin Chinook Wind -nimellä englanninkielistä heavy rockia soittanut bändi vaihtoi 1990-luvun alkupuolella kielen suomeksi ja tiputti samalla raskaimmat sävyt musiikistaan. Markan Koneen debyyttialbumi Hetki elämää julkaistiin vuonna 1995. Yhtye nähtiin televisiossakin muutamaan otteeseen, mutta pienoisesta nosteesta huolimatta Markan Kone ei onnistunut laajentamaan reviiriään valtakunnalliseksi. Bändi jäi lopulta uinumaan vuonna 1999.

Vuonna 2013 Markan Kone teki pari comeback-henkistä keikkaa, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista. Nyt yhtye herää taas horroksesta tarjoilemaan suomirockia kuuden vuoden tauon jälkeen.

Markan Koneen muodostavat laulaja Marko Hänninen, kitaristit Jari Pekkilä ja Sami Mäkinen, rumpali Pasi Pekkarinen, basisti Petri Kananen ja kosketinsoittaja Mikko Pellinen.

Petri Kananen, mikä tällä kertaa innosti nousemaan lavalle?

– Markan kone ei ole hajonnut missään vaiheessa! Keikkailimme aktiivisesti 1993–99 ja vuonna 2013 esiinnyimme mahtipontisesti oikein kaksi kertaa. Kun kaupungin humussa ei jaksa pyöriä alvariinsa, niin keikan järjestäminen on oiva keino tavata kerralla paljon tuttuja. Lisäksi on kiva tsekata, että pysyykö soitin vielä kädessä. Ja laittaahan oman musiikin julkinen esittäminen aina mielihyvähormonit laukalle.

Onko kokoonpanolla muita suunnitelmia? Eli onko suurisuuntaisempaa comebackia luvassa?

– Kaikenlaisesta puhutaan tauotta, kun bändissä on pari puhekonetta! Esimerkiksi musiikin äänittäminen olisi hirmuisen mukavaa puuhaa, mutta saan pojilta sakinhivutusta, jos lähden lupailemaan jotakin. Keikkailu se vasta kivaa onkin, mutta keikkakalenteri ammottaa tyhjyyttään 10.5. jälkeen. Vähän traagista. Eikös olisi trendikästä buukata jäähallikeikka?

Kenen kannattaa tulla keikalle ja miksi?

– Keikalle kannattaa tulla, jos melodinen suomenkielinen poprock maistuu namille. Eikös kunnon 1990-luvun nostalgia ole välillä paikallaan? Kylän rokkipoliisien kannattaa tulla ihmettelemään, että pystyykö Marko Hänninen vetämään biisit tosiaan samasta sävellajista kuin 20 vuotta sitten. Nuorehko aikuinen voi puolestaan voi yllättää itsensä, kun laulaa bändin mukana tarttuvia kertsejä.

Miltä nykyajan musiikki-ilmasto tuntuu verratessa Markan koneen aktiiviaikoihin?

– Hyvät biisit ovat edelleen hyviä biisejä. Keikkoja järjestetään ja niillä käydään. Äänitteitä tehdään ja niitä striimataan. Homma on hyvillä jengoilla niin kauan, kun asioita tehdään rakkaudesta musiikkiin. En viitsisi lähteä ruikuttamaan, että artistia kupataan ja maailma on paha. Tehkää parempia biisejä! Minäkin tekisin, jos osaisin.

Katso alta Markan Koneen haastattelu ja esiintyminen MTV3-kanavan Hot Hit -ohjelmassa maaliskuussa 1995.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Helmikuussa tanssitaan jälleen häitä – Könkkölän tila on palautumassa kaupunkilaisten käyttöön entistä ehompana

Kolumni: Maailma, joka ei vastaa ihanteitamme

Valtapelin uhreja vai ihan jotain muuta?

Tapio Suomisen elämäkerran kirjoittaminen imaisi Lasse Lindqvistin mukaansa – esikoiskirjailijalta meni oma parisuhde alta

Ruoanlaitto sytytti tulipalon – palovaroitin oli katossa, mutta paristo puuttui

Nuori asunnoton yöpyy kaverin sohvalla – Asunnottomien yössä torstaina tarjolla hernekeittoa, makkaranpaistoa ja yökirkko

Nea Maininki on ratababe – Radalle.com hakee “kauniita tyttöjä upeiden autojen seuraan”

Riihivuoreen tulee uusi sompahissi – rinteet on jo niitetty ja laskettelukautta valmistellaan hyvää vauhtia

Seiska: Jyväskyläläismissi Erika Helin viihtyy nakuna – Katso tuoreet rantakuvat!

Semmarit lähtee marraskuussa 30-vuotisjuhlakiertueelle, uutta levyäkin pukkaa