Aktiivimalli muuttuu, mutta ei tarpeeksi

Raivoa herättänyt aktiivimalli muuttuu huhtikuusta alkaen, mutta ei kovin paljon. Hallituksen antama asetus niin sanotun aktiivimallin laajennuksesta mahdollistaa kuitenkin, että yhä useamman toimijan järjestämiä palveluita hyväksytään aktiivimalliin.

Laajennuksen myötä muun muassa ammattiliittojen ja kuntien järjestämät palvelut hyväksytään aktiivimalliin. Myös julkista rahoitusta saavan rekisteröidyn yhdistyksen järjestämä toiminta voi kerryttää aktiivisuutta. Niin ikään rekisteröidyt yhdistykset saavat järjestää tietyin edellytyksin aktiivisuutta kerryttäviä palveluita. Yksityisyritysten palvelut voivat tietyissä tapauksissa kelvata, ja vuoden 2019 alusta lähtien myös lyhytaikaisella opiskelulla on tietyn ehdoin voinut kerryttää aktiivimallin mukaista aktiivisuutta.

Vaikka parannuksia on tulossa, pääongelma ei ole poistunut mihinkään, muistuttavat monet keskusjärjestöt. Helsingin yliopistossa poliittisen historian tutkijatohtorina työskentelevä Sami Outinen muistutti Helsingin Sanomissa (29.12.2018), että tarjolla olevat aktiivimallit eivät yksinkertaisesti sovi nykyisille työmarkkinoille.

Työttömien velvoittaminen toimeliaisuuteen on ongelmallista, kun työvoimasta on globaalia ylitarjontaa. Aktiivimalli voi yhä leikata työttömän etuuden tasoa, vaikka henkilö olisi kuinka yrittänyt osoittaa aktiivisuutensa.