Ikäihmiset, käyttäkää rahat itseenne

Vanhan sanonnan mukaan ”käärinliinoissa ei ole taskuja”. Keräämme elämämme aikana enemmän tai vähemmän maallista omaisuutta, mutta minkä verran sitä kannattaa jättää jälkeemme?

Suomalaisista 90 prosenttia on sitä mieltä, että omien vanhempien tulisi ikääntyessään käyttää omaisuuttaan ja säästöjään oman hyvinvointinsa rahoittamiseen. Vain joka kymmenes ajattelee, että vanhempien tulisi jättää mahdollisimman paljon omaisuuttaan perinnöksi. Tiedot selviävät Finanssi­ala ry:n Norstatilta tilaamasta kyselytutkimuksesta.

Jokainen tekee luonnollisesti omat valintansa, mutta rahan satsaaminen itseensä varsinkin lähipalveluja hankkimalla olisi laajemminkin palvelus nuoremmille polville. Kuinka paljon Jyväskylän seudulle syntyisi uusia työpaikkoja ja yrityksiä, jos eläkeikään ehtinyt väestö hankkisi nykyistä enemmän omalta asuinalueeltaan esimerkiksi kampaamo-, hieronta-, ruokailu- ja liikuntapalveluita?

Jyväskylässä asuu hieman yli 25 000 yli 65-vuotiasta. Jos heistä jokainen käyttäisi kuukaudessa 15 euroa ylimääräistä paikallisiin palveluihin, sukanvarsista siirtyisi markkinoille noin 380 000 euroa. Vuodessa se tekisi 4,5 miljoonaa. Kaikilla ikäihmisillä ei tokikaan ole käytössä tuota 15 euron extraa, mutta toisilla on taas mahdollisuus tuplata tai triplata se. Joka tapauksessa rahasta tulisi kaksinkertainen ilo: ikäihmisille itselleen satsaus omaan hyvinvointiinsa ja nuoremmille polville mahdollisuus saada lisää työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.