Riemun kiljahduksia ja karvaita pettymyksiä

Nämä eduskuntavaalit muistetaan pitkään. Vaaleja ei ole suotta luonnehdittu kaikkien aikojen vaalitrilleriksi. Viisi ministeriä sai jättää hyvästit eduskunnalle, kun perussuomalaisista irtautuneet siniset eivät saaneet läpi yhtään kansanedustajaa. Jussi Halla-aholle (ps.) nämä vaalit olivat ilon ja riemun päivä. Sen sijaan Juha Sipilän (kesk.) johtama keskusta kärsi kirvelevän rökäletappion, joskin selvisi kuitenkin Keski-Suomessa yhden paikan menetyksellä. Antti Rinteen (sd.) vaalivoitto haalistui ääntenlaskennan edistyessä 17,7 prosenttiin.

Keski-Suomen äänikuningatar on Riitta Mäkinen (sd.), jonka vanavedessä eduskuntaan nousi Piritta Rantanen Jämsästä. Demareiden kolmas paikka jäi haaveeksi. Pitkään ja isolla panoksella kampanjoinut Tuomas Kurttila hävisi täpärästi Rantaselle, ellei tarkastuslaskenta muuta tulosta. Ahti Ruoppila jäi toiselle varasijalle.

Aila Paloniemelle (kesk.) ja Touko Aallolle (vihr.) eduskuntavaalit tarjosivat niin ikään karvaan pettymyksen. Paloniemi jäi toiselle varasijalle, ja vihreiden ainoan paikan nappasi Aallon nenän edestä nuori kyky Bella Forsgrén. Eduskuntaan nousivat uusina kasvoina lisäksi Joonas Könttä (kesk.), Juho Kautto (vas.) ja Jouni Kotiaho (ps.).

Hallituksen kokoaminen ei tule olemaan helppo rasti. Miljardiluokan vaalilupaukset on syytä unohtaa. Budjettipäällikkö Hannu Mäkisen mukaan julkisessa taloudessa ei ole pelivaraa miljardiluokan menolisäyksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.