Talviko meni ennen kuin tulikaan?

Helsingin Sanomat julkaisi maanantaina 6.1. mielenkiintoisen, ja samalla varsin puhuttelevan, kuvareportaasin siitä, mitä lauhana ja lumettomana tammikuun viikonloppuna voi ulkoilemaan haluava tehdä tai joutua ulkona keksimään.

Tammikuu mielletään Suomessa ehdaksi talvikuukaudeksi, mutta silti Hesarin kuvissa pelattiin jalkapalloa ja golfattiin lumettomilla kentillä, pyöräiltiin pitävillä latupohjilla, lätkittiin kiekkoa jäättömässä kaukalossa ja purjehdittiin sulissa vesissä.

Vaikka Jyväskylän seudulla ei olla aivan samanlaisessa tilanteessa, ei täälläkään voi oikein riemuita kaikista talven ulkoaktiviteeteista. Jyväskylän kaupunki esimerkiksi varoitti heti vuoden alussa hiihtolatujen niukasta lumitilanteesta ja kehotti erityiseen varovaisuuteen reiteillä liikuttaessa. Hiihtäjien iloksi joitakin latuja on kuitenkin pystytty pitämään auki ja hiihtokunnossa. Jyväsjärven retkiluisteluradan suhteen on ollut hiljaista. Tosin kun ei ole järvessä kunnolla jäätä, niin eipä siitä radastakaan kannata hirveästi keskustella.

Laskettelukeskusten yrittäjille ja aktiiveille on syytä nostaa hattua taistelusta luonnonoloja vastaan. Helpointa tietä he eivät ole nyky-Suomessa valinneet.

Olennainen kysymys onkin, ovatko lauhat talvet Keski-Suomessakin uusi musta vai hetkellinen trendi-ilmiö. Jos ne ovat pysyvä tila, meidän kaikkien on syytä muuttaa perinteistä ajatusmalliamme ja katsella vakavalla harkinnalla kesäisiä talvikuvia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.