Vihreistä sanoista vihreisiin tekoihin

Jyväskylän seudun paikallisliikenteessä aloitti maanantaina liikennöinnin ensimmäinen biokaasubussi. Uusi ympäristöystävällinen vähäpäästöinen bussi liikennöi linjalla 5 reitillä keskusta–Mattilanniemi–Ylistönmäki. Vielä nyt kyseinen linja-auto on ainoa laatuaan Linkki-paikallisliikenteessä, mutta koulujen alkaessa elokuussa linjoilla 5 ja 5K pitäisi liikennöidä kolme muutakin biokaasubussia. Uusi bussi kulkee jo tutuksi tulleessa vihreässä värityksessä.

Kun väritykseltään vihreät bussit tulivat paikallisliikenteeseen vuonna 2014, oli helppo naureskella, että nyt ollaan kaupunkiliikenteessä sitten muututtu ympäristöystävällisiksi. Totta oli tietenkin se, ettei väri liikenteen päästöjä mihinkään vähentänyt.

Sen pystyi kuitenkin näkemään ajattelutapaa muokkaavana muutoksena: olisiko joukkoliikenteen (vaikka sitten diesel-vetoisen sellaisen) käyttäminen kuitenkin enemmän ilmastoteko kuin omalla autolla ajaminen. On aina hyvä muistaa ja avoimesti tunnustaakin, että ajatus- ja käyttäytymistapojen muuttaminen vaatii usein brändityötä. Kun alamme itse uskoa johonkin, muutamme mahdollisesti myös omia pinttyneitä tapojamme.

Nyt Jyväskylän seudun paikallisliikenteessä on konkreettisesti siirrytty sanoista tekoihin. Kun biokaasu­busseja liikkuu katukuvassa selvästi nykyistä enemmän, on mielenkiintoista seurata, onko se asiakkaille mikään kriteeri joukkoliikenteen käytön lisäämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.