Yllättävän kesy vaalikamppailu

Eduskuntavaaleissa on nyt loppukirin aika. Ehdokkaat ovat kiertäneet maakuntaa ahkerasti, mutta mitään railakasta kamppailutunnelmaa ei ole ollut havaittavissa. Räväkimpiä otteita on esittänyt eri puolilla Keski-Suomea linnunpönttöjä moottorisahalla työstänyt Teuvo Hakkarainen.

Mauri Pekkariselta ja Lauri Ihalaiselta vapautuneista paikoista käydään kuitenkin tiukka kisa. Riitta Mäkinen on ehtinyt jo harjoitella eduskuntatyöskentelyä Susanna Huovisen jätettyä eduskunnan. Nousijoilla nämä vaalit ovat hyvä tilaisuus, joka tuskin ihan heti toistuu.

Verojen korotus saa nyt laajaa kannatusta Keski-Suomessakin, kun ehdokkaiden läpipääsy edellyttää höveleitä lupauksia äänestäjille. Uutissuomalaisen kyselyn mukaan kokoomuksen ehdokkaista kolme neljästä vastustaa aietta korottaa ansiotuloverotusta.

Näitä vaaleja voisi kutsua hyvin teemavaaleiksi: tapetilla on ollut verotuksen lisäksi niin vanhustenhuolto, ilmastonmuutos, maahanmuutto kuin metsien hakkuukin. Metsien hakkuun vähentämisen kannalla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on Uutissuomalaisen kyselyn mukaan vain kolmannes ehdokkaista. Valtaosa ei vähentäisi hakkuita.

Talousasiat ovat jääneet teemojen jalkoihin. Puolueiden pomojen jopa miljardien suuruiset lupaukset ovat nyt päällimmäisenä esillä. Asiantuntijat yrittävät muistuttaa lupausten antajia, ettei taloutta pitäisi unohtaa. Seuraavan hallituksen pitäisi ottaa työllisyyden kasvu ykköstavoitteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.