Äänekosken jättitehdas saa seuraa SCA:n suurhankkeesta Ruotsissa

Nousevien sellumarkkinoiden arvioidaan imevän lisääntyvän tuotannon.

Ruotsalainen metsäyhtiö SCA (Svenska Cellulosa) rakentaa Sundsvallin lähelle Östrandiin uutta sellutehdasta, jonka kapasiteetti nousee lähelle Metsä Groupin Äänekoskelle nousevan biotuotetehtaan kokoluokkaa.

– Tehtaan kapasiteetti on 900 000 tonnia sellua vuodessa, ja se on laajennettavissa miljoonaan tonniin, kertoo johtaja Ingela Ekebro SCA Östrandista.

Äänekosken tehtaan kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Lisäksi Kuopioon on suunnitteilla yli miljoonan tonnin laitos, ja myös muita suurhankkeita on vireillä.

Ekebro arvioi, että lyhyellä tähtäimellä sellukapasiteetin lisäys voi heiluttaa sellumarkkinoita, mutta pitemmällä tähtäimellä sellulle riittää kysyntää. Hän huomauttaa, että Östrandin kaltaiset investoinnit tehdään pitkällä tähtäimellä.

Samaa mieltä on OP:n tutkimusjohtaja Henri Parkkinen.

– On hyvä muistaa, että näitä investointeja tehdään pitkän aikavälin perspektiivillä, ja se mikä tuppaa unohtumaan on, että suurin osa sellun lopputuotemarkkinoista kasvaa, Parkkinen sanoo.

Ainoastaan Euroopan ja Pohjois-Amerikan painopaperimarkkinat supistuvat. Ne edustavat viittätoista prosenttia lopputuotemarkkinoista. Kaikki muut sellun lopputuotemarkkinat kasvavat.

Muita lopputuotemarkkinoita ovat muun muassa kartongit sekä hygienia- ja pehmopaperit.

Talouden suhdanteet eivät vaikuta

SCA on erikoistunut hygienia- ja pehmopapereihin, joiden markkinat kasvavat erityisesti kehittyvissä talouksissa, mutta edelleen myös kehittyneissä maissa.

Ruotsalaisyhtiö on kasvanut viime vuosina tasaiseen tahtiin ja on ohittanut liikevaihdoltaan selvästi suomalaiset metsäyhtiöt. SCA:n liikevaihto oli viime vuonna 12,3 miljardia euroa, kun UPM ylsi 10,1 miljardiin euroon ja Stora Enso 10,0 miljardiin euroon. SCA:n kasvaessa suomalaisyhtiöiden liikevaihdot ovat polkeneet paikoillaan.

Hygienia- ja pehmopaperit eivät ole myöskään niin suhdanneherkkiä kuin suomalaisten yhtiöiden painopaperit. Keittiöpyyhkeiden, kuukautissuojien, vauvanvaippojen tai vessapapereiden tarve ei riipu talouden suhdanteista.

SCA on näin metsäteollisuuden puolella hyvä esimerkki ruotsalaisten suuntautumisesta kuluttajatuotteisiin. Niiden valmistukseen tarvitaan sellua Östrandin tehtaalta.

– SCA haluaa investoida yhä enemmän ja enemmän lisäarvoa tuoviin tuotteisiin, kertoo SCA Forest Products -osaston viestintäjohtaja Björn Lyngfelt.

Parkkinen arvioi, että kysessä on aivan oikea ajatus, sillä hygienia- ja pehmopapereiden kysyntä on selvästi vakaampaa kuin painopapereiden.

SCA on jakautumassa

SCA on jakautumassa kahdeksi eri yhtiöksi, jotka kummatkin listataan Tukholman pörssiin. Ensimmäinen on hygieniatuotteet ja toinen metsätuotteet. Hygieniatuotteet ovat 85 prosenttia SCA:n liikevaihdosta ja metsätuotteet 15 prosenttia. Muutos hygienia- ja pehmopaperiyhtiöksi on ollut nopea, sillä viisi vuotta sitten hygieniatuotteiden osuus oli 60 prosenttia ja vuonna 2000 vain 46 prosenttia.

Metsätuotteisiin sisältyvät muun muassa sellu- ja paperitehtaat, sahat sekä metsät. SCA on Euroopan suurin yksityinen metsänomistaja, jonka metsät sijaitsevat pääosin Pohjois-Ruotsissa.

SCA ilmoitti jakautumissuunnitelmasta elokuun lopulla. Jakautumisesta on määrä päättää ensi kevään yhtiökokouksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.