Äänekosken jättitehtaan laitteet ovat 70-prosenttisesti suomalaisia

Metsä Fibre Oy on tehnyt aiesopimukset Äänekosken biotuotetehtaan päälaitteiden toimituksista Valmet Oyj:n ja Andritz Oy:n kanssa. Sopimukset laitteiden toimittamisesta allekirjoitetaan ja investointipäätös tehdään, jos tehdas päätetään rakentaa ja investoinnin edellytykset täyttyvät.

Aiesopimus Valmetin kanssa kattaa biotuotetehtaan soodakattilan, kuivauslinjan, meesauunin ja kuoren kaasutuslaitteiston sekä tehtaan automaatiojärjestelmän toimituksen. Metsä Fibren projektijohtajan Timo Merikallion mukaan Valmetin tehtaalla Rautpohjassa voitaisiin tehdä sellun kuivatuslinja tai ainakin kokoonpano.

– Sellun kuivatuskoneteknologia ja-tuotanto hoidetaan pääosin Jyväskylässä, eli sen osion tuotantovastuu on hyvin pitkälti siellä, vahvistaa Valmetin Sellu- ja energia -liiketoimintajohtaja Bertel Karlstedt.

Karlstedt ei suostu erittelemään tarkemmin, kuinka suuri osuus kuivatuslinjan toimitus on Valmetin saaman 125–150 miljoonan euron kokonaistilauksesta.

­– Työllistämisvaikutus tulee olemaan huomattava Tampereella, Ulvilassa, Jyväskylässä ja Raisiossa, Karlstedt tyytyy sanomaan tässä vaiheessa.

Valmetille osuvan toimituksen työllisyysvaikutus on noin 250 henkilötyövuotta, josta puolet tulee Suomesta.

­­Andritzin kanssa sopimus puolestaan kattaa biotuotetehtaan kuitulinjan, puunkäsittelyn, haihduttamon ja kaustisointilaitoksen. Andritzin tiedotteen mukaan tilauksen arvo on yli 100 miljoonaa euroa. Andritzin pääkonttori on Itävallassa, mutta aiesopimuksen mukaiset toimitukset tehtäisiin valtaosin Suomen yhtiön toimipisteissä Savonlinnassa, Hollolassa ja Varkaudessa.

Sekä Valmet että Andritz tavoittelivat kaikkia tehtaalle tarvittavien päälaitteiden toimitusta. Molempien sopimusten myötä päälaitteet ovat 70-prosenttisesti kotimaisia. Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälän mukaan tehdashanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .